parallax background

Gdje se krije taj Mjesec?

četiri sporazuma sa samim sobom
Dobra knjiga: Četiri sporazuma sa samim sobom
24. srpnja 2020.
kokos prutići
Osvježavajući prutići od jogurta s kokosom i rižinim popsima
30. srpnja 2020.

 

Često na mom blogu i Facebook stranici možete čitati dnevne astrološke prognoze, koje obuhvaćaju analizu aspekata, koji su aktualni tog dana. Pored toga, gotovo uvijek spominjem i posebno ističem poziciju tranzitnog Mjeseca, odnosno znak u kojem se Mjesec nalazi u tom periodu.

Zašto baš Mjesec igra glavnu ulogu? Prije svega, fizički gledano, Mjesec je nebesko tijelo najbliže Zemlji. Gravitacijom utječe na nivo vode na Zemlji (plima i oseka), a znanstveno je dokazano i da količina svjetlosti koju Mjesec reflektira tijekom noći utječe na opće raspoloženje.

Metafizički gledano, odnosno iz ugla astrologije, Mjesec je najbrža astrološka planeta, potrebno mu je svega 28 dana da obiđe čitav zodijački krug, tj. zadržava se u jednom znaku nešto manje od 2,5 dana. Mjesec uvijek simbolira događaj, u natalnom horoskopu će Mjesec sa svojim aspektima uvijek opisivati život pojedinca, dok će u tranzitu Mjesec uvijek određivati opće raspoloženje i interesiranja na globalnom planu, jer Mjesec između ostalog simbolira i narod, mnoštvo ljudi na jednom mjestu itd.

Iako svatko od nas ima svoj individualni horoskop, svi smo mi ipak dio kolektivnog te ćemo dnevne tranzite zasigurno osjetiti u manjoj ili većoj mjeri. Recimo, osobe rođene u znaku Raka ili s podznakom u Raku, za koje je Mjesec ključna planeta, jer vlada njihovim znakom, obično doživljavaju promjene raspoloženja na svaka 2 dana, u skladu s promjenom položaja Mjeseca. Drugi znakovi možda te promjene raspoloženja ne osjećaju u tolikoj mjeri, ali su one svakako prisutne.

tranziti Mjeseca

Kako tumačiti tranzite Mjeseca na dnevnom nivou?

Na primjer, kada se Mjesec nađe u znaku Ovna, svi dobivamo nalet energije, želimo nešto raditi i biti produktivni. Ali, tada nas često boli glava, patimo od sinusitisa, nervozni smo i spremni se posvađati za neku sitnicu.

No, kad Mjesec nakon 2 dana pređe u znak Bika, onda smo spremni na uživanje, godi nam svaki dodir, zagrljaj, poljubac, tad se uređujemo i parfeimiramo, prepuštamo se dobroj hrani, a posebno slatkišima.

Tranzit Mjeseca kroz znak Blizanaca naglasak stavlja na komunikaciju, pa tijekom tog tranzita obožavamo ćaskati, dopisivati se, ali isto tako obično u ovom periodu jurimo u banku ili poštu, plaćamo račune ili rješavamo neku drugu papirologiju.

Mjesec u Raku je misao o prošlosti pa tijekom ovog tranzita postajemo posebno sentimentalni, nostalgični i ranjivi. Nismo spremni za ozbiljne razgovore, svaka sitnica nas može natjerati na suze te se povlačimo u sigurnost svog vlastitog doma i razmišljamo o nekim prošlim, sretenijim vremenima, najčešće o djetinjstvu.

Ali, nakon melankoličnog Mjeseca u Raku, Mjesec se seli u znak Lava i žurka može početi! Lav vlada zabavom pa su generalno svi opušteni tijekom ovog tranzita. Tada imate najviše elana za sređivanje, za izlaske na javna mjesta i komuniciranje s ljudima, tad najviše želite zasjati i biti viđeni.

Kada se Mjesec nađe u znaku Djevice, fokus se stavlja na rad, svakodnevne obaveze, higijenu (čišćenje kuće) i brigu o zdravlju. Tijekom ovog tranzita dobro je i posvetiti se kućnim ljubimcima.

Mjesec u znaku Vage nam priča o partnerstvima, bilo poslovnim, bilo privatnim. Kada se Mjesec nađe u znaku Vage, ego se ostavlja po strani i svi težimo ,,upariti” se s nekim, jer nizko ne želi biti sam tijekom ovog tranzita.

Međutim, kad se Mjesec preseli u znak Škorpije, iza sebe ostavljamo taktičnost, fine manire i potrebu za partnerskim odnosima bilo koje vrste, prekidamo dogovore i počinjemo sumnjati u sve oko sebe. Planiramo napad iz zasjede i objavu rata nekome ili nečemu.

Mjesec u znaku Strijelca ipak vraća optimizam te utišava sve sukobe, naravno, osim onih teških filozofiranja o nebitnim stvarima, koje dodatno pojačava. Dok je Mjesec u Strijelcu, pravo je vrijeme za planiranje putovanja i za sportske aktivnosti.

Da biste maksimalno iskoristili tranzit Mjeseca kroz znak Jarca, najbolje je pridržavati se parole ,,red, rad i disciplina”. Emocije stavite na čekanje, smanjite kontakt s porodicom i prijateljima te se potpuno posvetite poslovnim obavezama, jer ćete u suprotnom ući u bespotrebne sukobe.

Tranzitni Mjesec u znaku Vodenjaka također treba iskoristiti, jer on simbolira oslobađanje, potrebu za socijalizacijom, boravak u većoj grupi ljudi, bavljenje humanitarnim radom i aktivno učestvovanje u okviru društvene zajednice.

Na kraju, tranzitni Mjesec u Ribama donosi melankoliju, neobjašnjivu tugu i potrebu za osamljivanjem. Ovo je vrijeme koje provodite sami sa svojim mislima, u svom svijetu mašte, izolirani od svih ostalih i to vam odgovara. Tijekom ovog tranzita mnogi pate od poremećaja sna (spavaju premalo ili previše), pojačana je konzumacija kave, čaja, cigareta, ali i jačih narkotika…

tranziti mjeseca

Poslije tranzitnog Mjeseca u Ribama, vraćamo se mjesecu u znaku Ovna i tako u krug. Važno je napomenuti da se ovi opisi odnose isključivo na tranzit, ne i na natalne postavke Mjeseca.

Ako znate u kom se znaku nalazi vaš natalni Mjesec, onda lako možete pratiti koji će vam dani tijekom mjeseca više pasati od ostalih. Npr. Mjesec u znaku Ovna neće odgovarati svima, niti će svima donijeti probleme. Ako je vaš natalni Mjesec u vatrenom (Ovan, Lav, Strijelac) ili zračnom (Blizanci, Vaga, Vodenjak) onda će vam najviše odgovarati tranziti Mjeseca kroz vodene (Rak, Škorpion, Ribe) i zemljane (Bik, Djevica, Jarac) znakove. Vrijedi i obrnuto, ako je vaš Mjesec u zemljanom ili vodenom znaku, više će vam odgovarati tranziti Mjesca kroz vatrene i zračne znakove.

Za individualniji pristup, potrebno je znati raspored polja u osobnom horoskopu. Mjesec kao planeta nikad ne utječe na druge planete, već one utječu na njega. Osnovna uloga Mjeseca je da prima i da ,,apsorbira” lekcije. U skladu sa simbolikom polja kroz koje vam prolazi tranzitni Mjesec, tog dana trebate ,,apsorbirati” nešto vezano za to polje, odnosno tog dana ćete se najviše baviti tematikom tog polja.

tranziti mjeseca

Tranziti Mjeseca kroz polja

I polje – radite na sebi i na svom fizičkom tijelu, promijenite frizuru ili započnite dijetu. Tranzit Mjeseca kroz I polje donosi promjenjivo raspoloženje, ali je generalno dobar za započinjanje novih stvari.

II polje – bavite se financijama, plaćanjem računa, naplatom potraživanja i sl.

III polje – dobar dan za komunikaciju, kraća putovanja te rješavanje raznih administrativnih obaveza.

IV polje – bavite se kućom i obitelji, posjetite roditelje i sl.

V polje – ako ste roditelj, posvetite se djeci. Ovo je i dan za uživanje, s dragom osobom ili prijateljima možete posjetiti kazalište, koncert ili neki restoran.

VI polje – posvetite se poslu i svakodnevnim obvezama.

VII polje – raste potreba za prisnošću. Posvetite se partneru i građenju vašeg odnosa. Na poslovnom planu, ovaj tranzit je dobar za pregovore i potpisivanje pregovora.

VIII polje – ovaj tranzit najčešće donosi pretjeranu dramu i naglašenu strast, pokušajte se kontrolirati. Pored toga, ovaj tranzit je dobar za obvljanje kirurških zahvata, plaćanje poreza i dugova, rješavanje nasljedstva, ali i posjete grobljima.

IX polje – ovo je odličan period za učenje, planiranje putovanja ili samo putovanje (posebno u inozemstvo).

X polje – ovo je trenutak za realizaciju najbitnijih stvari vezanih za posao, poziciju i status u društvu.

XI polje – planirajte buduće ciljeve ili obveze, posvetite se prijateljima, uspostavite kontakt s novim ljudima, ali isto tako pomozite nekome (bavite se humanitarnim radom) tijekom ovog tranzita.

XII polje – ovaj tranzit donosi potrebu za osamom, izolacijom i introspekcijom. Ovaj tranzit ćete najčešće samo prespavati.

 

 

Miloš Tomić

Naručite analizu horoskopa:
Tel/Viber: 00387 65 256 040
milos.nt@hotmail.com

Facebook Miloš Tomić Astrology 

 

Foto: Unsplash, Pexels

Comments are closed.