biljke

Nadahnjujuća priča žene koja živi u stanu s tisućama biljaka

 

Tanja (57) iz Zagreba već se godinama bavi vrtlarstvom. Iako to nije njezin primarni posao, ne sakriva strast koju osjeća prema ovom hobiju. Donosimo vam njezinu inspirativnu priču.

Zavirili smo u njezin stan i oduševili se biljkama koje krase njezine prostorije, ali najviše njezin balkon. Gospođa Tanja svoju strast njeguje otkad zna za sebe. Njezina baka i majka oduvijek su imale biljke u dvorištu, na terasi i u kući, stoga, onoga dana kada se osamostalila i otišla od kuće i sama je počela sakupljati biljke i brinuti se o njima.

Otkrila nam je kako njezin stan od otprilike 49 kvadrata broji od 5.000 do 7.000 biljaka te da na biljke, zemlju, tegle i dodatke, mjesečno u prosjeku potroši oko 2.000 kuna.

O biljkama priča s nevjerojatnom strašću, one je opuštaju, čine sretnom. „Biljke su ljepota kojom sam okružena.“ – izjavila je pokazujući balkon prepun biljaka.

biljke

Iako još uvijek ne razmišlja o tome da joj briga o biljkama i njihov uzgoj postane primarni posao, kada ode u mirovinu, nada se kako će uspjeti pronaći prostor gdje bi se mogla njima baviti. Do tada, biljke koje treba presaditi ili su joj prestale biti zanimljive, najčešće pokloni prijateljima.

Na upit o tome kako ljudi reagiraju kada prvi puta vide količinu cvijeća u njezinom stanu, navodi dvije vrste ljudi: one koji se šokiraju i one koji su oduševljeni. Tanja se iselila iz spavaće sobe kako bi tamo mogla držati biljke, ali i mnogobrojne knjige te ostale starine, koje, također, sakuplja. Raspoloženo priča kako su je upravo zbog toga mnogi direktno pitali jesu li joj sve daske na broju, no ona se brani govoreći kako će netko u svojoj sobi napraviti teretanu, netko muzički studio, a netko kućno kino te da je samo njezina briga što će sa svojim prostorijama.

S obzirom na to da većina njezinih biljaka ne bi preživjela zimu na balkonu, kada zahladi dio drži u stanu, a dio na stubištu u zgradi. Izrazila je i negodovanje, jer joj svake godine sa stubišta ukradu po nekoliko tegli s više biljaka, a za mnoge koje nestanu, niti ne zna. Također navodi: „Stvarno nemam problem pokloniti nekome. Tko god me pita, uvijek dam. Kad ih kradu i trgaju, to ne volim.“

biljke

biljke

Najviše preferira sukulente i kaktuse, a od kućnih orhideje i filodendrone. Htjeli smo saznati koja joj je biljka od svih najdraža, no kaže kako se stvarno ne može odlučiti, jer su joj sve drage. One koje nisu je poklonila. Također, uvijek joj budu posebno drage one koje trenutno cvatu i njima tada pridodaje najviše pažnje.

Iako je strastveni sakupljač biljaka, najskuplja koju je ikada kupila iznosila je oko 300 kuna. Voli šarenilo biljaka, ali nema potrebu kupovati one izuzetno rijetke i skupe. Mnogim biljkama ni ne zna imena, kaže kako su za nju, primjerice, pikavci kaktusi. Zna za ečeverije, krasule, sedum i mnoge druge, ali za točne nazive ili podvrste ne.

Kako spava u dnevnom boravku u kojem je također puno biljaka, upitali smo je za njezin limit do kojeg ide s biljkama, a odgovorila je sljedeće: „Limit sam prošla još lani kad sam rekla da ne smijem kupiti više nijednu biljku. Onda je bilo još samo jednu, a onda još jednu pa ću na još ovaj ili onaj sajam cvijeća. Pelcer ovaj, pelcer onaj i tako sam došla do toga da više ne znam kud s biljkama.“

biljke

Od raznih anegdota, povezanih s radom među biljkama, izdvaja uspomenu na trenutak kada je sasvim slučajno stražnjicom sjela na kaktus pa joj je kolegica pincetom morala vaditi bodlje.

Za sve biljkoljupce koji ne znaju otkud i kako krenuti, Tanja daje i savjet: „Svi koji žele krenuti, neka krenu s jednom vrstom biljka koje su otpornije. To su sanseverije, filodendroni i fikusi. Proučite kakve uvjete trebaju i krenite s tim. Kasnije kad to naučite krenite s nečim drugim. Ako imate dosta sunca tamo gdje jeste, uzgajajte sukulente i kaktuse. Sve to se malo zalijeva.“

 

Rafael Josip Jaić

– imam 23 godine i student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.