Dobra knjiga: Planina si ti – Kako prestati sabotirati svoje snove i pretvoriti ih u stvarnost

Ispratimo ljeto zajedno uz tradicionalni seminar Tai Chi Chuan i QiGong-a u Biogradu na Moru
24. kolovoza 2023.
Ove proteinske čoko štapiće obožavat će i djeca i roditelji
25. kolovoza 2023.

 

“Jednog će dana planina koja je bila ispred vas biti tako daleko iza vas da će biti jedva vidljiva u daljini. Ali tko ćete postati učeći kako se na nju popeti? To će se promijeniti zauvijek. To je smisao planine.”

Na naprednom tečaju theta healinga u meditaciji koju smo radili u paru pojavila se vizija mene kako osvajam planinu. Kolega koji je radio meditaciju za mene tada mi je rekao „Osvojit ćeš neku planinu. Neki Mount Everest. Naravno, ne mislim niti imam osjećaj da ćeš se fizički popeti na nju, već će to biti neko veliko postignuće koje te čeka.“

Često sam i sama dolazila do tog mjesta. Imala sam neke ideje što bi to moglo biti, a kada sam otkrila što to je doživjela sam epifaniju i zbilja jedan veliki skok u doživljaju života i životnih iskustava. Gotovo dvije godine nakon ove meditacije, ponovno tražeći tu viziju planine, shvatila sam da sam to odradila. Molila sam tada u meditaciji da mi se pokaže što je bila ta planina, jer nije postojalo ništa u mojoj fizičkoj realnosti što bih smatrala tako velikim postignućem. Odgovor je bio – TI SI PLANINA! I onda su se spustile slike, dani, mjeseci, godine mog intenzivnog rada na sebi kroz reiki, theta healing, iscjeljujuće šamanske tehnike po učenju Alberta Villolda itd. Bila sam danima, a i sada kada pišem o tome lako se povezujem s tim osjećajem, izvan sebe, u neprestanom wow, wow, wow momentu. Tada sam zbilja svakim dijelom svog bića shvatila koliko je to najvažnije putovanje. Lakše je popeti se na Mount Everest nego na planinu svojih trauma, boli, povreda, nesigurnosti, strahova. Tada sam shvatila da sam zbilja napravila veliku veliku stvar!

Upravo je Brianna Wiest, međunarodno poznata autorica knjiga 101 Essays That Will Change The Way You Think, When You’re Ready, This Is How You Heal i knjige Planina si ti, objavljene za Nakladničku kuću Planetopija u prijevodu Marine Barun, progovorila o toj osobnoj planini u ovoj potonjoj knjizi.

Planina si ti – Brianna Wiest

Planina si ti – Kako prestati sabotirati svoje snove i pretvoriti ih u stvarnost, bestseler autorice Brianne Wiest, govori nam o metafori planine za velike životne izazove i životna putovanja te nam daje putokaz kako sami pronaći put kroz tu, na prvu nesavladivu visoku strašnu planinu pred nama. Knjiga je podijeljena na 7 poglavlja koja se bave razumijevanjem samosabotaže, emocijama (ljutnja, tuga, krivnja, sram, ljubomora, zamjeranje, žaljenje, kronični strah) kao okidačima koji govore što treba iscijeliti, razvitkom emocionalne inteligencije, otpuštanjem prošlosti, izgradnjom nove budućnosti i samosvijesti.

„Vaša planina je prepreka između vas i života koji želite živjeti. Suočavanje s njom je jedini put do vaše slobode i samoostvarenja. Ovdje ste jer vam je okidač pokazao ranu, a vaša rana će vam pokazati put, a put će vam pokazati vašu sudbinu.“

Autorica kroz poglavlja objašnjava procese koji nas dovode do momenata kada se život više ne kreće po našim željama te daje praktične savjete kako savladati tu planinu pred nama. Put do vrha je unutarnji rad i rast, iscjeljivanje trauma te prihvaćanje nedaća, izazova i prilika za stvaranje mentalne otpornosti i jačine. U tom procesu shvatit ćemo ono s početka ove priče – ne trebamo savladati planinu, jer planine nema. Trebamo svladati sebe!

“Vještina je shvatiti da imamo točno one osobine koje trebamo da bismo savladali planinu pred sobom i to je zapravo naš životni poziv. Ne samo da smo sposobni za to; mi smo predodređeni za to.” 

 

Možda vas zanimaju slične teme:

20 knjiga koje ovog ljeta nosimo na ljetovanje 

Ako vas zanimaju teme književnosti i recenzije knjiga posjetite našu rubriku DOBRA KNJIGA, a ako želite više saznati o psihologiji, emocijama i osobnom rastu možete pročitati u našoj rubrici LIFE COACH & HEALING. 

 

 

Indira Juratek

Foto: Pexels, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.