parallax background

Pokrenuta nova digitalna platforma za mlade – PUKOTINE/PKTN

odgoj u izazovnim vremenima
Odgoj u izazovnim vremenima
4. prosinca 2020.
mary may
BUDI DOBRO ADVENTSKO DARIVANJE: Album Mary May na dvostrukom vinilu
4. prosinca 2020.

 

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku pokrenuo je digitalnu platformu Pukotine/PKTN koja prati odrastanje mladih.

Platforma je zamišljena kao navigacija kroz odrastanje mladima te svim važnim odraslima kroz razne teme i pitanja koja su karakteristična i važna za to razdoblje. Nudi sadržaje koji su znanstveno utemeljeni, a moderni, svježi i bliski mladima. Platformu je financijski podržalo i Uniqa osiguranje.

digitalna platforma pukotine UNICEF

Izazovi s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj

Mladi se u Hrvatskoj suočavaju s brojnim izazovima, a pandemija je život mladih učinila još zahtjevnijim. U istraživanju „Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj“ iz 2018./2019., u kojem je sudjelovalo 10.138 srednjoškolaca iz pet hrvatskih gradova, najčešći izazovi s kojima se mladi u Hrvatskoj suočavaju su:

— u razredu od 30 učenika srednje škole svaki treći adolescent pije jednom tjedno ili češće, a dvoje koriste marihuanu jednom tjedno ili češće
— svaki treći adolescent ima ozbiljne simptome anksioznosti i stresa, svaki četvrti ima ozbiljne simptome depresivnosti, a gotovo 9 % mladih izjavilo je da je napravilo plan samoubojstva
— polovica mladih zabrinuta je promjenama u svom tjelesnom izgledu
— imaju poteškoće u odnosima s vršnjacima, pogođeni su financijskim problemima obitelji te često doživljavaju sukobe među roditeljima

digitalna platforma pukotine UNICEF

Ova digitalna platforma kreirana je kao odgovor na kompleksne probleme i potrebe mladih te kao reakcija na nedostatak intervencija namijenjenih pružanju podrške mladima pri odrastanju u Hrvatskoj. PKTN platforma okuplja interdisciplinarni tim znanstvenika, psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji prateći potrebe mladih, njihovih roditelja i nastavnika te u interakciji s njima kreiraju sadržaje i preventivne aktivnosti usmjerene na promociju pozitivnog razvoja mladih.

Koristeći mladima blisku interaktivnu tehnologiju, društvene mreže, foto i video materijale Pukotine/PKTN obrađuju teme koje mlade zanimaju, brinu i inspiriraju, kao što su: kako preživjeti prekid, kako se nositi s usamljenošću, što napraviti kada su anksiozni, kako nas može pogoditi siromaštvo, što s gubitkom, kako pripadati i druge.

digitalna platforma pukotine UNICEF

Provedene fokusne grupe s mladima i online ankete omogućile su prilagodbu sadržaja i medijskog kanala mladima. Kroz sadržaj, njeguje se stav da mladi imaju snage i kompetencije biti odgovorni i kritični članovi društva, podržava se razvojna ranjivost njihovih godina i potencijal koji iz nje izranja. Dugoročno, okupljeni PKTN tim kreirani će sadržaj zajedno s mladima razvijati u znanstveno-utemeljene online programe koji su usmjereni na promociju pozitivnog razvoja adolescenata.

Platforma je nastala kao odgovor na potrebe mladih u Hrvatskoj utvrđene istraživanjem. Laboratorij za prevencijska istraživanja (PrevLab) Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta je krajem 2019. godine okupio tim psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji, uz suradnice PrevLab-a, čine: humanističko-umjetnički kolektiv BoliMe i organizacija FamilyLab Hrvatska. Zadnjih godinu dana PKTN tim radi na pokretanju platforme, kreira sadržaje i preventivne aktivnosti koje su znanstveno utemeljene, no moderne, svježe i bliske mladima, koristeći tehnologiju, društvene mreže, foto i video materijale.

 

Više o platformi PKTN saznajte na:

www.pukotine.hr
www.instagram.com/pktn_pukotine
www.facebook.com/pukotine.hr

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.