parallax background

Znamo zašto mame drže djecu s lijeve strane tijela

28. veljače 2019.
planetopija
Dobra knjiga: Ovaj tjedan stvaramo svoje novo JA
28. veljače 2019.
tjedni horoskop
Tjedni jyotish horoskop – sagledajte sebe iz drugog kuta
4. ožujka 2019.
 

Dosad znanstvenici nisu znali odgovor na pitanje zašto mame najčešće drže djecu s lijeve strane tijela. Nedoumicama je, izgleda, došao kraj.

 

10 različitih vrsta

U Studiji objavljenoj u Nature Ecology and Evolution piše sve o fenomenu držanja djeteta s lijeve strane. To, naime, ohrabruje desnu stranu mozga na prikupljanje informacija i procesuiranje istih.

“Odabir lijeve strane je osobina majčinskog ponašanja kod ljudi i kod velikih majmuna, ali njezino evolucijsko porijeklo ostaje nam nepoznato”, pišu autori u studiji.

Prijašnja istraživanja su bila pokazala kako 70 do 85 % žena nosi bebu na lijevoj strani tijela. U ovoj posljednjoj studiji, znanstvenici su pratili čak 10 različitih vrsta životinja. To su bili morževi, orka kitovi, klokani i ljudi. Utvrdili su na svim instancama kako su majke potomke nosile na lijevoj strani tijela.

 
 
 

Obrada informacija

Takav konkretan položaj tijela omogućava majkama prikupljanje informacija koje zatim analizira desna strana mozga.

Valja podsjetiti na to da lijeva hemisfera mozga kontrolira desnu stranu tijela i vice versa. Prilikom držanja bebe na lijevoj strani tijela, mozak obrađuje informacije, emocije, plač te izraze lica svojom desnom stranom.

To pomaže povezivanju djeteta i majke, jer desna strana mozga sudjeluje u dešifriranju i obradi onoga što vidimo. Na taj je način povezivanje olakšano.

Postoji jedno istraživanje koje potvrđuje i da muškarci preferiraju lijevu stranu tijela kod nošenja djeteta. Jedina razlika je u tome što muškarci obično počinju preferirati lijevu stranu nakon što postanu očevi, a žene to čine bez obzira jesu li majke ili ne.

 

Izvor: geek.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.