petra cicvarić

Povodom Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade pitali smo glumicu Petru Cicvarić zašto je kazalište važno

 

Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade obilježava se svake godine 20. ožujka pod sloganom “Povedite dijete u kazalište”.

Mi na Budi Dobro duboko vjerujemo da je svaka umjetnost, a posebno kazalište prekrasno i važno za razvoj djeteta. Iz tog razloga pitali smo glumicu Petru Cicvarić, majku dvije djevojčice, koju ona vrijednost i nužnost u dječjem razvoju vidi u kazalištu i njegovom svijetu.

Petrinu poruku pročitajte u nastavku.

petra cicvarić

Petra Cicvarić

Živim zadnjih nekoliko godina svog života u Karlovcu. Radim u Gradskom kazalištu Zorin dom koje je jedino kazalište u Karlovcu pa “pokrivamo” veliki dio programa – radimo predstave za djecu i mlade te za odrasle. I mogu vam reći da su nam dječje matineje uvijek pune, bilo da igramo mi ili gostujuće predstave.

Predivno je vidjeti subotom i nedjeljom ujutro male glavice kako proviruju iz gledališta i čuti glasni, grleni dječji smijeh. Predivno je znati da željno iščekuju nove predstave i znati da im polako usađujemo ljubav prema kazalištu i naviku dolaska. Smatram da mi – glumci, pisci i redatelji dječjih predstava – nosimo veliku odgovornost jer na neki način odgajamo tu mladu publiku. Maštom, igrom, pričom, pjesmom i plesom prenosimo im vrijednosti koje se ne smiju zaboraviti te ih upoznajemo kako s vanjskim svijetom, tako i s onim njihovim unutarnjim svijetom.

Osim što uživam igrati predstave za djecu (obožavam kad se klinci usred predstave toliko glasno i dugo smiju da mi na sceni moramo na trenutak zastati s tekstom jer od njihovog smijeha ne čujemo sami sebe:), uživam i gledati dječje predstave zajedno sa svojom petogodišnjakinjom. Ona te predstave gleda skroz drugačije od mene. Dok ja možda razmišljam o dramaturgiji predstave, o tome poznajem li ovog glumca ili ne, o tome kako su napravili ove predivne lutke (“profesionalna deformacija”), ona cijelim svojim bićem prati priču. Kada joj je predstava izrazito zanimljiva, ona jednostavno ne može sjediti mirno. Ustane se, skakuće na mjestu, navija za likove, pjeva zajedno s glumcima, pokriva oči kad je mrak, skriva se iza stolca kad je nešto napeto, a kad se smije zajedno s ostalom djecom u publici, cijela kazališna dvorana odjekuje najljepšim zvukom na svijetu. To je onda za mene predstava u predstavi i srce mi se napuni.

petra cicvarić

Voljela bih da se vaše dijete zaljubi u kazalište. Da s nestrpljenjem čeka odlazak u kazalište, da upija zvuk kazališnih dasaka i da misli kako mi glumci stvaramo čaroliju. To sam ja mislila kad sam bila petogodišnja curica koja je svoje vikende provodila na predstavama Dječjeg kazališta u Osijeku. I dalje to mislim. Jer kazalište zaista jest mjesto gdje se stvara čarolija.

Ako mislite kako je vaše dijete još premalo za kazalište (moja je curica imala malo manje od godinu dana kad je prvi put gledala dječju predstavu, ali dobro, mama i tata su joj glumci i nije ju imao tko čuvati taj dan tako da nije imala izbora hihi) ili se bojite kako će vaše dijete reagirati, kažem vam – probajte! Probajte nekoliko puta. U najgorem slučaju izaći ćete van. Ali u najboljem slučaju iznenadit ćete se. Nasmijat ćete se. A vaše će dijete uživati i otkriti cijeli novi svijet pun pjesme, plesa, mašte i priče.

Danas svaki veći grad ima svoje kazalište koje održava i program za djecu. Zagreb, Osijek, Virovitica, Varaždin, Vinkovci, Rijeka, Zadar, Split, Čakovec… Svi oni nude kvalitetne predstave na koje možete odvesti svoju djecu. I naravno!, ne zaboravite svratiti u Karlovac na neku od naših predstava (kažu svi da smo dosta dobri 😉

 

 

Foto: s predstave Veliko pužovanje 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.