parallax background

Yoga toes i Pada Bandha – što su i kako ih koristiti u jogi?

24. studenoga 2020.
čekanje
O čekanju da se stvari dogode
24. studenoga 2020.
Dobra knjiga: Disanje u mramor
25. studenoga 2020.

 

Ako ste u posljednje vrijeme gledali fotografije nekih jogija mogli ste primjetiti da puno njih nema elegantno pružene prste kao balerine ili gimnastičari već su prsti rašireni što dalje jedan od drugog.

Ako niste već navikli na ovaj scenarij s nožnim prstima, moguće da vam je ovaj prizor smiješan ili čak ružan. Pa ipak, postoji više razloga zašto se stopala i prsti aktiviraju na ovaj način.

Stopala su naši stabilizatori, naša poveznica sa zemljom. Daju nam balans, moraju biti mekana i istovremeno snažna, odskočna i fleksibilna. Ipak, nerijetko ih u vježbanju i praksi zapostavimo ili uzimamo zdravo za gotovo. Jednostavno zaboravimo da su i stopala dijelovi tijela koji skladište informacije kao što to rade ruke, leđa, kukovi i trbuh. Znanje o beneficijama zdravih i aktivnih stopala i prstiju može nam uvelike poboljšati praksu bilo da se radi o stojećim asanama, balansima, ekstenzijama pa čak i inverzijama.

Kao kad gradimo kuću, moramo imati dobre temelje inače je situacija klimava. Ista stvar je s asanama i s našom bazom – stopalima.

Razrađena i izvježbana stopala šalju signale ostatku tijela kako da se postavi i aktivira. Mi doslovno koristeći njih možemo potpomognuti bolju aktivaciju zdjeličnog poda i cora. U tome nam uvelike pomaže Pada Bandha.

joga

Što je uopće bandha?

Bandhe su energetski lokoti u tijelu koji pranu, odnosno životnu energiju drže i kultiviraju u tijelu za vrijeme prakse umjesto da se rasprši. To postižemo fizičkom aktivacijom pojedinih dijelova tijela. Postoje tri glavne bandhe: Mula bandha (dno zdjelice), Uddiyana bandha (ispod pupka) i Jalandhara bandha (zaključavanje brade) i sporedne kao što su Pada bandha.

„Pada“ na sanskrtu znači stopalo. Aktivacijom mišića stopala mi kao da se „prištekamo“ na Zemlju, stvarajući konekciju s podom koja nam daje osjećaj uzemljenja, stabilnosti ali i lakoće. Također, počinjemo koristiti sitne mišiće koji su premalo korišteni i oslabljeni.

joga

Kako aktivirati Pada bandhu?

1. Stanemo u normalan stojeći položaj i prvo osjetimo stopala. Pogledamo ih i primjetimo svoje prste, ristove, pete. Tako mala površina tijela je odgovorna za tako veliki posao, noseći težinu tijela.

2. Osjetimo 4 kuta našeg stopala. Kao što auto ima 4 točka koji ravnomjerno raspoređuju težinu, tako i mi imamo četiri glavna dijela:
– jastučić ispod palca
– jastučić ispod malog prsta
– unutarnji dio pete
– vanjski dio pete

3. Dignemo sve prste što više u zrak, raširimo ih što dalje jedan od drugoga (tzv. „yogi toes“ ili joga prsti).

4. Držeći i dalje sve prste u zraku „magnetiziramo“ odnosno stisnemo jedan prema drugome: jastučić ispod palca s točkom ispod – unutarnjim dijelom pete. Zatim stisnemo jastučić ispod malog prsta prema vanjskom dijelu pete i obrnuto. Ova aktivacija ima osjećaj „vakumiranja“ prostora između stopala i zemlje ili pak kao da su stopala slamke koje iz zemlje izvlače snagu i pranu te šalju dalje prema tijelu.

joga

5. Zadržimo ovu postavku stopala i raširene prste jedan po jedan, počevši od palca spustimo na pod (zadržimo „yogi toes“ odnosno prostor između prstiju).

U početku će nam vjerojatno biti teško razdvojiti prste, osobito ekipu u sredini koja se baš voli držati skupa. Nekim ljudima je teško odvojiti mali prst. Bitno je strpljenje i ustrajnost u ovom osvještavanju kao i u svakom vježbanju, ali vjerujte mi da ćete osjetiti ogromne razlike u svojoj praksi.

Beneficije Pada bandhe su mnoge: od osjećaja uzemljavanja (koje nerijetko smiruje i anksioznost), energiziranja, jer šalje impuls ostatku tijela kroz noge da se aktivira, uvelike poboljšava balans u tijelu, potpomaže spuštenim stopalima dižući svod, štiti koljena, poboljšava aktivaciju Mula bandhe (mišiće zdjeličnog poda)… Osim u stojećim asanama ona pomaže i u inverzijama. Kad stojimo naopačke, bilo na glavi ili rukama, stopala i prsti postaju naše male antene koje onda odašilju tijelu signale. Ako npr. zategnemo stopalo (fleks) i raširimo prste (yogi toes opet) i snažno magnetiziramo noge jednu prema drugoj pritiskajući međusobno unutarnje jastučiće (ispod palčeva) dobivamo pristup snazi koja putuje kroz noge u cenar te olakšava rukama posao. Gotovo kao da te netko lagano povlači za noge.

joga

Vježbe zatezanja (fleks) stopala ili pruženog stopala (point) nisu jedno bolje od drugoga. Oni se međusobno nadopunjuju. Probajte: kad pružimo stopalo i prste kao balerina mi istežemo prednji dio potkoljenice dok jačamo list, dok kad zategnemo stopalo i prste aktiviramo prednji dio, a istežemo list. Budući da joga teži balansu nerijetko ćete vidjeti da je stopalo pruženo, a prsti su rašireni i u fleksu kako bi ravnomjerno aktivirali obje strane nogu (tzv. „floint“).

Ako pogledamo stopala i prste malih beba koje uče hodati ona se stalno šire i skupljaju, uče, primaju informacije, stvara se odnos između stopala i mozga. Ipak, jednom kad naučimo hodati ta konekcija se počinje gubiti kroz godine i to najviše zahvaljujući- cipelama. Zato je poželjno što češće hodati bosih nogu, kad god je moguće. Pogotovo po različitim površinama (zemlja, trava, kamen, drvo, pijesak) jer se onda naša stopala masiraju i razvijaju i ponovno uče.

joga

Osim joge i bosonogog hodanja za stopala su zdrave i masaže. To možemo napraviti i sami teniskom lopticom: jednom nogom stanemo na lopticu i polagano kružimo po stopalu. Umjesto da izbjegavamo područja koja su nelagodna ili škakljiva nastavimo masirati nježno te dijelove uz prisutni dah. Na područjima veće tenzije zadržimo, prebacimo više težine na to stopalo i dišemo. Zamijenimo noge.

Sami možemo i masirati stopala sa svojim rukama. Isprepletemo prste ruku s prstima nogu i kružimo stopalima. Ostalo možemo intuitivno osjetiti što nam paše u ovom kontaktu dlanova i stopala (koji se rijetko događa). Za to možemo koristiti i ulje.

Osim masaže, kao pripomoć možete koristiti i „toe spreader“ ili onu spužvicu za razdvajanje prstiju koju neki koriste za lakiranje noktiju.

Obnavljajući odnos sa svojim stopalima kroz vježbu Pada bandhe, bosonogo hodanje i masaže, moći ćemo pristupiti dodatnoj snazi i balansu koje dosad nismo poznavali što će uvelike produbiti našu praksu.

 

Više o jogi potraži u rubrici SKLADNO TIJELO.

 

 

Arijana Smit

– Učiteljica sam glazbe i yoge (i studentica istih), glazbenica i meditant. Volim s ljubavlju dijeliti svoje gore navedene strasti kroz zabavan, kreativan, razigran način kako bi se iscijelili te dublje povezali sa sobom, drugim živim bićima i Majkom Zemljom.

 

Foto: Unspalsh, Kristijan Cimer

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.