Dobra knjiga: Kako nas ojača ono što nas ne ubije

 

Christopher Willard klinički je psiholog na Medicinskom fakultetu na Harvardu i autor više od 18 publikacija za djecu i odrasle. Međunarodni je govornik i učitelj mindfulnessa. Među njegovim se priručnicima posebno ističu Growing Up Mindful i Raising Resilience.

Knjiga Kako nas ojača ono što nas ne ubije – praktične vježbe samosuosjećanja za posttraumatski rast, u izdanju HENA COM i prijevodu Vesne Bosanac, nastala je kao odgovor na životne situacije i izazove s kojima smo se svi susreli posljednjih godina – pandemija koronavirusa i velike klimatske promjene i katastrofe.

Kako nas ojača ono što nas ne ubije, Christopher Willard

Sam autor kaže da je knjiga odgovor, odnosno reakcija, na pitanja Kako ja doprinosim promjenama? i Čime ja mogu doprinijeti u budućnosti?

Činjenica je da smo svi prošli kroz kolektivno traumatsko iskustvo koje je na svakoga od nas ostavilo nekakav trag. Međutim, iako se često govori o posttraumatskom stresu, postoji i posttraumatski rast, a upravo je knjiga Kako nas ojača ono što nas ne ubije praktični vodič koji donosi znanstveno utemeljene metode kako da:

• nadvladate uznemirujuće misli, nesigurnost i bol vježbama samosuosjećanja
• regulirate svoj živčani sustav različitim tehnikama disanja
• ojačate svoju psihičku otpornost
• pronađete ljepotu u malim stvarima metodom potpune svjesnosti;

i izrastete iz proživljenih trauma.

Autorov pristup traumi pogađa pravo mjesto i već je i čitanje ove knjige melem, osjećaj da vas se razumije, vidi i uvažava vaše bolno iskustvo. Prolazeći kroz knjigu i praktične vježbe koje možemo sami primijeniti stvara se sigurno mjesto za opuštanje, samosuosjećanje, prihvaćanje i validiranje osjećaja uzrokovanih traumatskih događajem. U ovoj knjizi vidim i veliku vrijednost za terapeute. Mnoge vježbe su lako primjenjive i donose brze rezultate samoregulacije. Ako ipak imate traumu koja vas previše obuzima i mislite da u ovom trenutku nemate kapacitet iznijeti ju sami obratite se stručnoj osobi.

Ovaj vodič uvijek može biti mjesto za bolje razumijevanje što se događa s tijelom, umom i srcem prilikom traumatskog događaja te kako to iskustvo preokrenuti u vlastiti rast. Svi smo mi suočeni s izazovima i teškoćama, ali isto tako svatko od nas te momente može pretvoriti u izvor snage i narasti na osobnom nivou.

„Nadam se da ćete više cijeniti život prakticirajući zahvalnost i svjesnost te vjerujem da ćete kroz suosjećanje i brigu više uvažavati sebe i druge. Zapamtite, ne trebate istrčati maraton, osvojiti planinski vrh ni inicirati kakav pokret. Zapravo, ako samo odlučite ići naprijed, shvatit ćete da je vaša snaga znak otpora onima koji bi prouzročili još traume na ovom svijetu.“

 

Možda vas zanimaju slične teme:

10 novih knjiga koje nećete moći ispustiti oovg rujna 

20 knjiga koje ovog ljeta nosimo na ljetovanje 

Ako vas zanimaju teme književnosti i recenzije knjiga posjetite našu rubriku DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

Foto: iStock, PR

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.