Iskustvo stvarnosti nije ono što mislimo

 

Nastaviti slijediti svoja uvjerenja, unatoč tome što takva uvjerenja donose sigurnu patnju, čudno je iskustvo kažnjavanja u kojem ljudi napuštaju osjećaj poštovanja sebe. Takva shvaćanja sastavni su dio mnogih veza, svađe bi trebale biti ogledalo obrazaca, ali stara shvaćanja unište vezu.

Živimo u uvjerenju kako bi se osjećali bolje da odemo negdje daleko, jer vjerujemo da samo tamo možemo doživjeti iskustvo sreće, tj. da ga ne možemo doživjeti ovdje i sada. Vjerujemo da je netko drugi kriv za naše stanje i tako ostajemo na mjestu gdje prevladava čežnja.

Nalazimo opravdanje za svoju patnju, jer ako učinimo stvarni iskorak, onda bi otkrili zatvor stvoren u našem umu pomoću emocije straha koja nam daje krive impulse i nevidljivi bedem lažne sigurnosti.

Kada otputujemo mislimo da će ono dati ispunjenje, ali dobivamo samo naučene osjećaje kolektivnih očekivanja.

Fikcije ili preuzeti obrasci

Tako je i s duhovnošću. Ako odem u prirodu ili ako odem na selo onda bi mogao meditirati, ali sada ne mogu, sprječava me okolina. Radi se o fikcijama ili već preuzetim obrascima, kako onim društvenim, tako i onim roditeljskim, koji su pohranjeni u podsvijesti ili kako smo na početku rekli, umu. Razmišljamo o budućnosti na temelju zadanih okvira, a ne na temelju onoga što vidimo ovdje i sada. Sve slike svijeta su okupljene oko ega i njegova straha koji stvara sliku stvarnosti.

Kako nas uči kvantna fizika, sve ono što vidimo, stvaramo iz memorije. Jung je to zvao kolektivno nesvjesno. Ono što je ovdje bitno jest da je potrebno vježbati um kroz meditaciju ili kroz samopromatranje kako bi se vidjela šira stvarnost.

Pravi put viđenja stvarnosti

Vježbanje uma i drugačiji doživljaj stvarnosti koji nije omeđen strahom koji upravlja svim akcijama, čak i odabirom partnera, pravi je put u viđenju stvarnosti.

U svijetu u kojem živimo tu sliku stvaraju mediji, roditelji, okolina koja impulsima straha pokušava na sve načine potisnuti u nama impulse stvarnosti, kao i čistionicu kroz samoću i samopromatranje.

 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net

 

Foto: Pexels

Psiholog, filozof, jyotish savjetnik i terapeut. Vodi stranicu vedski-jyotish.net

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.