parallax background

Traganjem za novim putevima izlazimo iz rutina

nikola žuvela
Veliki Gatsby – mitološki film o tragičnoj ljubavi
30. siječnja 2019.
heljdin kruh
Heljdin sirovi kruh po receptu Helene Malogorski
3. veljače 2019.
 

Koliko različitih haljina možemo odjenuti, modela cipela ili frizura nositi, stilova... koliko lica u raznim situacijama – umijemo i ljubazno, i ponizno i bezobrazno... i čini se mnogo, a zapravo su sve to mrvice onoga što jesmo: Duše koja je veća od svojih uloga i plašteva. „Pa dobro, ako je tako, zašto mi onda ne ide nikako to i to... I ne mogu promijeniti ovo i ovo..“ – jel' da? Um odmah tako skače u obranu svojih ograničenja. Bez daljnjeg, ona postoje – samim tim što si u nekom fizičkom tijelu okupiraš određeni fizički prostor, ni veći ni manji, no ipak...

Kako ga okupiraš? Kreće li se tvoje tijelo u tom, isključivom fizičkom prostoru, kruto kao štap, stisnuto od straha ili elegantno kao mačka? Ploviš li ili se probijaš? E vidiš to određuje tvoja Duša – vibraciju kojom tečeš, kako izražavaš unutarnji sjaj. Da, reći ćeš, ali svatko od nas je kao recimo crkveni vitraj – neka stakla odražavaju ovakve sjajeve, neka onakve, i to je istina, ali znaš kako si kad te život nekako jako zdrma, suoči sa smrti ili na neki drugi način baci kamen u šareno staklo? Razbije sve facete, sve prizme i nema više boja – ega, aspekata, ovog, onog – samo bljesak? E, to je cilj – doživjeti to Sebe i živjeti iz njega. Zapravo, to nije čak ni cilj. To već jeste. Cilj je maknuti ono što te sprečava da se se iskusiš kao takvo čudesno Duševno biće. Skinuti svu tu odjeću, slojeve... uvjetovanosti koje čine da pokazujemo ove ili one face... lance koji ne daju da mrdnemo iz naređene pozicije, mjesta u koje nas je ukopala neka stara naredba nekog nesvjesnog straha ili sjenovitog vladara u nama.

Cilj je išetati iz rutina koje čine da ponavljamo mehanizme što nas učvršćuju u starim lancima. Kako? Sa sumnjom, za početak. Zapravo je jednostavno: pogledaš svaku svoju rutinu i pitaš se – hm? Je li prava? Hajde da je promrdam, čisto zbog promjene ritma... Daj da baš okrenem neki koncept naopako, da vidim kako funkcionira.


 

U mjesecu pred nama, ova Igra se vrti oko nekoliko ključnih mehanizama koje je moguće skinuti i od njih se odvezati, da ne zasjenjuju sjaj Duha i Svijest da smo više od svega što jest – veliko plodno Ništa koje promatra, uranja i izranja – Mir božanskoga.


 

 

SNAGA, LUDA, SVIJET - OKRET PRINCIPA BORBE

Bez obzira koliko ti nešto diglo bijesa, pravičnosti one unutarnje da se „ideš boriti“... „moraš izboriti za pravu stvar“... stani i bolje tu silnu energiju usmjeri u neku gradnju unutarnjeg svijeta, u ples... u svakom slučaju odmak. Žestina i snaga da se boriš su divna stvar, ali ih pozadina mnogo ovih dana/fazu vremena manipulira da te učahuri u nekim ratovima koji nisu tvoji. Znam, sve je naše jer je planeta naš dom i tako to... ali efikasan način borbe je iz mira i čišćenjem svog svijeta. Iz mira znači da ne ulažeš puno drame u problem.

To zna svatko tko je ikada ostavio svog krznenog suputnika, recimo psa ili mačku, samu nešto duže vremena nego inače – sve puno nereda. I kako reagiraš na taj nered? Opsuješ ili okreneš očima, pa se primiš posla. Ali ne dobiješ, nadam se, živčani slom uslijed kojeg potrošiš svu svoju snagu samu na ideju borbe pred tobom. Da, slijedi ti borba sa smećem narednih nešto vremena, ali odradiš je, ne žestiš se.

Slično sa svjetskim borbama, i općenito borbama oko sebe – ovaj mjesec je uputa iz njih išetati tako da ono što je djelovalo kao zvijer koja riče, spadne na malu životinjicu koja doduše još uvijek „grize dupe“, ali usmjerenošću otpada izvan granica svog svijeta. Mira. Okret principa je u tome da se ne boriš (ne svađaš s partnerom, ne raspravljaš po društvenim mrežama, jednostavno ne dokazuješ silno ratništvo i tako trošiš energiju) nego staneš pred ogledalo i recimo vježbaš ili šetaš... Jer svjetlo tvoje snage je nekad kao svijeća: moraš je zaštiti staklom, ako ne želiš da je ugasi vjetar.


 

SUNCE, ZVIJEZDA, LJUBAVNICI - OKRET PRINCIPA PARTNERSTVA

Stvar je u tome da kada „tražimo srodnu dušu“... nekoga tko može vidjeti svijet našim očima i sve to... zapravo tragamo po poligonu onoga što poznajemo. Bilo svjesno ili ne – mi to „osjećamo“, želimo, prepoznajemo. Novi okret u tome je da pustimo staro i poznato.

Što ako je pravi partner osoba koja je baš nova i traži nas nove da se povežemo? A mi uprli u „imamo sliku“. Sve je to ok, imati sliku i viziju kako netko i nešto treba izgledati, vibrirati... ali ovaj je mjesec mnogo mudrije sve te divne vizije i genijalne impulse pustiti, izliti iz sebe... jer smo na razmeđi starog i novog i nije vrijeme za finalne izbore ljubavi. Vrijeme je za gledanje suprotnosti u nama koje imamo o ljubavi – jedna kaže: „poletimo na kraj svijeta, nosi nas genij strasti i srca i možemo sve što želimo“, a druga veli „saberi se i smireno.

Odnosi su promjenjive vode, trebaš birati razumno i praktično, da traje, vladati emocijama pametno“. I znaš što? Griješe obje. Zapravo, nije da griješe nego više nisu ti. To su glasovi starih načina voljenja u tebi, smjena eskapizma i pragmatizma – a to nije jedno nije ljubav. Pa čak ni umjetnost ni ekonomija, ako se utemelje na samo jednom od ova dva ekstrema, neće biti ništa više od mediokritetstva, prosječnosti. A to ne želiš ni za svoj odnos i ljubav, jel' da? E zato sad nemoj upasti u klopku uma da biraš – između dvoje ljudi koji ti se sviđa, dva principa... ičega! Bez izbora i poteza i kad te impuls ganja: klekni ako treba i izlij sve te glasove iz svog uma. Da dođeš do točke da se osjećaš golo kao duša, kao prazna ploča – i tako ćeš osvijestiti što je tvoja anđeoska, viša volja: prvi izbor – tvoj centar. A onda sve oko toga – odnosi koji te podržavaju u tome, aranžmani, partnerstva, prijateljstva.


 

CAR, SVEĆENICA, KOČIJA - OKRET PRINCIPA UMOVANJA I KOMUNICIRANJA

Intelektualnu suverenost ti razvija, a unutarnje znanje budi putovanje u nove ravni razmišljanja – ako si tip koji puno govori, šuti i uči slušati. Gledaj svijet oko sebe dok hodaš, vježbaj očitavati informacije iz i iza ega & pojavnosti drugih ljudi. Pusti instinktu da te vodi do znanja, ne umu ili marketingu kao „oho, ovo su proklamirani stručnjaci“.

Uči više kao što su nekad nomadi – putovali su svijetom, često nepoznatim teritorijem, i učili u hodu, otkrivali saveznike ili neprijatelje, zemlje plodne ili spaljene. Na licu mjesta formirali suradnje, slušali vjetar i gledali ispod oka, pa tako primili cijelu crkvu informacija. Slušaj muziku na jeziku na kojem je inače ne slušaš, gledaj serije i filmove na novim jezicima. Novi ritam, zvuk primi i promatraj kako se tvoja unutarnja tišina širi i moć iz nje jača.


 

Dea Devidas

Autorica Elemenata i najčitanija hrvatska spisateljica duhovne literature

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.