Životni vodič za dugovječnost

Dugovječnost nije samo puka brojka u životu; to je umjetnost življenja pune vitalnosti i radosti tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Dugovječnost je holistički pristup zdravlju, obuhvaćajući fizičko, emocionalno, društveno i duhovno blagostanje.

Gdje žive najdugovječniji ljudi na svijetu?

Istraživanja pokazuju da su određena područja u svijetu poznata po visokom postotku dugovječnih ljudi. Okruženje, prehrana i način života igraju ključnu ulogu. Primjerice, Okinawa u Japanu, Sardinija u Italiji te Nicoya poluotok u Kostariki privlače pažnju zbog svojih stogodišnjih stanovnika.

Kinawa, japanski arhipelag smješten na jugu zemlje, privlači pažnju zbog visokog postotka dugovječnih stanovnika. Neki od ključnih elemenata njihovog načina života koji se povezuju s dugovječnošću uključuju:

Prehrana: Okinawanci prakticiraju način prehrane poznat kao “Hara Hachi Bu”, što znači “jedite dok ne budete 80 % siti”. Njihova prehrana bazira se na povrću, voću, cjelovitim žitaricama i ribi, s malim udjelom mesa. Batat (slatki krumpir), goya (gorča dinja) i tofu često su sastavni dijelovi njihovih obroka.

Umjerena konzumacija kalorija: Okinawanci su poznati po umjerenom unosu kalorija. Fokusiraju se na kvalitetu hrane, birajući hranu bogatu hranjivim tvarima umjesto visokokaloričnih, prerađenih namirnica.

Tjelesna aktivnost: Tradicionalni način života Okinawaca uključuje puno tjelesne aktivnosti, poput vrtlarenja, hodanja i tradicionalnih plesova. Ova svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost pridonosi njihovom općem zdravlju.

Socijalna povezanost: Okinawanci cijene društvenu zajednicu. Redoviti socijalni kontakti i zajedničke aktivnosti igraju važnu ulogu u njihovom emocionalnom blagostanju, što može pridonijeti dugovječnosti.

Smanjen stres: Okinawa je poznata po mirnom načinu života. Tradicionalni okinawski pristup životu naglašava važnost opuštanja, meditacije i smanjenja stresa.

Genetski čimbenici: Iako genetika igra svoju ulogu, istraživanja su pokazala da su životne navike ključne u postizanju dugovječnosti u ovom dijelu svijeta.

Zajedno, ovi faktori čine Okinawance jednom od najdugovječnijih populacija na svijetu. Njihov holistički pristup životu, koji uključuje ravnotežu prehrane, tjelesne aktivnosti i socijalne povezanosti, može pružiti inspiraciju za održavanje zdravog i dugovječnog načina života.

Dodaci prehrani za dugovječnost

Dokazano je da određeni dodaci prehrani podržavaju dugovječnost. Omega-3 masne kiseline, koenzim Q10, vitamin D3, kurkumin iz kurkume i probiotici samo su neki od dodataka koji mogu pridonijeti zdravlju i dugovječnosti.

Kurkumin, ključni aktivni sastojak kurkume, biljke koja se često koristi u indijskoj kuhinji, privlači pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti, uključujući i moguće doprinose dugovječnosti. Evo nekoliko načina na koje se kurkumin može povezati s dugovječnošću:

Antioksidativno djelovanje: Kurkumin posjeduje snažna antioksidativna svojstva koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su molekule koje mogu uzrokovati oštećenje stanica i tkiva, a antioksidansi pomažu u smanjenju tog oštećenja. Ovo antioksidativno djelovanje kurkumina može doprinijeti općem zdravlju i smanjenju rizika od različitih bolesti povezanih s starenjem.

Protuupalno djelovanje: Kronična upala povezana je s mnogim bolestima povezanim sa starenjem, poput srčanih bolesti, artritisa i neurodegenerativnih poremećaja. Kurkumin ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu, čime se potencijalno podržava dugovječnost.

Zaštita od neurodegeneracije: Istraživanja sugeriraju da kurkumin može imati neuroprotektivna svojstva, čime se smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Očuvanje zdravlja mozga ključno je za dugovječnost.

Važno je napomenuti da su istraživanja o kurkuminu i njegovom utjecaju na dugovječnost još uvijek u tijeku te da se kurkumin može razlikovati u svojoj učinkovitosti ovisno o načinu konzumacije, dozi i individualnim varijacijama. Prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani, uvijek je preporučljivo konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom.

Za ponijeti sa sobom

Dugovječnost nije rezervirana samo za neke sretnike; to je rezultat svakodnevnih odluka i životnih stilova. Integriranje kvalitetnih prehrambenih navika, tjelesne aktivnosti te brige o mentalnom i emocionalnom zdravlju može biti ključ dugovječnog i sretnog života.

 

Dora Ivić

– magistra nutricionizma koja je jako okrenuta unutarnjem radu i odnosu prema hrani. Smatra kako je odnos s hranom initiman i želi osvijestiti publiku kako nam lak i jednostavan način imati zdrav odnos s hranom. Vodi svoj instagram profil @mag.nutr.doraivic

 

 

Foto: Freepik

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.