Varivo od žira

brak
Odnos braka i znakova u jyotishu
3. listopada 2018.
jupiter u škorpionu
Jupiter u Škorpionu
10. listopada 2018.
 

Hrast je simbol snage, moći, dugovječnosti, čvrstoće, duhovnog i materijalnog bogatstva, koji je od davnina bio veoma poštovan u narodu. Njegova kora, list, šiška kao i plod, žir, koristili su se za ishranu i liječenje.

Zbog moćnog i impozantnog izgleda stari Sloveni su ga smatrali svetim i posvetili su ga Perunu, bogu munja i gromova, dok je u Germana kult hrasta bio jako razvijen i ovo je sveto drvo pripadalo Thoru.

Pozitivnu energiju ovog grandioznog stabla može osjetiti svatko tko se nađe u njegovoj neposrednoj blizini, dok energiju njegovog ploda možemo iskoristiti na više načina.

 

Hrastov žir

Hrastov žir je ukusan plod bogat škrobom bez glutena, bjelančevinama i mastima te prepun minerala željeza, kalija, fosfora i bakra. Od njega se mogu pripremiti razna ukusna slatka i slana jela.

Žir se jednostavno skladišti - prosušen može stajati mjesecima u poroznim vrećama, a odgorčen i pripremljen kao pire može se zalediti.

Priprema pirea od hrastova žira

Pire je baza za većinu delicija od žira. Žir se skuplja kada se lako odvaja od kapice ili sam iz nje ispadne. Ako je žir još zelene boje mora se prosušiti kako bi se mogao čuvati dugo vremena. Sušiti se može na suncu, u pećnici ili dehidratoru. Potrebno je prije sušenja odvojiti oštećene plodove od zdravih kako ih ne bi zarazili.

Ako čuvamo cijele plodove, dobro ih je prvo na par dana zalediti pa tek onda skladištiti. Tim postupkom sprečavamo širenje crvića koji su nam u prvi mah promaknuli.

Kako bi se žir mogao koristiti za prehranu potrebno ga je odgorčiti jer je zbog količine tanina bez odgorčavanja nejestiv. Očišćene plodove bez ljuske potrebno je nekoliko dana namakati, pritom mijenjajući vodu par puta dnevno. Nakon namakanja žir je potrebno kuhati u 3 vode po 15 minuta s time da se zadnja voda posoli. Ovako pripremljen žir moguće je dalje koristiti tako da se samelje u pire, osušiti u pećnici i pretvoriti u brašno ili kavu ili samo ocijediti i zalediti.

Postoji i kraći način odgorčavanja, ali on vrijedi samo za žir hrasta medunca, jer on ima manje tanina od ostalih hrastova. S obzirom na to da se radi o divljoj biljci i da ista vrsta hrasta može dati plod s većom količinom tanina neću previše ulaziti u brzopotezno odgorčavanje.


 

No krenimo na recept.

Sastojci za četiri osobe:
 

3 šalice kuhanog žira

1 veća glavica luka

3 žlice kuhane rajčice

1 žlica dimljene paprike

4 vege kobasice narezane na kolutove

2 žlice vinskog octa

2 lovorova lista

2 dl vode

Sol

Papar

Ulje

Zaprška


 

Na ulju do zlatnožute boje preprži luk te dodaj sve sastojke osim zaprške i octa. Dinstaj 5 minuta te pomalo podlijevaj s 4 dl vode. Nakon 10 minuta dodaj još dovoljno vode da prekriješ sve sastojke i kuhaj još 10 minuta te zatim dodaj zapršku. Čim jelo zavrije, neka vrije koju minutu i gotovo je. Pusti da slegne 5 minuta i varivo je spremno za posluživanje.

 

*zaprška

Na 2 žlice ulja proprži malo mekog brašna i češnjaka u granulama. Kad dobije zlatnožutu boju ulij 2 dl hladne vode, dobro promiješaj i dodaj varivu.

Nadam se da ćeš se odvažiti i isprobati ovaj zanimljiv recept.

Dobar tek!

 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.