parallax background

#EachforEqual: ovogodišnji moto Međunarodnog dana žena

nika turković
Raj Nike Turković najavljuje drugo izdanje Femme nouvelle
6. ožujka 2020.
pun mjesec
Pun Mjesec: vrhunac energije i našeg unutarnjeg procesa
9. ožujka 2020.

 

Ovogodišnja kampanja za Međunarodni dan žena vodi se pod nazivom #EachforEqual. Tema dolazi iz ideje da samo zajedno možemo napraviti promjenu i korak prema jednakosti prema kojoj toliko stremimo.

Dan žena je prvi puta obilježen 28.2.1909. u New Yorku. Međunarodni dan žena u formi kakvu poznajemo danas obilježava se od 1911. kad je milijun žena protestiralo protiv seksualne diskriminacije i zahtjevalo da im se da pravo da glasa.

109 godina nakon ovoga potpuno je nevjerojatno da su žene još uvijek daleko od ravnopravnosti u društvu i da je itekako potrebno ukazivati na potrebu za ravnopravnošću. Na Međunarodni dan žena slave se ekonomska, društvena, kulturna i politička ostvarenja žena te se ističe potreba za daljnjom borbom za ravnopravnošću.

dan žena

Budimo svi #EachforEqual

#EachforEqual je moto ovogodišnje kampanje Međunarodnog dana žena, a u njemu su sadržane sve najvažnije poruke koje se žele prenesti. Kampanja govori o ideji kolektivnog individualizma. Svi smo mi djelići jedne velike cjeline, a promjene nastaju pojedinačno od svakoga od nas. Naši pojedinačni postupci, razgovori, ponašanja i razmišljanja mogu imati utjecaja na društvo. Kolektivno, možemo napraviti promjenu. Kolektivno, svi možemo pomoći u stvaranju ravnopravnog spola. Svi se možemo odlučiti za #EachforEqual.

Svaki dan, svaki trenutak, mi se možemo aktivno odlučiti za izazov stereotipa, boriti se protiv pristranosti, proširiti percepciju, poboljšati situacije i slaviti ženske uspjehe.

Ravnopravnost nije samo žensko pitanje, već pitanje cijelog društva. Ravnopravan svijet je zdraviji, bogatiji i skladniji – pa što u tome nije sjajno? Kada govorimo o ženskoj ravnopravnosti govorimo o ravnopravnosti spolova, jednakoj zastupljenosti spolova u medijima, jednakim radnim mjestima, jednakim plaćama za ista radna mjesta, za veću ravnopravnost spolova u zdravlju i bogatstvu… pa učinimo to. Budimo #EachforEqual.

 

Indira Juratek

 

Foto: Unsplash, Pexels

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.