Zašto je važno dopustiti djeci da griješe?

 

Što je pogreška? Je li ona krivi izbor u određenome trenutku ili je ona korak do cilja? Rekla bih da ona ovisi o perspektivi. A perspektiva se može mijenjati.

Čovjek koji griješi, uči, razvija se, raste. Širi se njegova slika svijeta, ispituju se novi načini i mogućnosti, sagledavaju se nove razine djelovanja. Ako pogrešku sagledavamo kao mogućnost za rast, onda je ona neprocjenjiva.

Ako ne dopuštamo djetetu da griješi, zakidamo ga za iskustvo, odvažnost, kreativnost i slobodu. Kako da dijete upozna samoga sebe ako je u njega usađen strah? Tako banalan strah da bi mogao pogriješiti postaje ogroman strah koji ne dopušta djetetu da ostvari svoj puni potencijal i da upozna sebe.

Kakvo iskustvo dijete stječe slušajući roditelja koji mu objašnjava kako treba postupati osim dojma da roditelj zna što je najbolje za njega, a da ono nije kompetentno donositi odluke za sebe? I što ako su te odluke krive? Idući put će biti ispravne, a dijete će to moći procijeniti i doživjeti samo. Pritom se stvara neprocjenjivo iskustvo doživljaja. No, to nije sve. Djetetu je dano povjerenje, osjećaj sigurnosti, hrabrosti, a njegovo samopouzdanje i samopoštovanje rastu.

Djeci kojoj se ne dopušta da griješe oduzima se kreativnost i sloboda. Kako iz prvoga pokušaja nacrtati najboljega zmaja ako nismo pokušali barem deset puta? Pogreške nam pomažu da razvijamo svoje talente i da pokušavamo ostvariti svoje potencijale. Samo je potrebno da u djetinjstvu netko vjeruje u nas.

Pogreške stvaraju nova iskustva, novo znanje i ostvaraju mogućnost napretku na svim razinama djelovanja. One stvaraju snažne ljude spremne izboriti se sa svakom olujom koja ih zatekne u životu.

Pustite dijete da griješi, naučite ga da se ispriča ako je nekoga njegova pogreška povrijedila. Pokažite mu da može računati na vas kad donese odluku koja mu se u tom trenutku učinila ispravnom, jer će tako znati da vam može vjerovati.

Što biste vi voljeli da ste u životu napravili drugačije, ali vas je kočio strah od roditelja? Jeste li taj strah kasnije prenijeli na posao, prijatelje, partnerske odnose? Bi li vaš život bio drugačiji da ste griješili i pritom kreirali život svojih snova? Možda vas je sputavalo uvjerenje da vas netko neće voljeti ako niste poslušni. Jer o tome se radi: život je načinjen od dobrih i krivih odluka, no u krivima ima dobrih strana za koje nikada ne bismo znali ako se nismo odvažili pokušati.

Nastojte pogrešku promatrati u svjetlu mogućnosti za razgovor i razvijanje povjerenja. Život bez grešaka je kao predvidljiv film kojemu znamo kraj. On guši potencijale, strast, uzbuđenje i sve čarobno što nam život može ponuditi ako se usudimo griješiti.
Svaka situacija je rješiva, a stav o tome je ono što određuje naše zadovoljstvo životom. Hoćete li greške promatrati kao osobne neuspjehe ili mogućnosti za vlastiti rast?

Budite svojoj djeci vjetar u leđa i poručite im da mogu ostvariti sve što požele. Svojim pogreškama će to i uspjeti jer su svakom pogreškom bliže ostvarenju cilja.

Preporuka knjige: Marie Forleo – Sve je rješivo

 

Više o temama roditeljstva možete pročitati u našoj rubrici SVJESNO RODITELJSTVO. 

 

Petra Matulić Žeravica

– Mama dvoje djece odgajane u duhu povezujućeg roditeljstva, ljubiteljica educiranja u području osobnog razvoja, roditeljstva, dječjeg razvoja i rada s djecom, vlasnica obrta za pružanje podrške u osnaživanju djece IG @osnazivanje.djece

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.