dan planeta zemlje

Dan planeta Zemlje – pronađite nit koja vas spaja s cjelinom

 

Na današnji dan Dan planeta Zemlje obilježava se 52. put. Svake godine obilježavanje ovog važnog dana povezano je s nekom temom, a tako je i ove godine, kada je tema „Investiraj u naš planet“ s fokusom na borbu protiv klimatskih promjena i ublažavanje njihovih posljedica.

Vjerujem da se danas većina ljudi slaže da su klimatske promjene stvarne i prisutne. Svakodnevno svjedočimo posljedicama globalnog zagrijavanja, od otapanja polova i permafrosta do buktećih požara diljem planeta, blijeđenja koraljnih grebena, izumiranja divljih vrsta, ekstremnog vremena itd. Na službenoj stranici Earth Day pozvani smo svi zajedno na promjenu.

„Ovo je trenutak da promijenimo sve – poslovnu klimu, političku klimu i način na koji djelujemo na klimu. Sada je vrijeme za nezaustavljivu hrabrost da sačuvamo i zaštitimo svoje zdravlje, naše obitelji, sredstva za život… zajedno, moramo ulagati u naš planet. Jer zelena budućnost je prosperitetna budućnost.“

dan planeta zemlje

Na razini vlada i organizacija postavljeni su zakonski okviri i agende za ublažavanje klimatskih promjena i zelenu energetsku tranziciju, ali na svakome od nas je ona osobna promjena i svakodnevna odluka kako ćemo pridonijeti zaštiti našeg planeta. U nastavku donosimo nekoliko ideja koje možete usvojiti već danas.

Neka Dan planeta Zemlje bude svaki dan

Svjetlo je u svemu. Mi smo tu da čuvamo to svjetlo. Ono nam je dano da nas i u najmračnijim predjelima sigurno odvede na drugu stranu, da naša lutanja budu vođena plamenom života. Zašto ne bismo s tim plamenom u srcu spalili stare navike i napravili mjesta za nove, ekološke, prirodnije, holističke pristupe našem životu i na taj način se zahvalili našoj Zemlji.

dan planeta zemlje

Evo nekoliko ideja:

1. Otvorite oči! Probudite se! Pozdravite život u njegovoj punini!
2. Zahvalite se što imate priliku biti tu.
3. Budite povezani, budite svoji, budite pošteni, budite ljubazni, budite puni ljubavi.
4. Sjetite se savršenstva prirode. Probajte osluhnuti i čuti govor prirode.
5. Razmislite što jedete i otkuda dolazi hrana na vaš stol. Nabavljajte lokalnu i ekološki uzgojenu hranu ili napravite vlastiti vrt pa makar i na prozoru ili balkonu.
6. Štedite električnu energiju, vodu…
7. Odrecite se jednokratne plastike, a postupno svu plastiku probajte zamijeniti drugim materijalima.
8. Odvajajte i reciklirajte otpad. Popravljajte. Smanjite konzumerizam. Starim stvarima podarite novo ruho. Budite kreativni.
9. Ako kupujete novo vodite računa o tome gdje je i na koji način proizvedeno. Nemojte podupirati mega kompanije kojima je profit glavna nit vodilja.
10. Osvijestite svoje posebno mjesto u tkanju života i trudite se da vaš otisak na svijetu bude pozitivan i za dobrobit zajednice.

dan planeta zemlje

Kao biologinja koja je veliki dio svog života provela u znanstvenom proučavanju prirode svakim dijelom svog bića osjećam da sigurno postoje veći, spiritualni i duhovni razlozi koji nas vuku k prirodi i koji nam svakim našim dahom potvrđuju da mi jesmo jedno s njom, jedno s planetom. Pronađite tu nit koja vas spaja s cjelinom. Tada ćete uvidjeti da je baš svaki dan Dan planeta Zemlje.

 

Možda želite pročitati i:

Dan planeta Zemlje: kako se nositi s ekološkom anksioznošću 

 

Indira Juratek

 

Foto: Unsplash, Pexels

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.