parallax background

Kako naći vrijeme za vježbanje

seboreični dermatitis
Kako se riješiti seboreičnog dermatitisa?
31. svibnja 2018.
Vježbanje nogu je bitno za mozak i živčani sustav
5. lipnja 2018.
 

Na ovaj članak potaknule su me 2 stvari:

1. Barem jednom tjedno sretnem nekoga od svojih "starih" polaznika, koji već neko vrijeme ne dolaze na yogu. Bilo im je odlično dok su išli; uživali su vježbati yogu, tijelo ih nije boljelo, bili su snažniji i opušteniji. Neka pauza se dogodila (poslovne obaveze, godišnji odmor, bolest ..) i nikako da se vrate. Razgovor uvijek ide ovako:

- Brankica, toliko mi fali yoga, ali nikako da nađem vremena. Dolazim sljedeći tjedan 100 %.

Nažalost, 95 % njih taj sljedeći tjedan ipak ne dođu.

2. Nedavno sam sudjelovala na radionici o suočavanju sa stresom, gdje je između ostalog bilo riječi o organizaciji vremena - "time managment". Pomislila sam da bi to pomoglo ljudima da uvrste redovno vježbanje u svoj život.

Pa. Krenimo!

 

Prva i najbitnija stvar je da se bolje organiziraš. Tu će ti od koristi biti da si napraviš tjedni i mjesečni plan, u koji ćeš uvrstiti vrijeme na poslu, vrijeme za pospremanje, kuhanje, druženje i sve ono ostalo što čini tvoj mjesec, odnosno tjedan. Stavi si taj mjesec za cilj recimo - doći 8 puta na yogu. Uvrsti si određene dane kada ćeš dolaziti u plan i neka to ne bude upitno kada taj dan dođe. S obzirom da kod nas možeš dolaziti fleksibilno, to ponekad može biti i zamka (ma neću ići danas, nisam bio/bila ni prošli tjedan, ali zato ću od utorka do petka ići svaki dan! :)).

Također, primjećuj na što ti "curi" vrijeme i analiziraj možeš li se drugačije organizirati. Primjerice, je li nužno da s djetetom pišeš zadaću, možeš li kuhati jednom tjedno manje, možda skuhati odjednom veće količine, možeš li drugačije organizirati pospremanje i dogovoriti s ostalim članovima kućanstva da ti pomognu.

Druga, ali znatno skuplja opcija (no ne nužno i manje isplativa) jest investicija u uređaje koji umjesto tebe mogu odrađivati poslove. Perilica za posuđe je dobar primjer, no u današnje vrijeme sve su popularniji i robotizirani usisavači. Možda na prvu loptu zvuči glupo da ti preporučam kupovinu nekakvog skupog uređaja, ali pogledaj to iz ove perspektive - na ovaj način svaki dan stvorit ćeš slobodno vrijeme koje možeš iskoristiti za vježbanje. Ukoliko redovno vježbaš, manje su šanse da ćeš izostajati s posla radi problema s leđima, vratom i slično, tako da je kreiranje vremena za redovno vježbanje investicija u osobno zdravlje.

Vjerujem da će ti ostali članovi obitelji vrlo rado pomoći, pogotovo ako si već iša/la na yogu, jer sjećaju se kako si ozaren dolazio/la doma. Zamoli ih za pomoć, bilo kroz to da prebaciš na njih svoj dio obaveza, bilo da te podsjete da je opcija da ne ideš "jer si danas umorna" samo izgovor koji nije dio tvog tjednog i mjesečnog plana.

Ne percipiraj vježbanje kao muku ili obavezu jer onda se lako javi otpor kada nešto "moramo". Gledaj na vježbanje kao na vrijeme koje izdvajaš za sebe i za NJEGU svog tijela. Gledaj na vježbanje kao na svoj svjestan odabir.

 

Jedino što te može spriječiti neka bude bolest ili stvarno izvanredna situacija. Radi se o 2 sata vježbanja tjedno, plus sat vremena za potpunu pripremu (oblačenje, odlazak od kuće i dolazak), dakle sve skupa 3 sata. Kladim se da više od 3 sata tjedno provedeš na web portalima, društvenim mrežama ili nekoj sličnoj "aktivnosti" od koje nemaš posebne satisfakcije.

Pazi da tvoj plan bude razuman i realan - npr. ako nisi vježbao/la mjesecima, nije realno da ćeš sad odjednom svaki dan ići na yogu. Stavi si 2 puta tjedno, no onda se toga i drži.

Ne percipiraj vježbanje kao muku ili obavezu jer onda se lako javi otpor kada nešto "moramo". Gledaj na vježbanje kao na vrijeme koje izdvajaš za sebe i za NJEGU svog tijela. Gledaj na vježbanje kao na svoj svjestan odabir.

Postoje stotine studija o utjecaju vježbanja yoge na čovjeka. Uostalom, svi koji su vježbali yogu ne trebaju istraživanja - vide i na sebi razliku prije i poslije svakog sata!

Osvijesti si da nemaš beskonačno vremena u životu i da odgađanjem vježbanja radiš bauk od nečega što to zapravo nije. Kao što sam već rekla, radi se o ukupno 3 sata tjedno.

Često kažem - ako donedavni predsjednik SAD-a Barack Obama ima vremena vježbati, onda ima svatko!

Ukoliko ti nedostaje motivacije za vježbanje, uskoro stiže moj članak o toj temi. Vjerujem da će ti neki savjeti biti od pomoći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.