artbazaar rijeka

Ususret ovogodišnjem artBazaaru u Rijeci razgovarali smo s organizatoricama Tanjom Kanazir i Lukrecijom Tomušić

 

artBazaar je riječki projekt urbane tržnice. Organizira ga Udruga artBazaar, a udrugu vode i artBazaar organiziraju Lukrecija Tomušić i Tanja Kanazir, uz potporu Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Prvi artBazaar održao se u prosincu 2011. godine. Održava se u prosjeku dva puta godišnje, oko Božića i u proljeće. Do sada je održano dvadesetak izdanja sajma, a svako izdanje sajma ima oko trideset izlagača.

Misao vodilja pri organizaciji artBazaara je promovirati lokalne brandove i kupnju lokalnih, kvalitetnih, ručno izrađenih proizvoda. Također, sve veći dio organizacije i ponude artBazaara su i popratni događaji s ciljem poboljšanja kvalitete života građana, a najčešće su to radionice za sve uzraste.

Nakon pune dvije godine pauze zbog pandemije, artBazaar se napokon vraća! “Božićni artBazaar 2021” održat će se 17., 18. i 19. prosinca od 12-20h u Dječjoj kući, u Kvartu kulture Benčić, Ulica Nikole Tesle, Rijeka. 

arrtbazaar

Organizatorice artBazaara su riječka fotografikinja Tanja Kanazir koja za sebe kaže da voli provoditi vrijeme u društvu svoje mace i biljaka te Lukrecija Tomušić, Riječanka, aktivna košarkašica, aktivist za prava OSI. Kreativka, lujka i zujka. 😀 «Eto, toliko o meni, ionako je sve u oku promatrača pa dođi na artBazaar da se upoznamo.»

Organizacija artBazaar-a se sastoji od mnoštva detalja koje su Luce i Tanja ravnopravno podijelile između sebe uzimajući u obzir osobne afinitete i jače strane. Također, svaka koristi svoje talente u smjeru što bolje organizacije. Pa tako Tanja fotografira event, a Luce radi vizualni identitet eventa.

Indira Juratek je porazgovarala s Tanjom i Luce ususret novom božićnom izdanju artBazaara. Intervju pročitajte u nastavku.

artbazaar rijeka

Nakon dvije godine artBazaar se ponovno vraća. Budući da je prošlo puno vremena, imate li osjećaj da nastavljate tu priču ili je artBazaar u nekoj novoj energiji?

Tanja: artBazaar nam je jako nedostajao, pogotovo druženje s dragim ljudima koji kontinuirano dolaze na naš event. S vremenom smo stvorili brojnu, vjernu publiku. Vjerujemo da je ova pauza donijela neku novu energiju, ipak se i mi kao osobe svakodnevno mijenjamo i nadograđujemo pa se to onda prelijeva i u sve što radimo.

U svojim prijašnjim izdanjima, artBazaar je bio na mnogim lokacijama. Možete li ih nabrojati? Ove godine je po prvi put u Dječjoj kući u sklopu eventa «Zimska priča u Benčiću». Recite mi nešto više o tome?

Luce: artBazaar smo do sad održali na mnogo lokacija. Od proljeća 2013. godine kad smo preuzele organizaciju održao se u bivšem Buddha baru, zatim u starom Bernardiju pa onda kasnije u tom istom prostoru, samo preuređenom i izmijenjenog imena – u RiHub-u, u HKD-u na Sušaku, u Opatiji na otvorenom i u caffe baru Eugenian u sklopu Adventa u Opatiji, u parku Kompleksa Benčić te u «kuhinji» MMSU-a, u sklopu Indirekt music&art festivala u Umagu, pop-up izdanje sajma u suradnji s Udrugom «Vijeće mladih Benčić». Od brojnih lokacija i izdanja sajma koji su se održali moguće je da smo nešto i zaboravile navesti. Nama trenutno najdraža lokacija na kojoj smo organizirale artBazaar je stari Bernardi. To su bili naši počeci i rado ih se sjećamo.

Ove godine božićni artBazaar će se održati u sklopu manifestacije naziva «Zimska priča u Benčiću» koja će se održati od 13.-19. prosinca u Kompleksu Benčić. Posjetitelje očekuju brojni programi i popodnevno-večernja zabavna druženja na otvorenom u dvorištu Benčića. Osim ovih zabavnih događanja u dvorištu Benčića, u jutarnjim i popodnevnim satima riječke gradske kulturne ustanove i brojni vanjski partneri organiziraju programe u Muzeju grada (Palači Šećerane), Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i u Dječjoj kući.

rijeka

Što posjetitelji artBazaara još mogu vidjeti u Dječjoj kući, čime bi ih ona mogla privući?

Tanja: Dječja kuća je prostor nove kulture za djecu, roditelje i sve razigrane pojedince. Nalazi se u art-kvartu “Benčić” u suradnji Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te ostalih suradnika. Osnovni princip rada riječke Dječje kuće je sinergija i multidisciplinarnost, što znači da se četiri ustanove isprepliću i povezuju ne samo u međusobnoj plodnoj suradnji, nego i u programskim sadržajima u kojima lutkari pričaju priče iz Stribora, ljubitelji knjiga ulaze u svijet 3D printanja, mali filmaši rade animacije moguće upravo s lutkama koje izrađuju njihovi prijatelji na lutkarskim radionicama…

Koji su izlagači ovogodišnjeg božićnog artBazaara?

Luce i Tanja: «Božićni artBazaar 2021» predstavit će 25 divnih izlagača. Mjesec dana prije svakog izdanja artBazaar-a objavljujemo natječaj za izlagače. Po završetku natječaja okuplja se stručni peteročlani žiri koji odabire izlagače. Ovogodišnji žiri sastojao se od Tomice Grubiše, akademskog kipara, Ive Matošića, riječkog slikara, Ninja Tigera, tattoo artista i nas dvije, Luce i Tanje, organizatorice. U procesu odabira izlagača ključne stavke su izvedba, specifičnost i sama prezentacija proizvoda. Na artBazaar-u uvijek možete naći raznolik asortiman proizvoda. Najbolje je da dođete na event i sami otkrijete što se krije u ponudi ovog izdanja artBazaar-a.

artbazaar rijeka
U posljednje dvije godine puno toga se promijenilo, a također smo mogli jasnije vidjeti važnost lokalne proizvodnje. Što mislite koliko je važno poticati ljude na kupovinu hrvatskih proizvoda? Koje vrijednosti vidite u tome da se kupuju lokalni proizvodi?

Tanja: Kad se pojavila pandemija, zapravo je samo jače bacila svjetlo na sve ono što je u ljudima lijepo, ali i na sve ono što u ljudima baš i nije lijepo i na čemu bi trebalo poraditi kako bi naša civilizacija krenula u pozitivnijem smjeru. Naučili smo sve imati isti trenutak kad to poželimo, oslanjati se na kratke, prazne trenutke sreće koji dođu skupljanjem materijalnog, počeli uzimati zdravo za gotovo jedni druge, međusobna druženja i ljudski kontakt te instant povezanost naše planete. S pandemijom je došlo i zatvaranje granica pa smo tako mogli vidjeti s čime raspolažemo na svom lokalnom području. Smatramo da je jako bitno poticati ljude da kupuju lokalne proizvode, ulagati u lokalnu proizvodnju, puštati novac da cirkulira na lokalnoj razini što rezultira i bogatijom zajednicom, na mnogo levela. Između ostalog, zato i volimo organizirati artBazaar, želimo biti dio pozitivne promjene u društvu.

Koje će radionice biti na ovogodišnjem artBazaaru?

Luce: artBazaar se uz ponudu lokalnih proizvoda sve više bazira i na popratnim događajima s ciljem poboljšanja kvalitete života građana, a najčešće su to radionice za sve uzraste.

Međutim, ovo izdanje artBazaar-a održava se u sklopu većeg događanja pa je tako u Zimskoj priči iz Benčića u tjedan dana kulture i zabave stalo čak 23 programa namijenjena djeci, a tu je i mnoštvo programa za nešto starije i odrasle. Zbog bogatog programa Zimske priče iz Benčića, u organizaciji ovog izdanja artBazaar-a usmjerile smo se isključivo na prezentaciju izlagača i njihovih brendova. Ipak je prošlo dvije godine od kad su imali priliku na artBazaar-u izlagati svoje proizvode.

artbazaar

artbazzar rijeka

Zašto Rijeku treba posjetiti u vrijeme Adventa? I usput svratiti na artBazaar, naravno.

Tanja: Riječki Advent 2021. sastoji se od nekoliko manifestacija, uz «Zimsku priču u Benčiću» i artBazaar, naravno. Tu su «Ri Gastro event», na trgu iza Radio Rijeke, zatim «Advent na gradini» – trsatska gradina po 5. put će biti osvijetljena kilometrima lampica, «Adventiranje kod kazališta», na novoj adventskoj lokaciji ispred HNK Ivan pl. Zajca, gdje će udružene snage mladih domaćih ugostitelja začiniti riječku adventsko gastro scenu i podignuti street food u adventskom izdanju na novu razinu, a tu je i već svima poznati “Blagdanski sajam” koji se proteže uzduž Korza.

U samom nazivu artBazaara nalazi se riječ art. Koliko je po vama važno umjetničko izražavanje da bi bili dobro?

Luce: Evo mogu reći da sam dobro kada se mogu kreativno izraziti. Lijepo je kreativno se izraziti, ne mogu to baš svi, no vjerujem da se može naučiti. To je jedan divan kanal za puštanje energije. Trebali bi ga svi češće koristiti, bili bi bolji.

Tanja: Jedna od osnovnih ljudskih potreba je da bude viđen, da ono najdublje što nosi u sebi bude viđeno i voljeno. Kad god stvaramo nešto u što unosimo svoje srce, ta kreacija, koja god to bila, u sebi nosi i našu dušu i pokazuje ju svijetu. Umjetničko izražavanje je za mene iscijeljujući proces.

artbazzar rijeka

U ovom pandemijskom vremenu jako je popularno kupovati online. Koje su čari koje vi vidite u kupovanju na artBazaaru, odnosno uživo?

Luce: Volim kupovati online, tako mi je jednostavnije. Ali kad je mnoštvo super kreativaca na jednom mjestu, kako ne doći. Ipak, drugačije je kada direktno komuniciraš s kreativcem, saznaš neke detalje, proces izrade i slično. Uvijek ima više izbora, a budu i promotivne cijene. No, nije sve i u kupovini, možeš se doći podružiti, pozdraviti ekipu i prošetati Dječjom kućom. Ima mnogo ljudi koje vidim samo na artBazaaru i baš mi bude drago vidjeti ih opet.

Tanja: Ponekad kupujem online, neću lagati. Ali sam čin kupovine uživo, od lokalnog proizvođača od koje možeš čuti priču iza proizvoda, razgovor s kreativcem koji svoje srce ostavlja u tim proizvodima, dotaknuti proizvod prije kupovine, isprobati… Mislim da je to neprocjenjivo iskustvo i ne može se opće uspoređivati s online kupovinom.

artbazzar rijeka

Što za vas znači biti dobro?

Luce: Za mene biti dobro znači kada me tijelo donekle sluša, a um ne divlja.

Tanja: Za mene biti dobro znači čuti sebe i živjeti u skladu s time što čujem.

 

Indira Juratek

 

Foto: Tanja Kanazir

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.