Umjetnost kao terapija i religija

Zagreb dobiva shop za sve ljubitelje fantasya
25. travnja 2018.
ayurvedski savjeti
Ayurvedski savjeti za zdravlje
2. svibnja 2018.
 

Kada sam bio na faksu, slušao sam predmet Religije svijeta, gdje smo učili o religiji iz prošlog stoljeća koju je osnovao Bahá’í Faith.


 

On je govorio da sve religije potječu od jednog Boga i to ne bi bila po ničem nova teorija, ali jedan od najvažnijih aspekata koji je spomenuo jest da je UMJETNIČKO STVARANJE ISTO ŠTO I MOLITVA.

Ima li što ljepše od terapije umjetnosti?

Ima li što ljepše na ovom svijetu od umjetnosti jer umjetnost nije samo slikanje, ili sviranje, to je umjetnost života. Prijašnje religije su davale veliki značaj asketizmu, a danas mnogi ljudi koji se odaju asketizmu nisu ni svjesni svoje ljutnje prema sebi i svijetu ili bijega od sebe što donosi krive pristupe stvarnosti. Oni ne shvaćaju da se ispod skriva želja za moralnom superiornošću, gdje skrivaju svoj alter ego. Mnogo je takvih dušobrižnika, a najmanje onih koji žele razumjeti čovjeka kojeg toliko mrzimo i osuđujemo, a radi se samo o nama ljudima koji donosimo neprestano krive odluke i koliko god one bile puno pute nerazumne, opet dolaze od tog jedinog čovjeka kojeg treba voljeti, ako netko zaista želi voljeti Boga.


 

 

Umjetnost znači osloboditi se pravila i krutih učenja i osloniti se na kreativnost, što Bahai religija dobro primjećuje da je Bog KREATOR. Umjetnost je ono što možemo koristiti u svom radu, u svojem pogledu na svijet, u svemu onome što nas okružuje pogotovo u ljubavi koja bez kreativnosti ne može ni postojati. Ako se nalazite među ljudima koji govore da su muškarci ovakvi ili da su žene onakve, onda vas umjetnost ne zanima već suđenje koje pripada trećoj čakri, a to je DISKRIMINACIJA.

Kako bi rekao Marcel Proust: Zahvaljujući umjetnosti, umjesto da vidimo jedan jedini svijet, ovaj naš, mi vidimo kako se on umnožava, pa koliko ima originalnih umjetnika, toliko nam svjetova stoji na raspolaganju… Ona jedina izražava za druge i pokazuje nama samima naš vlastiti život.


 

 

Umjetnost se, dakle, različito poima kako kaže Nietzsche: Bit velike umjetnosti je zahvalnost. No, umjetnost skriva nešto neobjašnjivo. Ona je kao pero kroz koje nam govori genij. Micheangelo je rekao da je vidio anđela i klesao dok ga nije pronašao. Ako ne možete meditirati, raditi, yogu, praštanja, ili bilo koju drugu tehniku, stvarajte i uživajte u kreativnoj umjetnosti koja je dar svih darova, odnosno ono što kaže Poul Jean: U čijem se srcu nastanila umjetnost, taj je odijeljen od oluja surova svijeta, pred njim se, prožet slatkim mirom, u vječnom proljeću otvara tihi raj.


 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net


 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.