parallax background

U jyotishu kuća odnosa ne pripada kućama ljubavi – što to govori?

ZEN tarot – Probudi lava u sebi
24 kolovoza, 2022
smola knjiga
Dobra knjiga: Smola – Kako se dijete može zaštititi od toksičnih roditelja i može li uopće?
24 kolovoza, 2022

 

Kuća odnosa ustvari je kuća uživanja, ljubav je ono što partneri tek trebaju otkriti samim odnosom.

Iskustva koje zovemo ljubavlju često su kontradiktorna, zaljubljujemo se, a kada nestane intenzitet veze, okrećemo se opet drugoj vezi u potrazi za leptirićima i tako unedogled sve do stanja kada se toliko povrijedimo da postajemo frustrirani toliko da sve ono što ljubav jest postaje predmetom sumnje i negodovanja na sve oblike odnosa. Kada ego dobije ono što želi i kada postane sam sebi svrha to u nama izaziva gnjev, jer smo svjesni da smo oko sebe ostavili pustoš u kojoj smo zbog njega povrijedili toliko partnera, gdje ostajete sami i napušteni.

U jyotishu kuća odnosa ne pripada kućama ljubavi. To je kuća uživanja, što znači da mi ne tražimo ljubav već uživanje. Čak i psihologija govori da se u većini odnosa ne radi o pravoj ljubavi, već o sebičnoj ljubavi. Četvrta i dvanaesta kuća govore da su to mjesta potpunog davanja, gdje se prepuštamo onom većem smislu, u ovom slučaju služenju obitelji i četvrtoj kući ili Bogu ili dvanaestoj kući. Tek kada pogledamo sedmu kuću i vladara sedme kuće te položaj Venere i Jupitera, kao i devetu kuću možemo govoriti o uspješnosti ili neuspješnosti veze. Ipak, u jyotishu na kraju ispada da razmatramo većinom sebične veze, jer druge oblike odnosa ljudi na ovoj razini postojanja ne vide. Znanstvene statistike potvrđuju jyotish, odnosno one govore o ogromnom broju sadističko-mazohističkih veza.

odnosi jyotish

Uzmimo jedan primjer, osoba može imati dobro postavljenu kuću odnosa, ali može biti nemoralna zbog loše devete i četvrte kuće. Što želimo reći ovom analizom? Naime, vidimo da je puno faktora koji utječu na povoljnosti veze i da je malo onih u kojima je baš sve funkcionira. Nekima to doista pođe za rukom i prožive lijep odnos, ali dobra karma se istopi jer ona je kao kanistar koji se isprazni, a onda se sljedeći život nastavlja na samim počecima u kojima ponovno treba osvještavati Animu i Animusa, a to znači proživljavanje nekompatibilnog partnera, razočarenje, traženje novog partnera itd. Međutim, takvu situaciju bi mogli protumačiti kao lošu karmu, ali libido ili životna energija se manifestira u suprotnosti bez kojih ne može postojati život na ovom planetu, odnosno u susretu s partnerom jedino možemo vidjeti svoju projekciju i na taj način osvještavati projicirano. Mi bi trebali učiti iz ljubavnih veza kao jedan od najvažnijih duhovnih putova, ali kao mali slijepci ponavljamo greške i mašemo glavom u nevjerici kao ispred Zida plača.

U drevnoj Indiji se kaže da ti je partner tvoj Guru (učitelj), na Zapadu bi to protumačili ovako: kada si u vezi, ti si u prirodnoj psihoanalizi. Ako vezu shvatimo kao viši cilj ili smisao kroz koji rastemo, kroz suprotnosti i svađe koje doživljavamo, mi vezu možemo shvatiti kao proces transformacije i rasta. Uspješnost veze ovisi jedino o tome kada vezu shvatimo kao čimbenik učenja. Sva ostala opredjeljenja poput zaljubljivanja i leptirića u trbuhu i pticama na grani je jasno da je to prolazna faza koja je opravdana jedino onda kada vezu postavimo kao viši cilj u kojem ćemo davati bez obzira na ishod. Veza bez rizika nije ni veza, a ni odluka vrijedna spomena. Kuća odnosa može postati produktivna tek onda kada shvatimo da je to kuća upoznavanja sebe samog, kojeg imitira naš partner, a na tom putu te doživljaje možemo shvatiti kao traume ili lekcije, pogled ovisi o nama.

 

 

Nikola Žuvela

Za više posjetite vedski-jyotish

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.