parallax background

Vrste yoge

15. studenoga 2018.
glazba
6 znanstvenih razloga zbog kojih glazbu moraš uvrstiti na svoju self-care listu
13. studenoga 2018.
pristup zdravlju
Pomirljive razlike zapadnjačkog i istočnjačkog pristupa zdravlju
16. studenoga 2018.
 

Kada danas netko kaže da ide na yogu, odmah ćemo pomisliti da odlazi na satove yoge, gdje će pod vodstvom instruktora raditi razne položaje i možda na kraju sata malo prodisati ili se opustiti. I to je naravno istina. Ali, to nije sve što yoga jest i što je njen cilj.


 

Yoga je i puno više od toga, a opisani satovi yoge samo su korak prema upoznavanju ovog skupa drevnih tehnika i našeg upoznavanja sebe po tom putu. U našem svijetu, zapadnom, kako ga volimo zvati, razni su motivi koji ljude dovode na sat yoge. Zajedničko je svim satovima yoge da koriste tijelo kao instrument, u početku možda unutarnjeg zadovoljstva učinjenim, a s vremenom sigurno i unutarnjih promjena i dubljih spoznaja o vlastitom biću.

No, da bismo rekli da prakticiramo yogu, nije nužno da se bavimo fizičkim izvođenjem položaja ili asana.

Postoje različite tradicije yoge pa ako odemo korak dalje u prošlost, doći ćemo do 6 osnovnih puteva yoge:

• Jnana yoga - put učenja i meditacije

• Bhakti yoga - put predanosti I štovanja

• Karma yoga - put nesebičnog djelovanja

• Raja yoga - put od 8 koraka ili ashta-anga yoga

• Mantra yoga - put svetog zvuka

• Hatha yoga - put kontrole ili upotrebe tijela


 

No, vratimo se sada za početak na tijelo i prakticiranje asana. Kao što sam već spomenula na početku, najpoznatiji i “najvidljiviji” oblik yoge danas je Hatha yoga, ona koja koristi tijelo kao put spoznaje. I onda opet za svakog od nas kreće pitanje, koju vrstu i kako odabrati?

Pa kako bih ti pomogla u tome, dopusti mi da ti predstavim neke od najzastupljenijih yoga satova u ponudi brojnih studija i općenito:


 

Ashtanga yoga

Spada u takozvane dinamične stilove i velik naglasak stavlja na dah koji se koristi kao sredstvo za povezivanje s tijelom i pokretom. Ako sat ima dodatak “led”, na ovom ćeš satu vježbati pod vodstvom instruktora. Ashtanga koristi uvijek istu, zadanu seriju asana. Iako ashtanga ima više od jedne serije vježbica, dapače, njih 6, na satovima se obično prakticira 1. serija, odnosno njen dio. 2. serija i sve koje slijede nakon nje, dostupne su naprednim vježbačima. Uglavnom studiji nude i početni sat ashtange, najčešće ga možeš naći pod imenom ABC ashtanga ili nekom sličnom inačicom.

Tradicionalan način vježbanja ashtange zove se Ashtanga mysore i ako to vidiš na rasporedu, znači da je to sat koji neće biti vođen, ali će instruktor biti uz tebe kako bi ti pomogao da u vlastitom tempu izvedeš položaje serije koju prakticiraš i da s vremenom dodaješ nove asane u svoju praksu. Iako se ashtanga percipira kao vrlo napredan i “čvrst” način vježbanja, ne brini jer svaki sat yoge možeš prilagoditi svojim trenutnim potrebama. Iza ashtange, kao i iza svakog drugog stila naravno, stoji čitava filozofija i tradicija prakticiranja pa ćeš s vremenom otkrivati i sve više o njoj, iz sata u sat.


 

 

Vinyasa yoga

Također spada u dinamične stilove, što znači da su pokreti u konstantnoj, fluidnoj izmjeni te povezani s dahom. Ovaj stil nastao je na bazi ashtanga yoge, ali je u kreiranju sata dopuštena veća kreativnost. Koriste se pozdravi Suncu kako bi se različite asane povezale u sljedove. Obično svaki studio nudi nekoliko stupnjeva težine ovih satova, od početničkih do vrlo naprednih, pa tako na rasporedima možeš naći razne nazive satova, poput: abc vinyase, slow flowa, gentle flowa, satove koji su fokusirani na određeni dio tijela pa u svom nazivu imaju i dodatke poput core, hips ili slično.


 

 

Hatha yoga

Ono što je nekad davno bio sveobuhvatan naziv za sve oblike yoge koju prakticiramo dovodeći tijelo u različite položaje. Kada danas na rasporedu vidiš ovaj naziv, možeš pretpostaviti da se radi o satovima na kojima prakticiramo različite asane, ali na statičan način, bez fludinog povezivanja u sljedove. U nekim studijima naći ćeš u ponudi uz dinamične satove i satove hatha yoge, dok su neke organizacije poput Joge u svakodnevnom životu ili Medical yoge u potpunosti posvećene hatha yogi.


 

Yin yoga

Ovo je stil yoge koji postaje sve popularniji. Ova vrsta yoge odlično se nadopunjava s ostalim, dinamičnijim stilovima, kao odgovor na dinamiku svakodnevnice i dnevne ubrzane rutine. Na ovim satovima u položajima se ostaje mnogo dulje nego što je uobičajeno - od nekoliko minuta pa ponekad i do 7 minuta. Osim što će ti ovakav sat donijeti su mnogi benefiti na fizičkom nivou, jer nam dugo zadržavanje u određenom položaju omogućava da osim mišića opustimo i dublje strukture tijela, da radimo na dobrobiti vezivnih tkiva i zglobova. Ovakvi satovi imaju i meditativan učinak jer nam otvaraju mogućnost razumijevanja naših duboko skrivenih emocija i slojeva našeg bića. Ovakva vrsta sata namijenjena je svima, a već nakon nekoliko satova osjetit ćeš veliki pomak u fleksibilnosti i mekoći mišića.


 

 

Moon sequence*

Poseban slijed vježbica koji je nastao kao odgovor na ashtanga yoga sistem. Prema tradiciji na dane punog i mladog mjeseca, ashtanga se ne prakticira pa na te dane možemo prakticirati ovaj zanimljiv slijed. Osim kao poveznicu s ashtangom, možeš ga prakticirati i nevezano na nju. Zanimljiv slijed moguće je prilagoditi svima, od početnika do osoba s ozljedama, zbog njegovog terapeutskog djelovanja na tijelo. Ovaj sat stavit će veći naglasak na donji dio tijela, posebice kukove, a smanjiti pritisak koji u svakodnevnom životu osjećamo u ramenima i gornjem dijelu tijela.


 

Bowspring yoga*

Nastao je prije nekoliko godina, uvažava energetske smjerove tijela i aktivira druge grupe mišića pa je nazivaju evoluiranom jogom. Prilagođena je užurbanom načinu života te novim saznanjima iz područja anatomije. Izazovna je i teška, no sjajno osvještava tijelo i, što je najvažnije, svi je mogu vježbati. Pozicija 'bow spring', po kojoj je ova tehnika dobila ime, aktivira i jača područje zdjelice, koje često zapostavljamo te mišiće gluteusa. Bowspring stavlja naglasak na prirodne zakrivljenosti kralježnice te na specifična poravnanja gornjeg dijela leđa, stopala i dlanova. Posebno dobro djeluje na donja leđa i kukove, na otvaranje srčanog centra, a koristi se i za saniranje ozljeda koljena i ramena i ispravlja neke posturalne obrasce.


 

Dharma yoga*

Na ovim satovima postepeno se napreduje kroz nekoliko razina prakse i svaka nova je nastavak prethodne pa tako satovi mogu biti za početnike kroz nježne sljedove ili napredni s vrlo zahtjevnim sljedovima i asanama. Razine se nadovezuju jedna na drugu, a kada se svladaju, uvode se novi položaji. Na početku sata se izvodi zagrijavanje kroz tradicionalni pozdrav suncu hatha yoge iza kojeg slijedi posebna serija asana Shiva Namaskar Vinyasa, nakon toga izvode se asane (yoga položaji). Najveća kruna sata su meditativne asane te rad s dahom.


 

Kundalini yoga*

Ova vrsta sata inspirativna je mješavina duhovne i fizičke prakse koja uključuje vježbanje, dinamične tehnike disanja, meditaciju, pjevanje mantri i najvažnije – puno zabave, smijeha i relaksacije! Ima mnogobrojne terapijske i zdravstvene dobrobiti, radi na fleksibilnosti cijeloga tijela posebno kralježnice, balansira hormone, endokrini i živčani sustav, pomaže kod raznih oblika ovisnosti, radi na otpornosti na stres, emocionalnom balansu, boljoj cirkulaciji i još mnogo toga. Svaki sat kundalini joge započinje pjevanjem uvodne mantre koja će te fokusirati, umiriti i povezati sa samim sobom. Nakon toga slijedi set asana točno definiranog slijeda te opuštanje i meditacija. Sat se završava mantrom koja služi tome da sve što si odradio na satu ostane čim duže s tobom.


 

Restorativna yoga

Satovi koje ćeš naći pod ovim nazivom nježnog su i blagog tempa i, kako im i sam naziv govori, namijenjeni su oporavku tijela i njegovom vraćanju u punu funkciju. Ovi satovi namijenjeni su i ljudima s ozljedama, onima koji se oporavljaju od traume ili osjećaju veliko pomanjkanje energije i visoke nivoe stresa. Na satovima se koriste razna pomagala, kako bi položaji svima bili dostupni i ugodni, a u njima se zadržavamo malo duže od uobičajenog. Velik naglasak stavlja sa na oporavak i namijenjeni su svima.


 

Iyengar yoga*

Na ovim satovima koriste se brojna pomagala poput ciglica, remenja, jastuka, stolica, strunjača, a velik naglasak stavlja se na preciznost, detalje, zadano poravnanje. Naglasak je na korekciji posture, simetriji i preciznosti izvođenja. Osim preciznog izvođenja koje je podržano pomagalima pa ovaj stil možeš prakticirati i u slučaju ozljeda i umora, važne su i sekvence prema kojima se položaji izmjenjuju, mnogo uputa te vrijeme provedeno u određenoj asani. Učitelj prilagođava vježbe individualnim mogućnostima i razini napretka vježbača. Ovaj stil mogu vježbati svi.


 

Prenatal yoga

Yoga namijenjena trudnicama. Na ove satove možeš se priključiti čim dobiješ zeleno svijetlo svog ginekologa i osjećaš se spremno započeti s trudničkim vježbanjem. Namijenjen je svima, i iskusnim vježbačicama, kao i onima koje nisu nikada prakticirale yogu. Satovi su u potpunosti prilagođeni novom stanju. Velik naglasak stavlja se na opuštanje, pravilno disanje i ciljane vježbice za ključne dijelove tijela.

Nakon prenatal razdoblja, na rasporedima ćeš moći naći i satove pod nazivom Postnatal ili Mame i bebe. To su oni koji će ti pomoći da nakon trudnoće vrlo brzo nastaviš s vježbanjem i ponovo uskočiš u svoj yoga svijet.


 

 

Spomenula bih i još neke stilove koji kod nas nisu previše zastupljeni, ali su rasprostranjeni diljem svijeta: Bikram/hot yoga, Anusara yoga, Jivamukti yoga, Sivananda yoga, Viniyoga...

Uglavnom, stilova je puno, no rekla bih da svi imaju isti cilj. Što god probaš, sigurno nećeš pogriješiti. Možda će ti trebati neko vrijeme da otkriješ što ti uistinu odgovara. Kako nam se mijenja život, okolnosti pa samim time i mi sami, u raznim nam fazama odgovaraju i različiti pristupi pa ćeš se možda u jednoj fazi odlučiti za aktivniji stil i način vježbanja, u drugoj će ti već trebati nešto drukčije. Kako god bilo, cilj nam je naučiti slijediti unutarnje potrebe vlastitog tijela i bića i njima prilagoditi svoju yoga praksu. Ponude stvarno ne manjka pa ako si u potrazi za svojim satovima yoge, samo kreni. Ne možeš pogriješiti :-)

* U pisanju opisa označenih ovim znakom pomogli su mi dragi ljudi, učitelji pojedinih stilova te web stranice zagrebačkih joga studija koji nude satove određenog stila. Ovim putem zahvaljujem svima na pomoći.


 

Ivana

Kroz pitanja i traženje odgovora i shvaćanje kako su razumijevanje i prihvaćanje temelji rasta i stvaranja životne lakoće, želim razmjenjivati iskustva i znanja s ljudima oko sebe. Koristim yogu, sistemske konstelacije i energetski rad kao bazu za rast i vlastiti put traženja odgovora, a sve što naučim, rado ću podijeliti s drugima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.