emocije

O snažnim emocijama i njihovom utjecaju na svakodnevni život

 

Emocije su energetski prikaz našeg uma, odnosno misli koje imamo u glavi, a koje posjeduju veliku količinu energije. U nastavku donosimo vježbu za rad na sebi kada nas prožmu snažni osjećaji koje teško kontroliramo.

Kako bismo objasnili kako emocije utječu na nas (ukoliko ih još nismo naučili kontrolirati), opisat ću vam jednog lika iz Marvelovog filma. Riječ je o Hulku. Naime, prema priči, radi se o Bruceu Banneru koji je znanstvenik i koji se pretvara u strašnu zvijer svaki puta kad izgubi kontrolu i pobjesni. Primjerice, udari nožnim prstom u stol, što ga razljuti jer ga očigledno boli i on se momentalno pretvara u tu zvijer.

Ukoliko razmotrimo priču, isto je i s nama ljudima. Neke situacije ili ljudi nas mogu toliko razljutiti da nas obuzmu snažne emocije ljutnje koje još satima kasnije ne možemo izbaciti iz glave. Te emocije isto tako uzrokuju i fizičke promjene na tijelu, poput grča u želucu. No, što bi se dogodilo da u takvim trenucima zastanemo i promislimo: „Je li ova situacija sada stvarno toliko važna da se zbog nje osjećam loše?“. Zašto te emocije nosimo kroz dan, kad je taj događaj koji nas je naljutio prošao i ne možemo ga promijeniti? Zašto i dalje razmišljamo o tome u glavi i smišljamo scenarije o tome što smo mogli napraviti drugačije?

emocije

U svojoj knjizi Buddha ulazi u bar, Lodro Rinzler daje kratku pismenu vježbu koja nam može pomoći upravo u ovakvim situacijama. Dakle, kad god vas prožme neka snažna emocija, evo što možete učiniti.

1. Meditirajte deset minuta i ostanite svjesni onoga što se u vama događa.

2. Kada završite s meditacijom, osvijestite emociju i iskustvo koje se pojavilo tijekom meditacije. Primjerice, to može biti neki nedavni scenarij ili nešto iz prošlosti što je uzrokovalo snažnu emociju.

3. Sjednite i zapišite tu situaciju. Koje osjećaje ona u vama izaziva? Dubinski ih opišite. Umjesto da samo kažemo da smo uzrujani, možemo opisati kako se osjeća naše tijelo zbog toga.

4. Nakon što ste zapisali, obratite pozornost na svoje tijelo. Kako se ono sada osjeća? Možete li i dalje osjetiti tu emociju? Gdje se nalazi? Možete li boraviti uz taj osjećaj ili previše boli?

5. Ponovno meditirajte desetak minuta. Pokušajte se što više fokusirati na disanje. Osvijestite je li emocija i dalje prisutna u vama.

emocije

Kakav god bio rezultat, važno je da ostanete blagi prema sebi. Preporuča se da svakodnevno meditiramo kako bismo uspjeli kontrolirati ovakva stanja. Kada propitujemo vlastito emocionalno stanje, osvještavamo saznanja o tome kako podliježemo sindromu Hulka te smo u sljedećim takvim situacijama pametniji i pažljivo ih izbjegavamo.

Emocije nisu naši neprijatelji. Vrlo često se uspoređuju s prljavštinom u vodi. Ukoliko pustimo da se prljavština slegne na dno, voda će se činiti čistom, no ukoliko tu prljavštinu sa dna krenemo komešati u vodi, ona će se opet razmutiti.

 

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.