parallax background

Kako izaći iz veze o kojoj smo ovisni?

lav horoskop
Kakvi su Lavovi stvarno – što vole, a što ne vole
22 kolovoza, 2022
djevica horoskop
Djevica – Svestrani perfekcionisti
23 kolovoza, 2022

 

Najotpornije na promjene su neke ovisnosti gdje se odvija kemijski proces koji nam otežava odvikavanje. Pojava simptoma odvikavanja za vrijeme pokušaja oslobađanja od ovisnosti potvrđuje naše uvjerenje da smo podložni tjelesnoj žudnji koja je jača od snage volje i da se moramo liječiti kako bismo je pobijedili.

Ipak, postoji i ovisnost o partneru ili zaljubljivanju. To su najjače ovisnosti u kojima ljudi ne primjećuju da nakon nekoliko ili mnogo veza postaju doslovno emotivno razoreni u nemogućnosti da shvate što se uopće dogodilo. Tu je na djelu psihološka moć navike i racionalni izbori tu ne postoje. Ponekad uistinu odlučujemo da ćemo usvojiti zdrave navike i da nećemo ulaziti u takve veze. No, loše se navike poput zaljubljivanja u krive osobe s vremenom ukorjenjuju i iznimno su otporne na promjenu, čak i kad nam ugrožavaju život.

Većina elemenata koji tvore našu zaljubljenost nisu rezultat svjesnog izbora nego su urođeni ili oblikovani u djetinjstvu kroz iskustva u obitelji dok istočna psihologija smatra da nas oblikuju samskare ili navike prošlih života. Budući da takva ponašanja postoje ispod razine svjesnog uma, otporne su na promjenu. Svaku, makar i najmanju promjenu koju unesete u svoje odnose, gdje mijenjate ukorijenjene obrasce razmišljanja i ponašanja donosi vam stjecanje uvida, ali vas tjera na ponovnu procjenu ponašanja i iskušavanje novih pristupa. Za takvu je promjenu potrebno vrijeme.

Takve osobine ne možemo promijeniti preko noći iako postanemo svjesni njihova postojanja, jer je snaga navike jako velika, a proces kojim novostečeno znanje primjenjujemo u životu je polagan. Čini se često kao da ne daje rezultate, ali trebalo bi izdržati u toj promjeni. Ako birate zdravije osobe u partnerstvu, na početku vam zdravo može biti ružno i odbojno, odnosno niste svjesni kada krenete u proces odvikavanja od loših veza, koliko ste zaglibili u loše navike.

veze

S druge strane, naš život je jako krhak i naša ponašanja u tren oka može preokrenuti u negativa poput telefonskog poziva, gubitka voljene osobe ili dijagnoza bolesti. Dakle, ono loše se događa brzo, a onome što je zdravo potrebno je puno vremena pa tako i da stvorite zdravu vezu. Zato nam trebaju strpljenje i ovisnost.

Nama se kroz reklamu nudi drugačija sreća, a to obično završi dugovima i velikim nezadovoljstvom. Veza je danas suvremena potraga za izvorom mladosti gdje nismo sposobni prihvatiti zajedničku sudbinu, a to je starenje koje može opstati ako ste izgradili vrline. Oni koji žive u slobodnim vezama nemaju kome ostaviti dušu na njegovanje i zagrljaj kada ostare. Sve ima svoju cijenu.

Ovisnosti su često bijeg od prihvaćanja činjenice života u kojoj teško podnosimo strašnu težinu vremena, moramo se pomiriti s gubicima koje nam neminovno nameće život. Najveći među tim gubicima je gubitak mladosti i starenje. Ipak, starost prihvaća samo onaj tko izgrađuje sebe iznutra, dok oni koji su sebe poistovjetili s tijelom, teško mogu živjeti sretno, a kamoli prihvatiti vezu u takvom obliku.

Mjerenjem sebe kroz imovinu i ljepotu donosi u konačnici zavist i nesreću te ovisnost i takve veze često postaju ovisne o povrjeđivanju. Nas u životu definira sam čin, a ne tumačenje onoga što nas je potaklo na djelovanje. Čin ovisnosti je lak kada idemo prema njemu, ali kada se odvikavamo obično smo na mukama i čežnja za lošim kao da je demonski glas koji kao sidro vuče na dno mora.

Zato je poželjno hvaliti u sebi strpljenje i razlučivanje kojem treba posvetiti vrijeme. Ljepota je u gradnji tog puta, odnosno bolje je postojati nego biti bogat, točnije u strpljenju se učimo uživati i na taj način nastaje u nama trajan mir kojeg ne može zamijeniti ništa izvanjsko. To nije put prema dobroti, to je put u kojem izgrađujemo sebe, a onda u osjećaju trajnog mira pronalazimo ono što niti jedan bogataš ne može dobiti, a vaš partner će to neizmjerno cijeniti.

 

Nikola Žuvela

Za više posjetite vedski-jyotish

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.