parallax background

Na današnji dan retrogradni Saturn završava svoje kretanje

animus
Najava radionice: Zašto se krivo zaljubljujete – Jungov pristup
5. rujna 2018.
disanje
Prodisati tapkanjem
7. rujna 2018.
 

Retrograni Saturn završava svoje kretanje 6.9. Taj položaj je pokrenuo puno loših događaja. Sve što je bilo potiskivano na emocionalnoj razini, izlazilo je van čemu je pridonio i Mars s Kethuom, točnije, ovaj aspekt je ženama stvarao dodatni problem u odnosima. Stoga, ovaj tranzit u muško-ženskim odnosima nije bio dobar, ali sada će biti bitnije lakše jer će pritisak popustiti.


 

Pošto je ponovno Saturn u direktnom tranzitu u Strijelcu, pokušat ću se ovdje osvrnuti na njegove važnije aspekte koji će djelovati do 2020.g.

Saturnov tranzit nas uči kako preuzeti odgovornost za sebe, ne kriviti druge, mijenjati stvari iz sebe s onim snagama koje smo dobili, gledati ono što smo dobili i na tome graditi sebe. Saturn nas podsjeća na stvarnost i potrebu za većom samodisciplinom, pa i reorganizacijom života ovisno u kojoj se kući nalazi.

Saturn sada ponovno dobiva snagu u znaku Strijelca. Inače, Strijelci su skloni pretjerivanju i neodgovornosti. Pod Saturnovim djelovanjem te karakteristike postaju vidljive. Ukoliko ne poslušamo preporuku Saturna, dolazi do toga da zbog tih osobina budemo osuđeni od drugih ili pak da zbog njih izgubimo i materijalne vrijednosti. Potrebno je izbjegavati pretjerivanja i neodgovornosti sve dok traje ovaj tranzit.

Saturn u Strijelcu nas može naučiti da postoji oslobođenje kroz napuštanje onog što nas čini slabima. Ovo je vrijeme za stvaranje jasnih odluka za uklanjanje onoga što ne funkcionira unutar nas samih.

Strijelac ima za cilj povećati razumijevanje i svijest, a ovdje sa Saturnom moramo to učiniti na strukturiran i realan način. Isto vrijedi i za širenje naših horizonta i razmišljanje na nove načine. Strijelac može biti neuredan u nastojanju spoznaje novog znanja, a Saturn to želi očistiti. Strijelac se okreće k velikom, no Saturn želi detalje. Pozitivno razmišljanje je ok, ali ako nema temelja u stvarnosti, može nas dovesti do razočaranja, a to je još jedna od Saturnovih lekcija. Saturn ima za cilj ukloniti pretjerana očekivanja i daje nam dozu realizma bez pesimizma.


 

Saturn u Strijelcu traži praktične primjene naših osobnih filozofija. Možemo potvrditi naše sustave vjerovanja, ali treba izbjegavati kruto razmišljanje. Naša sloboda postoji dok ne shvatimo da sloboda ne znači pobjeći od odgovornosti. Saturn u Strijelcu će testirati našu moralnu snagu. Ako smo previše moralni, možda ćemo biti izazvani da dokažemo ono što tvrdimo. U svijetu će zbog toga mnoge religijske organizacije biti pod povećalom Saturna što se već i događalo pogotovo u zadnje vrijeme.

Na razini tijela i boljeg zdravlja, tijekom ovog tranzita će biti važno kretati se. Naime, Saturn vlada kretanjem, a dijelovi tijela kojima vlada su bedra, kukovi i zdjelica što poboljšava cirkulaciju kroz vatreni princip.

Onima na fakultetu, ovo postaje važno vrijeme što znači da će se u svojim obvezama morati puno više potruditi, a teškoće dolaze radi otklanjanja slabosti i stvaranja zdravog samopouzdanja.

Saturn nas uči da sloboda nije u izbjegavanju naših odgovornosti niti u Strijelčevom bježanju od svih pravila. Ovo je vrijeme napuštanja starih tvrdih stavova koji nas drže u prošlosti i pronalaženje novih načina samospoznaje. Jasno, ovdje smo više obradili psihološki dio Saturna dok njegovo promatranje u svijetu možemo okarakterizirati kao puno bolje od tranzita kojeg smo imali u Škorpionu jer potiče stvarni osobni razvoj.


 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net


 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.