sankalpa

Umjetnost sankalpe u jogi

 

Posljednjih godinu dana naša je joga praksa bila primorana biti uglavnom u komforu našega doma. Iako su nam zasigurno nedostajali naši omiljeni lokalni joga studiji i učitelji, mnogi od nas otkrili su čari vježbanja kod kuće bilo da je to kroz individualni sat, Zoom sate, a mnogi od nas su počeli otkrivati samostalnu joga praksu, odnosno bez vodstva učitelja, samo kroz vlastito slušanje tijela.

Koja god od navedenih varijatni bila u našem slučaju, zasigurno jedna od najvećih niti vodilja, motivacija i inpiracija za vježbu kao i pokretača jest naša namjera za praksu odnosno naša sankalpa.

Godinama sam vježbala jogu bez sankalpe, jednostavno nisam obraćala veliku važnost na neku formiranu želju previše na početku prakse, malo bih izmeditirala i krenila s vježbom asane. Važnost sankalpe mi je došla tek kad sam shvatila koliku moć ima naša odluka i naša volja, koliki utjecaj na naše akcije ima naša povezanost s razlogom zašto nešto želimo raditi.

sankalpa

Što je sankalpa?

Sankalpa je po definiciji namjera, odluka formirana iz srca i iz glave. Ova odluka dolazi iz dubine, iz naše duše. Ima moć pročišćavanja naše volje i vraćanja našeg uma i tijela u fokus. Ova odluka ne dolazi u sekundi. Ona od nas zahtijeva dublje slušanje. Postavljanje pitanja. Što ja zapravo želim? Zašto sam tu? Koja je moja SVRHA? Povezivanje s intuicijom. Razvijanje umjetnosti balansiranja misaonog propitkivanja i duboke šutnje i slušanja. Razvijanje povjerenja u ono što čujemo.

Sankalpa polazi od točke da svako živo biće ima svrhu zašto postoji, inače ne bi bilo tu. Već smo vrijedni samim svojim postojanjem. Sankalpa nas povezuje sa dubljim razlogom zašto smo tu, koja je naša istina, koja je naša dharma.

sankalpa

U joga nidri (jogijskom snu) gdje nam tijelo „spava“ a um je „budan“ sankalpa je kao sjeme koje sijemo u našu podsvijest kako bi otamo ona polako cvjetala i utjecala na naše svjesne misli, radnje i odluke.

U drugim praksama joge (Vinyasa, Ashtanga, Yin…) namjeru postavljamo na samom početku prakse i s vremena na vrijeme je se prisjetimo dok vježbamo. Osobno, u trenucima kada bi mi bilo teško ili kada bih poželila odustati jer mi se više ne da sankalpa bi bila ta koja bi me održala na praksi i još mi ju osnažila. Ono što je još zanimljivo u samostalnoj praksi joge tj. bez učitelja jest postaviti sankalpu i početi vježbati. Nerijetko će sankalpa utjecati na to koje će vježbe naše tijelo izabrati, kakav pokret, koje asane, kakav dah…

Pri biranju namjere slobodno dopustite da se ona iz prakse u praksu formira, mijenja, ne mora biti savršena otpočetka. Može biti vrlo jednostavna kao „želim se izdisati i dobro osjećati u svome tijelu“ do nekih kao „želim se povezati sa svojim Višim ja“.

sankalpa

Namjera bi trebala biti kraća i jasna, bez previše filozofiranja. Iako preporučam da svakako osluškujući sebe formulirate u sebi sankalpu ovo su neki od primjera koji vam mogu u tome pripomoći:

– Vježbam prisutnost u sadašnjem trenutku
– Otkrivam svoju unutarnju snagu
– Fokusiram se zadatak po zadatak
– Želim se povezati sa svojim Višim ja
– Oslobađam se svega što mi ne služi
– Osjećam se kod kuće u svome tijelu
– Moja ljubav prema sebi raste
– Uživam u tome što sve moje tijelo može
– Opraštam sebi i drugima
– Pronalazim zahvalnost za sve
– Otkrivam koja je moja svrha
– Lako postavljam granice
– Idem se igrati i vidjeti što će se dogoditi
– Svjestan sam svojih najdubljih želja
– Otkrivam moć svog samopouzdanja

sankalpa

Kada imate sankalpu, bitno je imati i povjerenje u proces, otpustimo ju, ne analiziramo nego smo prisutni te je se prisjetimo s vremena na vrijeme zadržavajući zaigranost i radoznalost u samoj praksi. Povjerenje je ključno. „Anything in life can fail you but not your sankalpa.“ Swami Satyananda (učitelj joga nidre).

 

Arijana Smit

– Učiteljica sam glazbe i yoge (i studentica istih), glazbenica i meditant. Volim s ljubavlju dijeliti svoje gore navedene strasti kroz zabavan, kreativan, razigran način kako bi se iscijelili te dublje povezali sa sobom, drugim živim bićima i Majkom Zemljom.

 

Foto: Danijel Jelaš

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.