parallax background

Svjetski dan zaštite životinja

4. listopada 2019.
eterična ulja
Patvorenje ili lažiranje eteričnih ulja
3. listopada 2019.
tai chi chuan
Zašto vježbati Tai Chi Chuan?
5. listopada 2019.
 

Jedna dnevna soba, jedan kauč i fotelja, jedan TV i jedna obitelj. Na TV-u jednom tjedno dokumentarac. Gotovo uvijek protagonisti su pripadnici životinjskog carstva, pripovjedač jedan i jedini Sir David Attenborough.

Dva desetljeća kasnije u ruci diploma Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Biološki odsjek, smjer biologija/ekologija. Mnogo puta sam se pitala, koliko su ti dokumentarci i Sir David Attenborough utjecali na moj odabir fakulteta. Danas, još desetljeće kasnije, gotovo da sam sigurna da čudesni svijet životinja koji mi je prenesen putem tih dokumentaraca i urođena ljubav za živi svijet i život uopće nisu niti mogli otići u nekom drugom smjeru. 

U današnjem užurbanom i poprilično stresnom svijetu, ljudi su toliko okrenuti tehnologiji da zaboravljaju da je priroda naše prirodno okruženje i da mi nismo odcjepljeni od nje. Tako nismo odcjepljeni niti od bilo kojeg živog stvora s kojim dijelimo ovaj dom – Zemlju.

Već se 90 godina na današnji dan, 4. listopada, obilježava Dan zaštite životinja.

Sukladno podacima svjetskih organizacija svaki dan izumire od 50-150 vrsta što je zaista šokantno. Većina životinja izumire upravo radi čovjekovog utjecaja na njihova staništa. Ipak, to je malena brojka spram godišnje razine gdje se zna da milijarde životinja stradavaju radi hrane, lova, u raznim pokusima i istraživanjima, radi krzna, u ribarskim mrežama…
 

Barem ovaj dan sjeti se savršenstva prirode i reda koji u njoj vlada. Probaj osluhnuti i čuti govor prirode. Neka današnji dan bude prilika za promišljanje koju ulogu imaju životinje s kojima dijelimo život i na koji način nas njihova prisutnost obogaćuje i zadužuje. Razmisli o njihovom stradavanju i što ti možeš učiniti da se ono smanji. Zahvali se ako imaš neku životinju blizu sebe na tom daru života koji ti je dan. Ako još nemaš svog životinjskog prijatelja razmisli o proširenju obitelji.

Dobar način za proslaviti današnji dan je i darovati donaciju nekoj od udruga koje se bave zaštitom životinja.

 

Kao biolog zaista vjerujem da osim znanstvenog pristupa proučavanju prirode - životinja, postoje i visoko moralni, etički i nadasve duhovni razlozi proučavanja prirode i povezanosti s njom.


 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.