lea brezar

Intervju: Lea Brezar – Biti dobro znači osjećati unutarnji mir

 

Poduzetnica, spisateljica i pjesnikinja Lea Brezar stručnjakinja je za komunikacije i odnose s javnošću i direktorica marketinške agencije “Dhar media”, te vlasnica licence za “Superbrands Hrvatsku” i stručnog magazina “Brend kultura”.

Autorica je deset knjiga među kojima su slikovnica “Crveni planet”, zbirke pjesama “Oda godinama”, “Pusti” i “Sve dođe na svoje”, priručnici “Izvan okvira”, “DA, I?” i “Reci čega se bojiš i ostvari se”, te romani “Superjunakinje”, “Kradljivci sreće” i najnoviji “Ogledala”, objavljen početkom ove godine.

S Leom smo razgovarali o duhovnom ili dharmičkom menadžmentu, osobnom razvoju, knjigama i pisanju te uspješno realiziranom projektu osnivanja privatne gimnazije EPOHA čiji se program temelji na „učenju iskustvom“ i podučavanju waldorfskom metodologijom. Radi se o alternativnom konceptu obrazovanja kojem je glavni cilj prepoznavanje jedinstvenih potencijala svakog djeteta, poticanje njegovog mentalnog, emotivnog i duhovnog razvoja te samoostvarenja.

1. Kao poduzetnica i direktorica marketinške agencije promovirate dharmički menadžment kao poželjan način vođenja ljudi i poslovanja? Koja su temeljna načela dharmičkog menadžmenta i kako ih primjenjujete u svojoj poslovnoj svakodnevici?

Osnovno načelo vođenja u dharmičkom menadžmentu je odgovornost. Bez toga ne možete ni zakoračiti u tom smjeru. Da biste bili odgovorni morate znati da je jedini put u odnosima put ljubavi i istine te posebno svjesni da niste mjerilo ničega. Primijeniti dharmički menadžment znači ga živjeti. U punom smislu riječi. To znači, da ćete kad je najteže, posebice u situacijama kao ova trenutačna, misliti na svoje zaposlenike jednako kao i na sebe, razumjeti sve njihove potrebe i uvijek pokušati pronaći zajednički jezik. Komunikacija koja je bez ustručavanja i funkcionira u svim smjerovima je nužna.

lea brezar

2. Koje izazove dharmički menadžment stavlja pred menadžere i voditelje, a koji su njegovi pozitivni učinci na zaposlenike i poslovanje?

Pozitivni učinci su veća produktivnost – pomažete ljudima da se ostvare i da u poslu koji rade iskoriste sav svoj potencijal. Također i pomoć u pronalaženju svrhe. Ista je stvar i s vođama, ali tu postoji jedna vrlo bitna polazišna točka, a to je da ste uvijek primjer uspješnog vođe. Da ste autentični i da se ostvarujete u svemu što radite. Naravno, nije prepreka ako zajedno rastemo, ali je rast prva stepenica bez koje se ne može.

3. Možete li navesti primjere organizacija i menadžera u Hrvatskoj odnosno u svijetu koji, poput Vas, također primjenjuju načela dharmičkog menadžmenta?

U Hrvatskoj ne postoji kompanija koja se deklarirala da radi prema načelima dharmičkog menadžmenta, ali vani da. Recimo Hard Rock Cafe, koji ponosno nosi slogan „Voli sve i služi svima“.

lea brezar

4. Vaša velika strast je pisanje. Dosad ste objavili deset knjiga – od slikovnica i zbirki pjesama do priručnika i romana? Otkud crpite inspiraciju za svoje knjige?

Iz svakodnevnog života i poslovnog iskustva. Iz želje da svojim djelovanjem mijenjam svijet – počevši od onog malog na koji imam utjecaj, pa i na širu zajednicu – kroz knjige.

5. Kroz Vaše romane “Superjunakinje”, “Kradljivci sreće” i, najnoviji, “Ogledala” dosljedno se provlači tema osobnog razvoja te ih možemo opisati kao jednu vrstu romansirane self help literature. Prema Vašem mišljenju, kolika je moć knjiga odnosno pisane riječi kao poticaja na promjene koje želimo ostvariti u svom životu?

Moć knjiga je velika. U svakoj prilici, kada možda nemate novac za psihoterapeuta, ima niz naslova za koje sam sigurna da mogu pomoći potaknuti promjene u nama. Druga stvar koju knjige nose, je kontinuirano učenje. Bilo bi lijepo kada bismo postali svjesni da rastemo jedino kada se mijenjamo. Mijenjati se možemo samo s novim iskustvima i novim znanjem. Knjige su prozor u taj svijet.

6. S godinama raste interes, ali i ponuda popularno psihološke, duhovne i tzv. self help literature, radionica te individualnih terapijskih metoda rada na sebi. Treba li osobni razvoj biti jedan od životnih prioriteta svakog čovjeka?

Mislim da bi trebao biti. Posebice danas kada je svijet iza ekrana mobilnih uređaja preplavljen svačime što nas lako gurne u nesigurnost i strah. U ovim vremenima, posebice posljednjih mjesec dana osvjedočila sam se da zadržati mir možeš samo umom koji je lišen strahova. Nakon 17 godina rada na sebi, kontinuiranog preispitivanja osobnih uvjerenja i obrazaca, mogu reći da sam zahvalna što je osobni razvoj bio moj osobni prioritet niz godina.

lea brezar

7. Autorica ste projekta #odapoeziji – poezije na tramvajskim stajalištima koja je u Zagrebu zaživjela posljednje četiri godine. Što vas je potaknulo na ovaj projekt, koji je njegov cilj i kako ste ga realizirali?

Promovirati poeziju kao književnu vrstu za koju se kaže da se više ne čita. Uz još neke pjesnike, dokazala sam upravo ono što sam željela – poezija se čita i traži, kupuje i posuđuje. Projekt sam realizirala uz pomoć poslovnog iskustva u odnosima s javnošću i marketingu čime se bavim niz godina.

8. U ožujku ove godine otvorili ste EPOHU, privatnu gimnaziju koja počiva na „učenju iskustvom“ i podučavanju waldorfskom metodologijom? Što je bila misao vodilja za pokretanje tako značajnog projekta?

Sa svojom sam dragom prijateljicom Renatom Brekalo još prije desetak godina sanjarila o takvoj školi. Prošlog ljeta smo se odlučile realizirati tu ideju s ciljem da srednjoškolcima ponudimo jedan drugačiji put u obrazovanje koji u Hrvatskoj toliko nedostaje. Waldorfska metodologija i pedagogija imaju brojna rješenja za teškoće odrastanja i razne načine motivacije koji su nužna potpora za nošenje sa životnim izazovima. EPOHA će u školskoj godini 2021./22. verificirati waldorfski program, a za sad radimo prema programu jezične gimnazije.

9. Koje su specifičnosti waldorfske metodologije rada u nastavi i koje su očekivane dobrobiti za učenike?

Rad s rukama, umjetnost u nastavi, učenje iskustvom. Nastavnici koji su posvećeni i nose svoj posao kao svoj poziv. Tri aktera koja su nužna u procesu odgoja i obrazovanja djece, a to su: dijete, nastavnik i roditelj. Sve to pomaže da se dijete razvije u mladu osobu koja stremi k onome što je ispunjava te tako ostvaruje sebe jer za to ima potporu.

10. Uspješna realizacija jednog tako opsežnog i društveno korisnog projekta Vam je zasigurno donijela “dobar osjećaj” pa kad smo već kod njega, a za kraj našeg razgovora, što za Vas znači biti dobro?

Biti dobro znači imati unutarnji mir. To se postiže otpuštanjem onoga što ne možemo mijenjati i življenjem u sadašnjem trenutku.

 

Druge zanimljive intervjue možeš pročitati ovdje.

 

Tihana Malenica Bilandžija

– psihologinja, sistemska konstelatorica, coach i trenerica u području osobnog i organizacijskog razvoja; autorica stranice Inspiracija.net

Kao psihologinja, sistemska konstelatorica, coach i trenerica u području osobnog razvoja svoj profesionalni interes pronalazim u otkrivanju načina i puteva kako osvještavanjem te promjenom obrazaca doživljavanja i ponašanja na svim razinama našeg ljudskog postojanja (tjelesna, emocionalna, misaona, ponašajna i duhovna) možemo štititi i očuvati svoje zdravlje i unutarnji mir. Više o mom radu saznajte na Inspiracija.net i društvenim mrežama.