parallax background

Samopouzdanje: Kako se osjećati dobro?

Mantre za iscjeljenje svih sedam čakri
siječanj 11, 2022
trening
Feel Good Pokret: Vježbe za bolje raspoloženje
siječanj 11, 2022

 

Samopouzdanje se može definirati kao mišljenje koje imamo o samima sebi. Mnogi od nas povremeno posumnjaju u sebe i imaju izazove s manjkom samopouzdanja, no izazovi dolaze kada je taj osjećaj dugoročan.

Kada se osjećamo dobro u svojoj koži i općenito smo zadovoljni životom, tada govorimo o zdravom samopouzdanju. Ono nas drži da kroz život idemo što lakšim putem, bilo da se suočavamo s izazovima ili rastemo.

Suprotan pojam je nisko samopouzdanje i ono dolazi kad je naše viđenje o svijetu više negativno te kad osjećamo da se ne možemo izboriti s izazovima koje nam život pruža.

Općenito, samopouzdanje svih nas se gradi još od djetinjstva i ono ovisi o iskustvima koje smo doživjeli s našim roditeljima, braćom i sestrama, učiteljima, prijateljima i sl. U ta iskustva se ubrajaju riječi koje ste slušali te ponašanja koja ste gledali. Vaše samopouzdanje većinom je odraz ljubavi i pažnje koju ste dobivali.

samopouzdanje

Kako ojačati samopouzdanje?

1. Kako biste se osjećali bolje u vlastitoj koži, prvi korak je da identificirate što više negativnih uvjerenja koja imate o sebi. Zapišite ih i pokušajte se sjetiti kad ste se prvi puta suočili s određenim uvjerenjem. Zatim, pored tih negativnih uvjerenja zapišite nova uvjerenja koja im se suprotstavljaju i potiču vas da se osjećate bolje. Primjerice, ako je jedno od vaših uvjerenja koje vam ne služe da niste dovoljno dobri da pronađete novi, bolji posao, tada pored tog uvjerenja napišite nekoliko pozitivnih afirmacija koje ćete ponavljati što više puta, dok ne uvjerite sami sebe. To mogu biti afirmacije poput: „Vrijedan/na sam.“, „Zaslužujem novi posao jer znam da mogu puno više.“, „Zaslužujem bolju plaću jer sam predan/na poslu.“

2. Zadajte si izazove/ciljeve. Iako se ugodno osjećamo u sigurnoj zoni svakodnevnih rutina, odlična stvar za ojačavanje samopouzdanja je suočavanje sa stvarima koje nas straše. Sa svakim uspjehom, samopouzdanje će rasti.

3. Osvijestite stvari u kojima ste dobri. Svatko od nas ima određene talente i hobije koji ga čine sretnima. Radite više stvari koje volite i u kojima ste dobri. Dijelite ih s najbližima. Možete izrađivati stvari rukama, kuhati, pjevati…

4. Više vremena posvetite pozitivnim ljudima oko sebe. Družite se s onima koji vas potiču da rastete, guraju vas naprijed, koji vas ne kritiziraju, već daju dobronamjerne savjete.

 

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.