Najzanimljiviji glazbeni albumi u studenom

 

U usporedbi s prošlomjesečnim odabirom, ovoga puta nisam mnogo plakala. Ovoga puta kao da sam zahvatila jedan dobar spektar zvukova i emocija, na čijim krajnostima su s jedne strane iskričava i vječno vedra Kylie Minogue, a s druge njezin mračni sunarodnjak i partner u popularnom duetu „Where The Wild Roses Grow“, Nick Cave.

Između njih je jedan glazbeni vrtlog, koji kao da dočarava uspone i padove raspoloženja, energije i osjećaja koje doživljavam, a vjerujem da nisam jedina. Nadam se da ćete naći nešto po svom guštu, prisjetiti se nekih poznatih izvođača i otkriti neke nove.

glazbeni albumi

Najzanimljviji glazbeni albumi u studenom

Kylie Minogue – Disco

Noćni klubovi možda jesu zatvoreni, ali to ne znači da ne možemo par kvadrata svojeg doma pretvoriti u plesni podij i u mislima pobjeći od često surove stvarnosti. Inspirirana estetikom Studija 54, Kylie je još prošle jeseni počela raditi na ovom disco pop albumu. Pandemija nije obeshrabrila australsku pop divu, koja se brzo prilagodila novonastaloj situaciji. Opremila je mali kućni studio, uz pomoć instrukcija koje je preko Zooma dobivala od stručnjaka iz svoje diskografske kuće savladala program Logic Pro i gotovo sav materijal snimila sama. „Pomislila sam, ako jedanaestogodišnjaci ovo mogu raditi u svojim sobama, mogu to i ja skužiti’“, izjavila je Minogue za Billboard. I hvala nebesima što je zauzela takav stav i isporučila nam preko pedeset minuta čarobnog disco eskapizma, koji nam je, vjerujem, svima potreban.
glazbeni albumi studeni

Je Veux – I Glow

Nekoliko plesnih poslastica servirala nam je i naša Je Veux – to jest, Željka Veverec, poznata kao pjevačica grupe Mangroove. Dok kao autorica uvelike doprinosi u matičnom bendu, Veverec se odlučila okušati i u pisanju pjesama na engleskom jeziku u projektu koji najviše donosi njezin autorski pečat. Debitantski album I Glow pokazuje autorsku i interpretatorsku širinu Je Veux, koja vuče inspiraciju iz cijelog niza glazbenih žanrova, od soula do elektronike. Premda je i na ovom glazbenom projektu uz nju njezin životni i glazbeni partner, skladatelj Toni Starešinić, Je Veux je ovdje imala mnogo veću slobodu istražiti i iznijeti vlastitu intimu no ikad dosad te nam pokazala koliko moćno sjaji.

glazbeni albumi studeni

Miley Cyrus – Plastic Hearts

Premda je u javnosti ponekad predstavljena kao kontroverzna zvijezda, Miley Cyrus svakim svojim potezom dokazuje i potvrđuje ne samo svoju glazbenu kreativnost već i ljudskost. Kao i njezina kuma Dolly Parton, Cyrus je humanitarka i osnivačica fundacije Happy Hippy koja pomaže maloljetnim beskućnicima i maloljetnicima iz LGBTQ populacije. Kao javna osoba i kao glazbenica vješto balansira između krajnosti, stvarnih ili fabriciranih. Tako nam ovim albumom daje kvalitetnu dozu popa, s vješto implementiranim elementima rocka te posljednjih godina i kod nas vrlo popularnog synthpopa. Uz to je uspjela okupiti i neke od svojih idola, velikih imena rock glazbe: Stevie Nicks, Joan Jett i Billyja Idola, dok joj na trenutno aktualnom singlu „Prisoner“ društvo pravi jedna od najvećih glazbenih zvijezda današnjice, Dua Lipa. Ne čudi što je ovo njezin kritički dosad najbolje ocijenjen album.

glazbeni albumi studeni

Novo Amor – Cannot Be, Whatsoever

Ovog velškog kantautora, pravog imena Ali John Meredith-Lacey, otkrila sam prije dvije godine zahvaljujući albumu Birthplace i zaljubila se u njegov jedinstven glas i prekrasnu muzikalnost. Svaki put se iznova zaljubljujem u njegove pjesme, koje mi u ovom mraku svijetle poput božićnih lampica. Iako se njegovu glazbu karakterizira kao indie folk, ovaj album više naginje pop zvuku, uz nekoliko prilično radiofoničnih pjesama na tragu ranog Coldplaya. Prisutna je tu melankolija, koja toliko odgovara Laceyevom delikatnom vokalu, ali i nenametljiv optimizam, kao dobar prijatelj koji točno zna što treba reći u pravom trenutku. Nadam se da će Novo Amor postati i vaša nova ljubav.

glazbeni albumi studeni

Ibrahim Maalouf – 40 Melodies

Ono za čime najviše žalim kao velika ljubiteljica glazbe je to što ne mogu upiti svu divnu glazbu koja se stvara. Kada naletim na toliko divnog glazbenika kao što je francusko-libanonski trubač i skladatelj Ibrahim Maalouf, žalim za time što ga nisam prije otkrila i slušala. No, situacija je takva da se stalno stvara i snima još i još i još glazbe. Normalno je da ćemo mnogo toga propustiti, ali ono što nikako ne treba propustiti je ovaj album koji je Maalouf sebi i nama poklonio za svoj četrdeseti rođendan. Među četrdeset melodija našle su se poneke nove, no uglavnom se radi o reinterpretacijama starijih skladbi koje je snimio uz belgijskog gitarista Françoisa Delportea, ali i neke zvučne goste, kao što su Sting, Arturo Sandoval, Jon Batiste i Alfredo Rodríguez. Dva i pol sata čistog užitka i putovanja u mislima po Bliskom istoku koji Maaloufa toliko inspirira.

glazbeni albumi studeni

WILLOW & Jahnavi Harrison – Rise

Ako niste znali da je Willow Smith, kći popularnog glumca Willa Smitha, talentirana glazbenica – sad znate. Daleko je dogurala od djevojčice koja je u svom prvom singlu pjevala o zamahivanju kosom. Willow je sada 20 godina i već iza sebe ima vrlo zanimljiva glazbena ostvarenja. Na EP-ju Rise surađuje s još jednom krasnom glazbenicom, Jahnavi Harrison, koja se bavi kirtanom ili kirtan-jogom, duhovnom glazbom poteklom iz vedske tradicije. Rezultat njihovog rada je šest duhovnih pjesama u kojoj vješto spajaju tradicionalne elemente i devocijsku mantričnu glazbu sa psihodeličnim popom. Ako vam je ovo prvi susret s Willow i Jahnavi, nadam se da će vam biti poticaj da dalje istražite njihov rad.

glazbeni albumi studeni

King Gizzard & The Lizard Wizard – K.G.

Kad smo već kod psihodelije, red je spomenuti i australske glazbene rockere King Gizzard & The Lizard Wizard. K.G. je već šesnaesti album ovog čudesnog kolektiva u samo osam godina. Čak su pet albuma izdali 2017. godine! Ne znam otkud im toliko inspiracije i volje, ali znam da im niti jedan od tih albuma na stranici Album of the year nije dobio ocjenu manju od 70 (od maksimalno 100). Ovaj glazbeni vrtlog utjecaja, stilova, referenci, zvukova, instrumenata, podražaja, boja i slika, mogao se vrlo lako oteti kontroli, no bend svoju eklektičnost i ekscentričnost drži zauzdane taman toliko da se ne razlete na sve strane. No zato slušateljima daju prostora da se razmašu, što fizički, što duhovno. Ne znam kako vi, ali ja jedva čekam njihov koncert koji bi se iduće godine trebao održati u zagrebačkoj Tvornici kulture. Nadam se da će prilike za to biti povoljne, jer ovo glazbeno čudo doista treba doživjeti uživo.

glazbeni albumi studeni

Ane Brun – How Beauty Holds the Hand of Sorrow

Norveška kantautorica Ane Brun glazbom se počela baviti u ranim dvadesetima, učeći na gitari svirati pjesme svojih najdražih umjetnika, kao što su Joni Mitchell, Ben Harper i Ani DiFranco. Njihov utjecaj se čuje i sada. How Beauty Holds the Hand of Sorrow je elegantan i introspektivan album s prekrasnim orkestracijama i aranžmanima savršeno ugođenima prema tekstu. Upravo tekstovima valja obratiti dužnu pažnju jer otkrivaju Brun – osim kao sjajnu skladateljicu i interpretatoricu – kao vještu pjesnikinju. Cijeli album čini mi se kao savršen soundtrack za ove zimske mjesece, kao da je autorica u svaki takt utkala esenciju krajolika rodne norveške i duh sjevernoeuropskog naroda Sami kojem pripada.

glazbeni albumi studeni

Nick Cave – Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace

Kako testirati glazbenika i njegove pjesme? Daj mu instrument i stavi ga nastupa sam. Potpuno ogoljen. Bez pomoći. Kako ispadne – ispadne. U ovom slučaju zabilježeni su i neki nehotični zvuci – listanje nota, namještanje na stolcu, dodirivanje mikrofona… Ako je itko gajio imalo sumnje da je Nick Cave uistinu izvrstan i jedinstven glazbenik, interpretator i pjesnik – ovim albumom te sumnje moraju nestati. Intimnost ovog albuma nije samo u temama pjesama, već i u tome što slušajući ga imate osjećaj da Cave svira u vašem domu, samo vama. Koliko god Cave ima tu sklonost mraku, što je jedna od njegovih odlika po kojoj je, usudila bih se reći, postao popularan u široj javnosti, ovaj album je iznimno topao i prisan. I doista bih voljela znati čemu se to nasmijao na kraju „(Are You) The One That I’ve Been Waiting For?“. S obzirom na to da je Idiot Prayer snimljen i kao koncertni film, nadam se da ću to i doznati. Ako se prvi put susrećete s Caveom, ovaj svojevrsni autorov best of je odličan početak.

glazbeni albumi studeni

 

Ana Hotko

– Bila sam okružena glazbom i prije no što sam se rodila. Od glazbe živim cijelog života i trudim se, kao radijska novinarka i blogerica, uzvratiti glazbi za sve što mi je pružila.

 

 

Foto: Unsplash, PR

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.