parallax background

Second Hand September: Zašto kupujem second hand odjeću

slanu muffini
Slani muffini s povrćem koje će vaši klinci obožavati
19. rujna 2021.
sloboda
Dvoboj: Sloboda ili sigurnost?
21. rujna 2021.

 

U vrijeme naših baka izbor odjeće bio je neusporedivo manji te se većina odjeće proizvodila od kvalitetnog materijala kakav je obećavao dugovječnost i nosivost.

Međutim, danas svjedočimo masovnom industrijskom sustavu koji od nas stvara potrošače širom otvorenih usta s nedostatkom samodiscipline, željne svega. Manjak discipline temelj je permanentne kompulzivne kupovine dodatno stimulirane kaotičnim i ubrzanim načinom življenja. Teško je u mnogo stvari pronaći paralelu, ali ako sagledamo širu sliku rastućeg konzumerizma, moći ćemo lakše racionalizirati vlastite odluke.

Second hand filozofija puno je više od slike koju mnogi imaju u glavi vizualizirajući tuđu majicu na svojoj koži. I sama sam stvarala veliki otpor i averziju prema kupovini već nošene odjeće, ali sam inspirirana vlastitom željom da unutarnju kreativnost kanaliziram kroz odijevanje ne prateći strogo aktualne trendove.

Time sam nedavno odlučila prvi put dati priliku second handu i od tada, za mene, stvarno ne postoji draži oblik kupovine. Trgovine nisu zatrpane ljudima, najviša cijena vjerojatno ne prelazi prosječnu taksi vožnju za vrijeme najveće potražnje, a ako uspiješ nešto uloviti, garantirano ti je da ćeš biti unikatan.

second hand

second hand

Prilikom odabira odjeće najveći fokus usmjeravam na materijal. Uvijek ga opipam, jer su mi se dodir i osjet materijala ispostavili kao najbolji senzori za procjenu kvalitete. Ponuda u regularnim dućanima postaje sve lošija, odjeća je prozirna, tanka i bez imalo čvrstoće što je jedan od razloga zašto sam se i odlučila na second hand. Sljedeće na što pazim je da se nijanse uklapaju uz postojeće tonove u mojem ormaru kako bih izbjegla gomilanje odjeće bez povezivih komada. I na kraju, ne ograničavam se ako je nešto u većoj veličini od moje, jer se uz pomoć šivaće mašine ili lokalne šnajderice lako prilagodi.

Uz second hand trgovine ponekad volim zaviriti u mamin i bakin ormar. Tako sam spasila nekoliko haljina i košulja koje danas rado nastavljam nositi inspirirana pričama o tome koliko su u mladim danima morale dugo raditi da si to mogu priuštiti.

second hand  second hand

Voljela bih napomenuti da se ne obeshrabrite ako iz prve ili pete ništa ne pronađete. Ja sam u svojim prvim odlascima kupovala dosta impulzivno zato što me je privukla raznolikost i šarenilo ponude za 5-10 kn. Danas kupujem puno pažljivije, vizualiziram odjevne kombinacije i razmišljam što mi zaista treba. Postepeno pretvaram ormar u lude 90-e i osjećam se nikad bolje u svakom komadu koji nosim.

Moja percepcija second hand filozofije postepeno raste, a paralelno s promjenom uvjerenja raste i moja razina osviještenosti o globalnom problemu masovne proizvodnje. Ono u što sam sigurna je da je ovo puno zabavniji način kupovine, sami kreiramo svoj trend, a s druge strane, barem na rudimentaran način, treniramo strpljenje, koncentraciju i promišljanjesecond hand

Ako vas zanima ova tema pročitajte Detaljan vodič: kako uspješno kupovati second hand odjeću

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.