parallax background

Dobra knjiga: Te sitnice – knjiga puna božićnog duha

Nina Romić nam je složila savršenu božićnu playlistu
1 prosinca, 2022
djeca crtati bor
Imamo 100 ideja kako s djecom možete nacrtati bor
2 prosinca, 2022

 

Claire Keegan (Wexford, 1968.) nagrađivana je irska književnica. Odrasla je u velikoj katoličkoj obitelji. Sa sedamnaest se godina otputila u New Orleans, u Louisianu, gdje je studirala engleski i političke znanosti. Magisterij filoloških znanosti stekla je na Trinity Collegeu u Dublinu.

Prvu zbirku priča Antarctica objavila je 1999., a nakon nje zbirku Walk the Blue Fields 2007. Uslijedili su novela Foster (2010.) te kratki roman Te sitnice 2021., objavljen na hrvatskom jeziku u izdanju HENA COM.

Za svoje je pisanje dobila brojne pohvale i osvojila važna priznanja: nagradu za irsku književnost „Rooney“, nagradu „William Trevor“ i dr. Te sitnice osvojile su godišnju nagradu „Kerry Group Irish Novel“, nagradu „Orwell“ za političku prozu te ušle u finale „Bookera“ 2022.

Njezine se priče često uspoređuju s onima Trevora, Carvera, McGaherna i Čehova, a objavljivane su u svim relevantnim svjetskim časopisima.

 

Te sitnice, Claire Keegan

Kratki roman “Te sitnice” s lakoćom ćete pročitati u dahu, ali ćete zasigurno puno puta udahnuti i izdahnuti nad pričom koja precizno pogađa na mjesto koje svi tražimo svakog Božića – suosjećanje.

Radnja se zbiva u irskom gradiću New Ross u predbožićno vrijeme, a prati priču skromnog trgovca ugljenom Billa Furlonga, supruga i oca pet djevojčica. Isporuka ugljena odvodi ga i u obližnji samostan gdje Billa dočekuje šokantno otkriće koje će mu promijeniti život.

„Nije prošlo dugo i sabrao se, zaključivši da se ništa nikad ne ponavlja; za sve postoje dani i prilike koje se neće vratiti. I nije li slatko biti tu gdje je i bio, i prepustiti se podsjećanju na prošlost, za promjenu, unatoč uznemirenosti koju budi, umjesto da uvijek pazi na svakodnevnu rutinu i neprilike koje ga očekuju, a nikad ne moraju doći.“

Koliko puta ste se i sami zapitali nije li bolje ne talasati i jednostavno ne tražiti kruha preko pogače, ali ste istovremeno osjetili u sebi da se probudilo to nešto što vam nikada neće dati mira ako ne krenete tim putem, ako ne probate, ako se ne drznete nešto učiniti? Naravno, najčešće su takve dvojbe unutar nas nešto za što već unaprijed znamo da će naići na otpor okoline, da često nećemo dobiti odobrenje – ali istina unutar nas je uvijek jača. Ako smo hrabri slijediti ju ma kakav ishod bio znat ćemo da smo učinili dobro; ako ustuknemo i ostavimo stvari da miruju gotovo je sigurno da će se to unutar nas pretvoriti u zvijer koja nam više nikada neće dati mira.

Baš kao što se Bill Furlong pitao “Je li moguće da se stvari nikada ne mogu promijeniti ili razviti u nešto drugo ili nešto novo?”, voljela bih da se svatko od nas u ovo blagdansko doba zapita što je to oko nas za što se čini da se ne može promijeniti, a mi bismo voljeli da se promijeni. Pa učinimo onda to – promijenimo jednu stvar u našem životu i gledajmo kako to utječe na svijet oko nas. Svatko od nas je dovoljno moćan da promijeni svijet. Samo u to trebate vjerovati, a baš to i je božićni duh, zar ne?

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potražite u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

Foto: Pexels, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.