parallax background

Simbolizam budističke vajre

9. listopada 2019.
vrijednosti
Okret vrijednosti
8. listopada 2019.
dizajniraj svoj život
Dobra knjiga: Dizajniraj svoj život
10. listopada 2019.
 

Obredni instrument tantričkog budizma, vajra na sanskrtu ili dorje na tibetanskom ima dva istovjetna dijela, simetrično postavljenih središnjoj klici bindu kako bi izrazile istovjetnost samsare i nirvane.

Sastoji se od središnjeg zrna – bindu – koji je klica duha, zatim osi i srca svijeta te cvjetova lopoča iz kojih izbijaju dvije skupine plamenova.

Bindu (na sanskrtu – kap; simbol je apsoluta) – označuje točku iz koje polaze unutrašnji i vanjski prostor i u kojoj ponovno postaju Jedno. Bindu predstavlja i klicu i sjeme, to je sjeme koje čovjek preobražava unutar sebe samoga. Bindu potječe iz beskonačne praznine baš kao i duh u kojemu prebiva. To zrno svjetlosti, živo poput zvijezde, nastalo je sjedinjenjem životnog daha (prana), biti našeg duha i svjesnog počela. Njegova se pojava naziva blaženstvom, njegova narav jasnoćom, a bit prazninom (Lama Guendun).

Lopoč simbolizira narav bića rođenog u mulju, koji kroz egzistenciju prolazi neokaljano i naposljetku se rascvjetava u nirvani. Sami plamenovi predstavljaju dhyanibuddhe koji će se spojiti u transcedentnoj naravi prvog Adibuddhe, čiji je duh dijamantna Praznina.


 

Iako samsara označava krug rođenja i smrti i protjecanje pojavnog razvoja te se na prvu čini da se suprotstavlja nirvani, sukladno budističkom poimanju samsara se poistovjećuje s nirvanom - samsara kao oblik svijesti kojeg muče putene sklonosti, a nirvana kao duh čistoće i svijest o apsolutnome. Za samsaru se kaže da je duh ojađen i pomračen bezbrojnim misaonim sklopovima, a nirvana je jasna i slobodna od svake misaone konstrukcije...

Do prosvjetljenja dolazi kada se dosegne stadij u kojem svijest nadvladava vrtlog pojavnosti/samsaru i poništi svaku dvojnost.


 

 

Foto: Instagram @what_ales_me


 

Vajra simbolizira sveobuhvatnu ljubav i mudre načine kojima se dolazi do oslobođenja. Vajra je muško počelo i nedjeljiva je od drilbu (zvonce koje pokriva jednu polovicu vajre), ženskog počela. Spoj vajre i drilbu, omogućuje ostvarenje jedinstva i svijest o probuđenosti i istinskoj naravi duha, koji je neuništiv poput dijamanta.

Dvostruki vajra simbolizira savršenu probuđenost Buddhine naravi, u čemu okomiti vajra predstavlja spoznaju, a vodoravni ljubav koja raspaljuje cijelo biće. Dvostruki vajra simbol je prosvjetljenja – upoznavanje vlastita srca onakvog kakvo ono zaista je. U središtu dvostrukog vajre obitava vlastiti duh onoga koji meditira, a u njemu se zrcali cijeli kozmos.


 

Foto header: Instagram @sati_jh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.