parallax background

Tjedni jyotish horoskop: Mars u Raku budi promišljanja o arhetipu majke

Moć kristala
14. lipnja 2019.
pun mjesec
Pun Mjesec u Strijelcu: vrijeme velikih buđenja i povratka sebi
17. lipnja 2019.

Olakšanje ćemo osjetiti potkraj tjedna kada će nas napustiti težak tranzit kojeg je stvarao Mars, a s druge strane malo će popustiti i blizina Saturna i Ketua tako da nam slijedi manje opterećenja.

Globalno će se smanjiti pritisci, ali ne do kraja. Mars u Raku je u padu, a ovdje pokazuje svoje loše karakteristike i stvara osjetljivost na reproduktivnim organima, mjehuru i bubrezima. Rak je simbol majke i inicijacije žene u majku. Prvo se žena poistovjećuje sa simbolom Psihe, mlade djevojke, a kasnija inicijacija žene je u majku ili u suvremenom svijetu osobu koja sebe pronalazi u humanosti kao krajnjem obliku postojanja svakog čovjeka. Freudova i Frommova škola govori da je to krajnja faza razvoja psihe, odnosno svi problemi koje osjećamo upravo nas usmjeravaju prema tom obliku postojanja. Izgleda lagano, ali ustvari se radi o prepoznavanju emocionalnih dijelova koje mi zovemo planeti, a psihoterapija kompleksi. Iz mog kuta ljepše je reći Mars u Raku, jer simbol govori uvijek više. Dakle, ovo je mogućnost da vidite kako je Psiha ili mladenački pogled na odnose više igra u kojoj se zaljubljujemo u izazove i dokazivanja sebi vrijednosti. To je faza u kojoj se učimo povjerenju u sebe i postavljanju granica ili vlastitih mogućnosti.

 

Spremnost na ljubav

Druga faza pokazuje spremnost obećanog, odnosno spremnost na ljubav. U jyotishu je kuća odnosa kuća uživanja, a arhetip Raka govori da ljubav počinje u davanju bez kojeg ne možemo dalje funkcionirati ako želimo prijeći na višu fazu postojanja. Većina veza se raspada na nivou Psihe i tragičnih ljubavi koje su opisane u mitovima i prisutne su u snovima, kako bi Psiha ostala Psiha i tako se Psiha opire inicijaciji. Upravo Mars u Raku manifestira određenu ljutnju prema ovom arhetipu koji je mogao nastati u djetinjstvu i sada može izazivati otpor prema majčinstvu i sve što je majčinstvo. Obično se doživi nešto ružno ili neki osjećaj vam se može javiti i onda u sebi imate otpor prema svemu što pripada arhetipu majke, te se branite od ovog dijela sebe, modernim stavovima ili intelektualnim objašnjenjima, no, on ne nestaje. Na njega svaka žena mora znati kako asimilirati ovaj dio svoje prirode isto tako i muškarac mora asimilirati autoritet ako ne želi da ga Mars u Raku vrati u majčinski kompleks.

Stoga je bolje meditirati na ovaj aspekt svakodnevno kako bi se vidjelo što on ustvari znači ili kakve imate osjećaje prema ovom arhetipu koji ženi služi kako bi si shvatila sve aspekte ljubavi. Jasno, postoje i drugi arhetipovi žena poput Artemide, koja je borbena žena ili Marsova žena, ali i ona, da bi postigla ravnotežu, mora asimilirati ovaj aspekt svoje osobnosti. Muškarci se sada mogu ponašati mačistički, a ustvari što je ovaj aspekt više naglašen i što muškarci više naglašavaju ovaj aspekt osobnosti, to je njihova nesigurnost veća. Također, ovaj aspekt pokazuje u muškoj prirodi nemogućnost prihvaćanja svoje muške strane koja se onda kompenzira mačizmom.

Merkur u petak ulazi u znak Raka i on nije nešto tako kvalitetan za intelektualne radnje, ali je dobar za razvijanje razgovora o odnosima. Onaj slabiji aspekt ovog položaja jest što emocije mogu nadvladati razum, ali ako ovaj položaj koristite za komunikaciju s partnerom ili za odnose, on može dati dobre rezultate. Prvi dio tjedna je nešto slabiji aspekt za ugovore i nije dobar za rasprave. Neke poruke ili stvari koje ćete raditi preko interneta bit će slabije.

 

Ponedjeljak je dan Punog Mjeseca, a to znači dobar dan za post, ali i za meditaciju. Ovo je dobro sazviježđe za traženje odgovora o smislu, ali nije toliko dobar za materijalno.

Utorak je dobar dan za polemiku, razgovor i nezavisnost. Daje jake ideale i ambiciju. U odnosima će se tražiti više psiholoških znanja, a manje osjećaja.

Srijeda nije dobar dan, jer je Mjesec u lošem društvu Ketua i Saturna, ali kao će dan odmicati bit će sve bolji, a najbolji krajem dana za aktivnosti.

Četvrtak je dobar dan za učenje, znanje i razgovor kao i za poslovnost.

Petak je dobar dan za posao, dok za odnose nije toliko dobar. Daje dobre aspekte za kreativnost.

Subota je dobar dan za nezavisnost, prijateljstva meditaciju i zdravlje. U razgovoru tražite umjerenost, jer danas lako možete reagirati.

Nedjelja je dobar dan za nezavisne aktivnosti. Pazite na impulzivnost koja vas lako može pobijediti.

 

Ovaj tjedan će dati bolje rezultate pred kraj tjedna. Utorak i srijeda su slabiji, a ostali dani će nam dati više.

 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

 

Više o jyotishu saznajte na Vedski jyotish

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.