Najzanimljiviji glazbeni albumi u ožujku

 

Ožujak nam je napokon donio početak proljeća, a time i neke prozračnije i optimističnije melodije. Barem su takvi albumi koji su mi najviše privukli pažnju.

Kad sam završila s izborom i pisanjem o albumima, shvatila sam da je svima jedna od glavnih odlika – u većoj ili manjoj mjeri – široka žanrovska paleta i bogatstvo uzora. Nadam se da ćete i vi uživati u ovom bogatstvu zvukovnih boja.

Najzanimljviji glazbeni albumi u ožujku

Jon Batiste – We Are

Jon Batiste je iskusni glazbenik koji vam je možda poznat kao član benda Stay Human s kojime nastupa u emisiji The Late Show With Stephen Colbert. Ovaj kreativni glazbenik je još k tome glazbeni urednik magazina The Atlantic i kreativni direktor Nacionalnog muzeja jazza u Harlemu. Tek su mu 34 godine, a već mu je Američki muzej jazza u Kansas Cityju dodijelio nagradu za životno djelo, uz druga priznanja među kojima se ističu Zlatni globus i BAFTA za glazbu iz Disneyevog i Pixarovog animiranog filma Soul. Ovako impresivna biografija, premda poprilično skraćena, povisuje očekivanja od albuma We Are, pogotovo ako vam je ovo prvi susret s Batisteom. No, bez straha, očekivanja je opravdao. Albumom prevladavaju elementi soula, funka, gospela, R’n’B-ja i jazza – zvuci Batisteovog rodnog New Orleansa – sofisticirano zapakirani u pitku pop formu. Ozbiljan konkurent za jedan od albuma godine.

glazbeni albumi

Lake Street Dive – Obviously

Ovo je album koji mi je trebao u ovom općem crnilu. Pojavio se kao vjesnik proljeća i direktno iz Bostona donio vedre zrake sunčane glazbe koju radi Lake Street Dive, kolektiv koji već godinama radi dobru mješavinu raznih žanrova i uzora. Obviously je njihov sedmi studijski album, inspiriran funkom, soulom i popom 70-ih i 80-ih godina, te stoji uz bok ponajboljim neo-soul izdanjima objavljenima posljednjih godina. Na njemu se našlo i poletnih pjesama koje će vas potaknuti na gibanje kukovima, kao i pjesama u kojima se obrađuju teme današnjeg društva i osnaživanja žena koje će vas navesti na promišljanje. Sve je to prožeto jednom lakoćom muziciranja i čvrsto uzemljenim grooveom kakav sve više cijenim.

glazbeni albumi

Valerie June – The Moon And Stars: Prescriptions for Dreamers

Valerie June je iznimno plodna američka kantautorica i multiinstrumentalistica široke palete utjecaja. Prvi doticaj sa svijetom glazbe imala je rano, zahvaljujući pokojnome ocu koji je radio kao glazbeni promotor i surađivao s nekim uglednim glazbenicima kao što su Prince, Bobby Womack i K-Ci & JoJo. U svoj glazbeni izričaj utkala je R’n’B i gospel, te tradicionalni apalački folk. Album The Moon And Stars: Prescriptions for Dreamers prožet je eteričnim, slojevitim aranžmanima i lirskim melodijama, uz dobru dozu prkosa i joie de vivre – točno kako biste mogli pretpostaviti od albuma takvoga naslova. Svima treba doza sanjarenja, stoga uzmite ovaj recept i dopustite čarobnici Valerie June, među čije fanove se ubraja i Bob Dylan, da vas povede na putovanje iz snova.

glazbeni albumi

Kings of Leon – When You See Yourself

Kings of Leon jedan je od onih bendova koji mi je obilježio proteklih petnaest godina. Slušala sam ih u raznim fazama svoga života i njihovog stvaralaštva. Voljela sam ih i prije no što su „uboli“ hit-singlove „Sex on Fire“ i „Use Somebody“ te postali planetarno popularni. Neću zaboraviti njihovu svirku na INmusic Festivalu. Ne moram objašnjavati da mi je to jedan od najdražih nastupa na tom festivalu. Njihov osmi album When You See Yourself možda nema onu hitoidnost kao neki prethodni albumi, već su više išli na slikanje atmosfere i na liričnost. Zapravo, dok su neki prethodni albumi iznjedrili pojedinačne hitove, ovaj album se sluša kao cjelina. Bend koji ima takav status, ovjenčan nagradama Grammy i Brit, svakako si može priuštiti potegnuti ručnu i objaviti ovakav prisan, melankoličan i topao album. No, daleko od toga da na njemu nema pjesama koje će se itekako pjevati na njihovim budućim koncertima. Ja se svakako nadam bar još jednom susretu. Dotad ću uživati u When You See Yourself, koji ću si sigurno nabaviti na vinilu.

glazbeni albumi

The Blue Stones – Hidden Gems

Kanadski duo The Blue Stones, koji čine Tarek Jafar i Justin Tessier, doista je skriveni dragulj, te još jedan od bendova koji dokazuju da su već bubnjevi i gitara dovoljni da se svira opaki rock. Iako postoje još od 2011. godine, tek su ugovorom s diskografskom kućom eOne, koja je reizdala njihov prvi album Black Holes, stekli širu prepoznatljivost na kanadskoj glazbenoj sceni i zaradili nominaciju za kanadsku glazbenu nagradu Juno u kategoriji najboljeg novog benda. Singlovima s prethodnog i ovog albuma dospjeli su na nacionalne top ljestvice, kao i Billboardove liste najboljih mainstream rock i alternativnih singlova. Utemeljeni u rocku, bluesu i R’n’B-ju, The Blue Stones su na albumu Hidden Gems pokazali i klasičan pop pristup, radi čega, ako bude sreće i dovoljno dobre promidžbe, ne bi trebali dugo ostati skriveni, već na glazbenoj sceni zasjati punim sjajem.

glazbeni albumi

 

 

Više o preporukama glazbenih albuma potražiti u rubrici ZVUČI DOBRO.

Ako te zanimaju glazbeni intervju pogledaj ovdje.

 

Ana Hotko

– Bila sam okružena glazbom i prije no što sam se rodila. Od glazbe živim cijelog života i trudim se, kao radijska novinarka i blogerica, uzvratiti glazbi za sve što mi je pružila.

 

Foto: Unsplash, PR

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.