parallax background

Tai Chi i važnost rada unutrašnjih organa

Genijalni Instagram profil koji nam je uljepšao dan
6. studenoga 2018.
5 novih knjiga koje nećeš moći ispustiti iz ruku
7. studenoga 2018.
 

Korijen svakog oblika života, svakog rođenja i svake promijene jest energija (chi). Energija je dinamička sila koja kola organizmom u neometanom tijeku. Riječ energija možemo zamijeniti i riječju „život“.

S praktičnog gledišta, život je pokazatelj nazočnosti energije u organizmu. Tai chi je disciplina koja otvara alkemiju jedinstva uma – svijesti i osjećaja – emocija i fizičkog tijela. Znamo da je tijelo živa riznica i jedino kroz spoznaju prirodnih potencijala i mogućnosti možemo doći do ujedinjenog tijela.

Život se sastoji u življenju, a življenje je funkcija. Da bi postojala funkcija, mora postojati organ i energija. Organ bez energije je mrtav. Tai chi chuan je metoda vježbe za dovođenje sustava organa u ravnotežu.

Kod slučajeva energetske neravnoteže u nekom organu dolazi do disbalansa organa kojeg on podržava. Tako na primjer posljedica disbalansa energije srca negativno utječe na pluća; pluća negativno utječu na jetru; jetra negativno utječe na slezenu i gušteraču; slezena i gušterača negativno utječu na bubrege; bubrezi negativno utječu na srce i tako u krug.

Taj model vrijedi i za organe u trbušnoj šupljini: neravnoteža u tankom crijevu negativno utječe na debelo crijevo; debelo crijevo negativno utječe na žučnu kesicu; žučna kesica negativno utječe na želudac; želudac negativno utječe na mjehur, a mjehur ima poguban učinak na tanko crijevo.


 

 

Vježbanjem Tai chi chuana uspostavljamo dobru cirkulaciju

Vježbanjem Tai chi chuana uspostavljamo dobru cirkulaciju u tijelu. Znamo da cirkulacija u ljudskom tijelu uvelike podsjeća na uspješni prometni sustav- Krvotok - raznosi kisik koji se veže uz crvena krvna zrnca u plućima do svih stanica u organizmu. Krvotok također služi za prijenos hranjivih tvari od crijeva do stanica. Kod smetnji u krvotoku, organizam se suočava s raznim problemima. Na primjer, ako hranjive tvari i kisik ne dospiju do stanica na vrijeme, one umiru od neishranjenosti. Eliminacija se otpadnih tvari odvija sporije, a gomilanje dovodi do stanične disfunkcije i neizbježno vodi u bolest.

Iz gore navedenog da se naslutiti da organizam funkcionira kao mehanizam sata: ako se jedan kotačić počne okretati brže i ostali kotačići moraju ubrzati, inače će se sve opruge i zupčanici blokirati i s vremenom zaustaviti. Očito je dakle da preuzimamo veliki rizik ako dovodimo organe u neravnotežu.


 


 

Ljudsko tijelo i energija

Ljudsko tijelo možemo promatrati kao električnu bateriju koja se sastoji od tri vitalna dijela i neprestano se obnavlja.

• Struktura – stanice i organi, kosti, mišići, slojevi epiderme, krvne žile, živci i ostale strukture

• Tekućina – unutarstanične i međustanične tekućine koje igraju vodeću ulogu u stvaranju električne energije

• Električni naboj – naboj koji aktivira organizam i sve strukture. Ta se energija zove životna sila, duh ili elektromagnetizam. U Tai chi chuanu nazivamo chi.

Elektromagnetizam je prirodna sila koja prodire u strukturu svih stvari, uključujući atmosferu u kojoj živimo, te je na taj način povezana s energijom koja kola u organizmu.


 

Ako napravimo kratak rezime svih navedenih detalja dolazimo do spoznaje da je fizičko tijelo važno, jer kroz njega prolaze sve transformacije svijesti, emocija, vitalne životne energije, duhovnost, kao i uzdizanja prema višim znanjima


 

Tatjana Božac

Certificirana trenerica Tai Chi Chuana

Više o Tai Chi Chuanu potraži na Tai centar


 

Foto: Ivan Juratek

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.