parallax background

Vježba za rad na energiji zemlje u našem tijelu

vježba
Vježba: Porinuće u sebe za oslobođenje
19. svibnja 2022.
joga
Joga i žene: 4 koraka prema ženstvenijem pristupu na prostirci i izvan nje
20. svibnja 2022.

Osjećaj voljenosti, pripadnosti te jednostavno tog da smo „zagrljeni životom“ pruža rad na energiji zemlje u našem tijelu, predstavljenoj organima želuca, slezene i gušterače.

Efikasnije nego iscrpljivati se beskrajnim analizama i kopanjima o tome zašto se i kako osjećamo jest usmjeriti pažnju na tijelo. Tijelo i duh su u stalnoj vezi i utjecajem na jedno – djelujemo na drugo. U tom smislu, osjećaj voljenosti, pripadnosti te jednostavno tog da smo „zagrljeni životom“ pruža rad na energiji Zemlje u našem tijelu, predstavljenoj organima želuca, slezene i gušterače.

Temelj čovjekove egzistencije predstavlja energija zemlje: to je ona energija koja daje osjećaj sigurnosti, mirovanja, podržanosti te utječe na sposobnost primanja. Odražava rad želuca, slezene i gušterače te ženskog reproduktivnog sustava.

Kada je energija Zemlje u ravnoteži, to se očituje kroz stabilan i povjerljiv um pun empatije i podržavanja te praktičan i siguran razum. Kada je, pak, ta energija prejaka, odražava se kroz preveliko razmišljanje, sklonost kritici, fizičku nepokretnost te povlačenje u sebe. A kada je preslaba, vidi se kroz preveliku brigu, stalnu zabrinutost, stav žrtve “sve moram sam/a”, nepovjerljivost, sumnjičavost i skepsu te neprestanu čežnju i potrebu za pažnjom.

Dobra energija zemlje u čovjeku prepoznaje se po njegovom stavu stabilnosti i samouvjerenosti. Otkriva je zračeća unutarnja ljepota, uravnoteženost, prilagodljivost, snalažljivost te ravnoteža davanja i primanja. Ako je energija zemlje poremećena, to se vidi kroz smetnje probave i hranjenja, probleme laktacije i sa spolnim organima te kroz pomalo zavijajući način govora.

Doba dana kada je najjača je poslijepodne, a vrijeme godine kada je zemlja najdominantiji element je kasno, bablje ljeto. U životu čovjeka, ona predstavlja fazu sazrijevanja i okupljanja plodova njegova rada.

Organi kojima vlada element zemlje u tijelu su želudac i slezena, koja u tradicionalnoj kineskoj medcini predstavlja (energetski) funkcije gušterače. Ti organi su povezani s funkcijom primanja i probavljanja energije i informacija iz okoliša.

energija zemlje

 

Želudac je, tako, odgovoran za uzimanje hrane i njezino provođenje kroz probavni sustav. Najaktivniji je u vremenu od 7 do 9 ujutro, a meridijan (energetski kanal kroz kojeg teče energija što podržava želudac) obuhvaća svojim utjecajem želudac, jednjak te prvi dio tankog crijeva: jejunum. Tjelesna funkcija organa je primanje hrane na svakoj (i energetskoj) osnovi te probava (razlaže je na jednostavnije sastojke, kako bi ih slezena dalje mogla prerađivati u Ki hrane kojim hrani druge organe). Osim toga, stvara tjelesnu toplinu, regulira apetit i jedenje te ženski hormonalni sustav.

Umna funkcija energije želuca očituje se kroz sposobnost primanja te umijeće probavljanja informacija i njihova integracija, a kad je stabilna daje stav “Tu sam, takav kakav jesam. Mogu odlučiti da nešto želim promijeniti na sebi ili oko sebe“ te omogućava bistro, jasno, praktično razmišljanje bez puno filozofiranja.

Ukoliko je zemljana energija želuca u neravnoteži, to se fizički očituje kroz probavne probleme, krvarenje desni, loš zadah, prejaki apetit, podrigivanje, mučninu, štucanje, povraćanje, kiselinu u želucu, nesanicu te neredovite menstruacije. Psihički, odražava se kroz nejasan um, opsesivne neuroze, opsjednutost, željom za znanjem i intelektualnim dobrima („hrčak“ sindrom: opsesivno sakupljanje svega “da se nađe”) te željom za vezama, pretjeranost, sklonost pretjeranoj pažnji, kritici i cinizmu te brizi o nevažnim detaljima i stalno nezadovoljstvo i frustraciju zbog osjećaja da “nisam dovoljno dobar(a).”

Slezena je, pak, odgovorna za transformaciju i transport energije iz hrane te zadužena za stvaranje postnatalnog Ki-a (energije). Njezina energija drži organe na svojim mjestima, daje tonus mišićima te hrani mišiće i organe

Njezina tjelesna funkcija, u tradicionalnoj kineskoj medicini, odgovara funkciji gušterače, a najaktivnija je od 9 do 11 ujutro. Slezena, kao glavni organ koji luči probavne sokove, probavlja hranu i iz nje apsorbira bitne tvari tj. hranjive tekućine, transformirajući hranu u energiju (Ki) koju tijelo može koristiti. Odgovorna je i za transport te energije kroz slanje hranjivih tvari iz hrane energije hrane u organe i mišiće, kao i za imunološki sustav. Osim toga, ona „drži“ krv (zaustavlja iskrvarenja, sprečavajući da krv ode iz organa i žila) te organe, kao i tonus mišića kojima omogućava da prime odgovarajuću hranu. Njezina umna funkcija je pružanje osjećaja stabilnosti, lakoće, sigurnosti, samopouzdanja te umijeća razlučivanja.

Kada je uneravnotežena to se fizički vidi kroz slabe mišiće, atrofiju, hladne udove, umor, tromost, potrebu za drijemanjem, suhu koža, ljepljiv osjećaj u ustima te bolove u donjim leđima, koljenima i venama (proširene). Psihički, zemljana slabost slezene očituje se kroz pretjeranosti – u brizi za druge, razmišljanju te stalnoj želji za slatkim. Očituje se i kroz nemir, zbunjenost, nesigurnost.

Ovu energiju moguće je potaknuti izvana ili iznutra. Izvana, podržat će je svaki predmet žute, narančaste, smeđe, oker ili zlatne boje u centru životnog prostora. A, iznutra, hrana – među žitaricama, proso podiže energiju zemlje te slanutak među mahunarkama: od povrća, ovom elementu pripada svo okruglasto povrće, koje raste iznad zemljine površine kao što je bundeva, luk i kupus.

 

meditacija

 

Vježba za povezivanje s energijom zemlje

1. Udobno sjednite i zatvorite oči. Ruke položite na bedra.
2. Usmjerite pažnju na svoje tijelo. Započnite s nogama. Zatim polako i temeljito pomičite svoju svjesnost prema gore, uz noge, bedra, trup, ruke, vrat i glavu. Budite svjesni svojeg disanja, udisaja i izdisaja, udisaja i izdisaja.
3. Zamislite da ste okruženi svjetlošću. Dok udišete, udahnite svjetlost i osjetite kako se vaše tijelo ispunjava svjetlošću.
4. Dok ispuštate zrak, ispustite s njim svu napetost, bol koju možda osjećate u svojoj čeljusti, svojem licu, u svojim ramenima. Izdahnite bilo kakvu napetost koju osjećate bilo gdje u tijelu. Nastavite udisati svjetlost, izdisati napetost. Udišite svjetlost, izdišite napetost dok god niste opušteni i mirni.
5. Ako vaš um postane nemiran ili brbljav, nježno vratite svoju pažnju na disanje.
6. Sada zamislite kako iz vaših tabana i doljnjeg dijela vaše kralježnice izlaze sitni korjenčići. Osjetite kako rastu, rastu. Propustite ih kroz stolac na kojem sjedite, kroz pod, skroz do Zemlje, bez obzira koliko je katova ispod vas.
7. Nastavite disati svjetlost i izdisati napetost i dok to činite, zamislite svoje korijenje koje prodire duboko, duboko u tlo, ukorjenjuje se i povezuje vas sa središtem Zemlje.
8. Sa slijedećim udisajem zamislite da dišete kroz svoje korijenje. Propustite energiju same Zemlje kroz svoje korijenje, kao da uvlačite tekućinu kroz slamku. Podižite je do svojeg tijela, sve dok ne ispuni vaše srce i ne započne svoje kretanje kroz cijelo vaše biće.
9. Sada obratite pažnju na vrh vaše glave, na svoju krunu. Vizualizirajte kako se ta točka, promjera otprilike tri i pol centimetra, počinje otvarati. Iz tog otvora izlaze mu, dugačka vlakna koja poput grana izrastaju kroz strop, prolaze kroz cijelu zgradu, protežu se do neba, kreću prema svemiru. Zamislite kako vas ta vlakanca povezuju sa Suncem i svim planetima i zvijezdama.
10. Kad udišete, udahnite energiju svemira, spuštajte je tim nitima u svoje tijelo, kroz svoje tjeme. Povedite tu energiju u svoje srce, dopustite da vas ispuni zračećim svjetlom nebesa. Osjetite kako kruži cijelim vašim bićem.
11. Sada u isto vrijeme dišite obje struje energije. Podižite onu iz Zemlje, spuštajte onu s nebesa. Sada ste sigurni, usidreni između svemira i Zemlje.
12. Kad ste spremni, postanite svjesni svojeg tijela i mjesta na kojem sjedite. Osjetite kako se vaš dah diže i spušta. Osjetite otkucaje svojeg srca. Osluhnite sve zvukove koji vas okružuju. Polako, sasvim polako, kad vi to želite, otvorite svoje oči, pogledajte oko sebe. Obratite pažnju na bilo koju promjenu koju osjeća vaše tijelo.

 

Više pronađi na Elementi.info

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.