retrogradni merkur

Retrogradni Merkur u Vagi – razgovori koji nas bole, nas sada iscjeljuju

 

Retrogradni Merkur u Vagi u kvadratu s retrogradnim Plutonom u Jarcu i trigonu s retrogradnim Jupiterom u Vodenjaku– umne borbe i konflikti na nivou ega, promjena komunikacije u međuljudskim odnosima i transformacija mentalnog tijela.

Razgovori koji nas bole, nas sada iscjeljuju.

Merkur u Vagi u ponedjeljak mijenja pravac kretanja i u retrogradnoj poziciji se zadržava sve do 19. listopada. Sretan je onaj tko sada uspije razumjeti se s drugima, jer aspekt donosi probleme u komunikaciji, nerazumevanje a okolinom, svađe, konflikte i blokade da se međusobno vidimo i čujemo. Merkur u Vagi je po prirodi neodlučan, neodređen, fokusiran na tuđe prohtjeve, misli i potrebe i on radije bira živjeti u skladu s tuđim uverenjima, prije nego dozvoliti sebi autentičnost i istupanje iz kolektivnih programa. Ova pozicija Merkura svijest o sebi gradi iz mape drugih i tijekom njegovog retrogradnog hoda se javlja potreba za izmještanjem iz svakodnevnih dešavanja, kako bismo videli koliko smo sposobni jasno se izraziti, preispitati granice i način na koji ih komuniciramo u odnosima. Sada nas vodi u unutrašnje dijaloge, a kada krene direktno daje konkretne rezultate i mogućnost oživljavanja (novo)naučenog razumijevanja i razgovaranja.

Ovo su i trigeri u verbalnoj ili pisanoj komunikaciji koji nas izazivaju i aktiviraju defanzivno ponašanje, riječi koje su surove, ogorčene i pune bijesa isporučene s namjerom da nas duboko zabole, pasivno-agresivni razgovori i nemogućnost da se s lakoćom ispregovara s drugom stranom. Isključivost i agresivno komuniciranje stvara potrebu da se branimo u razgovorima s drugima, dokazujemo vlastitu vrijednost, ponekad i previše objasnimo i pobrinemo se da naša koncepcija pravde bude zadovoljena. Ovo je i odsustvo trpljenja ili činjenja za druge i potreba da na fin, miran, direktan i diplomatski način iskomuniciramo što nam je potrebno i zauzmemo se za sebe – zavisno od trenutne zrelosti svijesti i stupnja odgovornosti za izgovorenu riječ, pokazaće se i koju od ove dvije strane u odnosima biramo kada se želimo predstaviti.

retrogradni merkur

Merkur u Vagi se pretjerano opterećuje i načinom na koji će naše riječi biti prihvaćene kod druge strane i ima zadatak da nam pomogne da se odvojimo od takvih očekivanja i „potrebe“ da uvijek moramo mjeriti svoje riječi da bismo ispunili potražnje drugih. Za neke je važno da se tijekom trajanja ovog aspekta ispucaju, bude poprilično grub i surov u komunikaciji, jer se puno toga zadržalo u grlenoj čakri, ali nas Merkur i na taj način otvara da pričamo svoju istinu.

Merkur u aspektu s Plutonom je i transformacija načina razmišljanja koji je loš, destuktivan, toksičan po sebe i okruženje i koji nam hrani osjećaj niže vrijednosti, ali i blokira mogućnost da u odnosima živimo po principu egal. Prošlost će kucati na vrata i nećemo tako lako moći da je izbjegnemo. Ova energija traži i rad sa sjenom i omogućit će nam da pogledamo duboko u sebe, na način na koji to ranije nismo tako lako mogli. Merkur u kvadratu s Plutonom je i aspekt ogoljenosti i pokrenut će potrebu za otkrivanjem svojih najdubljih tajni s drugima. Na osobnom nivou će ovo biti i nova faza suočavanja s (najmračnijom) istinom o sebi, odvezivanje od programa, obrazaca i šablona koji su odavno prestali da nam koriste i stvaranje novog načina razmišljanja koji nije 24/7 u službi unutrašnjeg kritičara. Da bi se ovo ostvarilo, neophodna je spremnost da se poništi stara ego struktura i transformira postojeći pogled na svijet. Jupiter je pomoć koja stiže ovom aspektu i da bi manifestirao um koji vidi širu sliku, apstraktno razmišlja i s lakoćom prenosi informacije i komunicira svoje potrebe – tj. JEDNAKO POŠTUJE SVOJE POTREBE I SVOJA UVERENJA, DOK DOZVOLJAVA DRUGIMA DA I ONI BUDU SASLUŠANI I VIĐENI – traži poverenje u trajanje procesa, onoliko koliko je potrebno za svakog od nas. Merkur u Vagi nas tijekom svog retrogradnog hoda podsjeća da je važno da ponjegujemo i naš nemiran um i da u moru informacija koje svjesno ili nesvjesno upijamo iz okoline, ponovo pročeprkamo po sebi i napravimo selekciju što od svega toga ide u kategoriju moje.

saturn

Period od 27.09. do 20.10. je kolektivno izazovan i turbulentan, jer je posljednji Merkurov retrogradni hod za ovu godinu istovremeno i finiš faza retrogradnosti dvije bitne tranzitne planete – Jupitera i Saturna u Vodenjaku. Sve ono što su Jupiter i Saturn u Vodenjaku pokrenuli tijekom svog retrogradnog hoda ove godine, iz faze introspekcije prelazi u fazu prihvaćanja i sabiranja iskustva. Koje su to naučene potrebe, genetske strukture ili nasljeđena uverenja tražila preispitivanje ili promjenu oblika? Kada se dva bitna igrača, kao što su ove dvije planete, pripremaju da se vrate na startnu poziciju i krenu direktno, tada neminovno možemo osjećati pritisak ili jačinu da se pokrenemo i poduzmemo akciju po pitanju onoga što nam je njihov retrogradni hod osvejstio i donio. Neki mogu osjećati da su ti procesi sada dobili dubinu, da su intenzivniji i bolniji, jer u posljednjim danima svog retrogradnog zamaha Saturn ne dozvoljava skretanja s teme i hvatanje krivina. Sada svjesno biramo hoćemo li prihvatiti iskustvo i preuzeti odgovornost za onaj aspekt života kome je došlo vrijeme da promijeni oblik, ili da iz potrebe sigurnosti ostanemo dio programa koji dodatno nastavlja blokirati nas u rastu i boli.

Zbog aspekta kvadrata prema Plutonu, Merkur istovremeno ima potrebu da se izrazi i izbori za sebe i svoje stavove po bilo koju cijenu, te je vrlo vjerovatno da će se aspekt na nivou kolektiva manifestirati kao slika cenzure, nametanje uvjerenja od strane vladajuće većine, donošenja zakona i propisa koji krše osnovna ljudska prava i građanske slobode.

 

 

Možda vas zanimaju u sljedeći tekstovi:

Venera u Škorpionu & Mars u Vagi: spajanje polariteta

Pun Mjesec u Ribama 

 

 

Ivana Pavić

– astrologinja @mooonspoting

 

Foto: Unsplash, Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.