KONTAKT

Kreni u susret sebi


  „Onaj koji svoje tijelo ne pokreće slobodno u harmoniji s umom je bolestan čovjek“ stara je izreka jednog mudraca. Danas nam je sve jasnije da ne možemo biti zdravi bez usklađene aktivnosti uma i tijela te pravilnog prirodnog disanja i relaksacije kroz slobodno pokretanje mišića, tetiva i zglobova.

  Tai chi i joga su drevne istočnjačke vještine koje polako sve više osvajaju i „zapadnog čovjeka“. Pod utjecajem stresa, nepravilne prehrane, raznih ovisnosti i nepravilnog držanja tijelo je često u faz ikoja viče "u pomoć". Prakticiranjem ovih vještina omogućava se veća svjesnost i povezanost tijela, uma i duha što u čovjeku budi odgovornost za vlastito tijelo. Iako su kao putovi osobnog razvoja drugačiji i joga i tai chi te vode k istom cilju – cjelokupnoj harmoniji i zdravlju.

  „Nemoj se zadovoljiti pričama. Načinima na koji su se stvari odvijale za druge. Razvij svoj vlastiti mit.“ savjet je pjesnika i mistika Rumija. Duhovnost se na Budi dobro doživljava kao unutrašnji put kojim tražimo odgovore – kako otkriti sebe i pomoći svima koji taj isti odgovor traže.

  Duhovnost je za nas onaj osjećaj dublje povezanosti sa stvarnošću, s onim finim tkanjem od kojeg je život sačinjen, kad postaješ svjestan da ništa nije izvan tebe koliko je ujedno i unutar tebe, kada promatraš Svemir i znaš da si i ti Svemir, onaj prostor koji je Ljubav, Istina i Mir, koji je Ništa i Sve.

  Načini na koji živimo i njegujemo svoju duhovnost raznoliki su te se protežu od meditacije preko različitih načina rada na sebi, sjedinjenja s prirodom, čitanja, stvaranja...

  Čovjek je po svojoj prirodi kreativan, što ćemo se mi posebno potruditi pokazati ti. Oko nas i u nama sve je poteklo iz prirode i u nju se vraća. Kroz prirodu i društvo informirat ćemo te o zanimljivim i korisnim pričama iz svakodnevnice.

  Možeš li se sjetiti boljeg i ljepšeg dizajna od prirode? Upravo permakultura kopira modele i uzorke iz prirode kako bi se svjesno oblikovale održive ljudske zajednice. Permakultura je harmonična integracija ljudi i okoliša, koja na održiv način osigurava hranu, energiju, sklonište te ostale (ne)materijalne potrebe. Permakultura je kreativno redizajniranje čovjekovog okruženja i ponašanja temeljeno na tri načela: briga za Zemlju, skrb za ljude i pravedna raspodjela resursa.

  Želiš uzgajati vlastite namirnice i jesti zdravu hranu? Tražiš načine kako uskladiti potrebe suvremenog čovjeka sa zaštitom okoliša? Zanima te spajanje tradicionalnih znanja sa suvremenim dostignućima i metodama? Budi dobro ti donosi okus, miris i dizajn prirode u život.