Ayurveda – cjeloviti sustav koji nas uči kako živjeti, biti zdrav, obnavljati vitalnost i kako povratiti narušeno zdravlje

mladi mjesec u škorpionu
Mladi Mjesec u Škorpionu – An evolved soul dies only to be reborn again
4. studenoga 2021.
meritas i boris štok
Meritas i Boris Štok napokon se susreću u pjesmi punoj privlačnosti i naboja
6. studenoga 2021.

 

Ayurveda, kao jedan od najstarijih medicinskih sustava poznatih čovječanstvu, plijeni sve više pažnje u današnjem svijetu. Njeni korijeni sežu duboko u prošlost i otkrivaju bogatstvo znanja ne samo o zdravlju i liječenju, već i o postizanju dugovječnosti.

Autori ayurvedskih tekstova, od kojih su neki stariji i više od 2000 godina, promatrali su život oko sebe, okolinu u kojoj život nastaje i raste, promjene godišnjih doba, životne cikluse prirode i došli su do univerzalnih spoznaja čiji se temeljni principi nisu promijenili ni do danas. Na osnovu tih spoznaja i kroz stotine godina proučavanja ljekovitih metoda, životnih navika i različitosti u svakom organizmu, nastala je znanost o životu poznata pod imenom Ayurveda.

ayurveda

Upoznajte sustav Ayurvede

Sustav Ayurvede nije vezan isključivo uz zdravlje i medicinu, već se radi o filozofskom sustavu čiji je cilj probuditi vlastitu inteligenciju i sposobnost očuvanja zdravlja. Ayurveda nam pomaže razlučiti što je dobro za očuvanje zdravlja, a što ga narušava. Zdrava i dugovječna osoba ima bolji temelj za ostvarivanje životnih ciljeva i realizaciju svoga bića na materijalnom i duhovnom planu. Vođeni upravo tom spoznajom, ayurvedski su mudraci osmislili cjelovit sustav koji nas uči kako živjeti, kako biti zdrav, kako obnavljati vitalnost te kako povratiti narušeno zdravlje. Ostavili su nam pregršt znanja o utjecaju klime, okoline, godišnjih doba i životnih navika na kreiranje vlastitog zdravlja. Teško je naći područje života kojeg se Ayurveda nije dotakla, od prehrane, zdravlja, seksualnosti i osobne higijene, do duhovnosti, uloge pojedinca u obitelji i društvu itd.

ayurveda

Ayurveda nije sistem u kojeg trebamo vjerovati. Ona je inteligentna i racionalna znanost o bivanju. Štoviše, rezultati prakticiranja ayurvedskih metoda daju i više nego opipljive rezultate u vrlo kratkom vremenu. Principi Ayurvede su logični te će svatko tko ih prouči otvorenog uma pronaći vrlo logična i racionalna objašnjenja kako sustav funkcionira. Proučavajući Ayurvedu shvatit ćemo zašto nam neki okusi odgovaraju, a drugi ne, zašto nam više odgovara neko godišnje doba ili zašto smo skloni određenoj vrsti emocija. Ayurveda objašnjava temeljne razlike u konstituciji ljudi te logično i racionalno vodi pojedinca da lakše shvati kako će se uspješnije nositi sa slabostima u vlasitom sustavu te prevenirati pogoršanje zdravlja.

ayurveda

Ayurveda nudi bogatstvo znanja u prevenciji

Danas se sve više govori o prevenciji, a to je područje gdje Ayurveda nudi bogatstvo znanja. Svjedoci smo novih metoda liječenja, razmišljanja, metoda mršavljenja, tjelovježbe itd. Nove metode pojavljuju se gotovo na dnevnoj bazi. Mnogi nutricionisti, terapeuti, treneri, liječnici i drugi pokušavaju naći idealan način prehrane i održavanja zdravlja, no Ayurveda je odavno spoznala da takav univerzalni način ne postoji, tj. nije primjenjiv na svakog pojedinca, jer je svaki čovjek drugačiji. Stoga Ayurveda ne nudi jedan model prehrane ili tjelovježbe, niti nudi samo jedan pristup u rješavanju istog problema. Ono što Ayurveda nudi su univerzalni principi. To je mreža informacija koju trebamo naučiti koristiti. Na temelju tih principa možemo složiti vlastiti program za održavanje zdravlja. U Ayurvedi kažemo da ono što je za jednu osobu lijek, za drugu je osobu otrov i to se ne odnosi samo na hranu, nego na sve životne aspekte.

ayurveda

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira Ayurvedu kao tradicionalnu medicinu (TRM). Definicija tradicionalne medicine (TRM) prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je sljedeća:

„Tradicionalna medicina je znanje, vještina i praksa holističke zdravstvene zaštite, prepoznata i prihvaćena u svojoj ulozi održavanja zdravlja i tretiranja bolesti. Bazirana je na autohtonim teorijama, vjerovanjima i iskustvu koje se prenose s generacije na generaciju.“

Bitno je još reći da se danas u velikom broju provode znanstvena istraživanja na ayurvedskim preparatima i protokolima, kako u Indiji, tako i u zapadnom svijetu. Ayurvedske škole i edukativni programi sve su prisutniji i van granica Indije, a u nekim zapadnim zemljama postavljeni su standardi za mogućnost obavljanja ayurvedske prakse. U Hrvatskoj odnedavno djeluje i Udruga ayurvedskih praktičara i tehničara koja se zalaže za regulacije prakse te promiče Ayurvedu u Hrvatskoj.

 

Dubravko Harapin

kayla-ayurveda.com

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.