parallax background

Zajednički izazov – stvorimo zajedno dobre navike

zen tarot
ZEN tarot – Ljubavnici
24 rujna, 2022
ZEN tarot – Cvatnja
25 rujna, 2022

 

Koliko si se puta ulovila u mislima ili rečenicama o najboljim verzijama sebe, o sebi iz budućnosti, o svemu onome što će jednom doći, biti, postojati? Koliko puta dnevno čuješ za nove, revolucionarne metode, tehnike i alate koji će te dotle dovesti?

Nema ničeg lošeg u sanjanju, zamišljanju ili radu na verziji sebe koja želiš postati, dapače. Ono na što ti želim skrenuti pažnju si ti danas. Ova verzija sada i ovdje. Što je s njom? Kakva je ona? Kako se ti prema njoj odnosiš? Kako se ti danas osjećaš? Trebaš li što?

I ja sam, kao i vjerujem mnogi, iz „običnog ega“ upala u ralje onog spiritualnog koji mi je na najperfidniji način podvalio multitasking i navigiranje među hrpetinom novih navika i rituala koje sam si postavila kao obavezu. Meditacije, ples, pokret, uzemljenje, mjesečevi rituali, moj osobni mjesečev ciklus, ceremonije, implementacije novih znanja, krugovi, svakodnevno navigiranje među čitavom paletom mogućnosti…

Dok u jednom trenu nisam osjetila burnout. Spiritualni burnout. Kakva predivna ironija – ispaliti na živce od obujma informacija i količine rada na sebi.

navike

Neki dan me jedna mlada žena pitala koji bih savjet dala 25-godišnjoj sebi. Osim „Ne shvaćaj se previše ozbiljno“, rečenica koja mi je u ovom periodu života najintenzivnija jest „Ti si osoba s kojom si čitav život u vezi i u tu vezu trebaš najviše investirati“.

Čim sam izrekla tu rečenicu, iznutra sam čula ova pitanja:

Što je s tobom danas? Brineš li se o ovoj sebi ili samo hraniš onu sebe koja ćeš tek postati? Daješ li si dovoljno prostora za sve što je biću potrebno: i odmor i njegu i veselje i zabavu i ono najvažnije – tu i tamo se zaista pustiti na miru i otpustiti očekivanja, naročito ona nerealna koja često imaš od sebe? Imaš li kapaciteta zaista si biti najbolja prijateljica i omogućiti si ono što bi dala bilo kome drugome?

S ovim razmišljanjima, a u duhu rujanske teme na našem najdražem portalu Budi dobro, pozivam te da odbacimo klasične ideje kako se s dobrim navikama kreće od prvog u mjesecu ili od ponedjeljka.

Kreni sa mnom danas u mini izazov, s najjednostavnijom navikom koja niti košta niti uzima vremena.

Svako jutro kada otvoriš oči, pitaj se kako se osjećaš i što danas trebaš.

I s tom energijom, u svakom danu, tijekom makar mjesec dana, učini za sebe makar jednu stvar koju zaista želiš, voliš i osjetiš da ti je potrebna. Stvorimo zajedno nove navike koje će činiti da se osjećamo zaista dobro. Danas, ne u budućnosti.

Ostavljam nam listu ideja za biranje (i meni također treba podsjetnik i podsjetnik da s guštom sudjelujem u zajedničkim „izazovima“).

navike

Stvorimo zajedno dobre navike

1. Pošteno se istegni, cijelo tijelo, svaki mišić
2. Na slušalicama pusti muziku koju voliš i pleši slobodno, najslobodnije
3. U meditaciji sav fokus zadrži na dijelovima tijela koje ne voliš i svjesno im pošalji ljubav
4. Kad osjetiš nervozu ili anksioznost, protresi noge i ruke, „istresi“ cijelo tijelo
5. U dnevnik zapiši odgovor na pitanje „Čemu sam zahvalna ovoj sebi danas?“
6. Smisli 3 afirmacije za sebe za idućih 21 dan
7. Odvoji danas vrijeme za Metta meditaciju (sebe na prvo mjesto, molim :))
8. Otiđi sama u šetnju, uključi sva osjetila, obrati pažnju na detalje koje inače propuštaš
9. U dnevnik zapiši odgovor na pitanje „Vrijedna sam ljubavi, jer?“
10. Kreiraj oltar s dragim predmetima, upali svijeću i izreci zahvale koje osjetiš u srcu (prema životu, događajima, određenim ljudima)
11. Stani gola pred ogledalo i divi se svom tijelu kao da si ga ti kreirala, divi mu se iz energije kreacije i stvaranja
12. 24 sata bez „bitchanja“, žaljenja, kritiziranja, negativnih riječi i tmurne energije

dobre navike

13. Pola sata vježbanja po izboru (joga, aerobik, pilates..)
14. Cijeli dan u kojemu sebi govoriš DA na sve što poželiš
15. Zavedi sebe – pusti senzualnu muziku, nježno dodiruj tijelo, osjeti sigurnost i mekoću u vlastitom dodiru
16. Posveti ovaj dan svojim grudima – izmasiraj ih i pokloni im konkretno vrijeme bez grudnjaka/stezanja
17. Odaberi vođenu meditaciju po izboru i priušti si pola do sat vremena potpunog prepuštanja
18. Self pleasure ritual – dozvoli svom tijelu da te vodi kroz pokret, dodir, glas (naglasak nije na orgazmu nego na uživanju i prepuštanju vlastitom užitku)
19. U dnevnik napiši pismo svom unutarnjem djetetu
20. Pripremi se za ritual koji voliš, posveti mu konkretno vrijeme, pažnju i fokus
21. Pleši potpuno gola (po mogućnosti pred ogledalom)

Koju god ideju odabrala za tekući dan, ne zaboravi biti što prisutnija u ovom trenu, sada i ovdje. Ovo je jedina verzija sebe koja je realna i koju „imaš“.

Namaste.

Maja Mačković 

– Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.