satya

SATYA – jogičko načelo iskrenosti i dosljednosti u svakodnevnom životu

 

YS II.36
satyapratisthayam kriyaphalasrayatvam

“The one established in truthfulness, actions and their results become subservient.”

“When truth becomes one of our firm roots, then there is perfect harmony between how we act and the results of our actions.”

U Patanjalijevim Yoga Sutrama piše: “Kada je netko čvrsto utemeljen u govoru istine, plodovi djelovanja postaju mu podređeni.” Satya je jedna od pet yama, kreposnih ograničenja i moralnih smjernica za svjestan odnos s nama samima i svijetom koji nas okružuje.

Riječ “sat” doslovno se prevodi kao “prava bit” ili “prava priroda”. Sanskrit je vibracijski jezik, a svaka riječ sadrži samu njenu bit. Imajući to na umu, “sat” također ima značenja: “nepromjenjivo”, “ono što nema izobličenja”, “ono što je izvan razlika vremena, prostora i osobe” i “stvarnost”. Mnoge sanskrtske riječi koriste prefiks “sat” kao što je “satsang” što znači “istinsko društvo” i “sattva” što znači “čist”. Dakle, “sat” zapravo znači više od ‘istine’, to je nešto što je nepromijenjeno i čisto.
Satya znači puno više od samog neizgovaranja laži, a svi aspekti našeg života mogu imati koristi od primjene onoga što nas ovo načelo uči. Prakticiranje Satye znači živjeti na način koji je u skladu s našom najvišom istinom i pravom prirodom kroz osobni rast i suosjećanje.

Satya nas uči da budemo iskreni prema sebi, iskreni prema drugima i da se suzdržavamo od prosuđivanja, da djelujemo s mislima i namjerama bez da samo kažemo što god nam je na umu. To ne znači slijepo i bezobzirno govori istinu bez razmatranja posljedica. Štoviše, govoreći istinu trebali bismo nastojati nanijeti najmanju moguću štetu. Ako će govorenje istine uzrokovati bol ili patnju, onda je možda najbolje šutjeti. Ovo je prakticiranje Satye u skladu s Ahimsom (nenasiljem), prvom yamom koja nas uči nježnosti.

“Svi prolazimo kroz život gledajući iz drugačijeg objektiva. Postoji mnogo puteva do tog istog odredišta, ali važno je razumjeti da način kojim vi gledate na stvari nije ono kako će ih drugi gledati, i to je u redu. Svatko ima svoju istinu.” Naya Rappaport

satya

SATYA NA PROSTIRCI

Izgovorite tiho mantru “Ja sam istina”.

Zapitajte se zašto vježbate. Kako biste se osjećali bolje u svom tijelu? Da ojačate? Fizički ili mentalno? Kako biste se lakše nosili sa stresom? Da biste izdvojili vrijeme za sebe? Također, što vas točno sprječava da se pokrenete i održavate kontinuitet prakse? Jesu li to konkretni razlozi ili izgovori? Podsjetite se na svoju namjeru da redovno vježbate i prijeđite s prosuđivanja na promatranje.

Umjesto “Nemam dovoljno fleksibilnosti za yogu”, “Nikad neću moći XY asanu” ili “Ne želim se sramotiti pred drugima koji mogu više od mene”, sagledajte stvarnost onakvom kakva ona uistinu jest – samo trebate vježbati. Svi mi to radimo svaki dan. Na primjer, poželimo se okušati u kuhanju novog jela. Prvi pokušaj je možda nesiguran i ne ispadne kako smo planirali. Drugi je već sigurniji, a treći i svaki idući unosi dozu samopouzdanja. Jednako je i s našim pojavljivanjem na prostirci. Zato ga i nazivamo – praksa joge. Nitko nije bolji ili lošiji od vas jer može ili ne može izvesti određenu asanu. Ovakva vrsta razmišljanja može vas spriječiti da proživite svoj put i svoju praksu. Zapamtite: svi su negdje počeli!

Ne zanemarujte istine koje govori vaše tijelo. Osluškujte ga sa suosjećanjem i nježnošću, bez kritike. Ako se osjećate umorno ili ste naslutili da se ne biste trebali forsirati, odmorite se u položaju djeteta kad god vam zatreba. Guranje preko svojih (trenutnih) ograničenja na nezdrav način može dovesti do ozljeda.

Vježbate li u shali okruženi drugim ljudima, osvijestite istinu kolektiva. Svaka osoba pored vas je na svom putu prakse motivirana određenim razlozima, strahovima, nesigurnostima, znatiželjom ili iščekivanjima i vrlo je vjerojatno da neke od njih dijelite iako se možda ne poznajete. Kroz tu spoznaju prepustite se energiji grupe. Sami za sebe, ali i jedni za druge – kao prešutna podrška.

satya

SATYA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Govorite bez namjere da naudite ili nanesete štetu. Krishnamacharyjev sin, TKV Desikachar, govorio je: “Istinska izjava nije Satya ako nije prikladna.”
Trebali bismo se zapitati: Zašto osjećam potrebu podijeliti ovu istinu? Je li to donijeti veću ljubav i dobrotu na svijet ili nanijeti štetu?

Pobrinite se da govorite s ljubaznošću i namjerom. Prema jednoj sufijskoj izreci, trebali biste dopustiti da vaše riječi prođu kroz tri vrata:
1. Je li istina?
2. Je li potrebno?
3. Je li ljubazno?

Zapitajte se živite li svoj najautentičniji život. Koja je vaša prava svrha? Što vas sprječava da budete najiskrenije ja? Ponovo odredite svoj put i stvorite plan kako biste krenuli ka tome da živite svoj najbolji, najautentičniji život – konačnu slobodu.

Ne potiskujte svoje misli ili osjećaje kada se pojave. U nastojanju da izbjegnemo sukob ili umirimo druge, ponekad zadržavamo ono što mislimo ili osjećamo. Ako nekome nikada ne kažemo da nas njegovo ponašanje boli, ili ako obuzdamo svu svoju bol, u konačnici narušavamo odnos kroz zamjeranje. Pronađite načine da izrazite sebe ljubazno, pažljivo i sa svom svojom iskrenošću.

Prihvatite svoje greške bez da se osuđujete. Za mnoge od nas, želja za laganjem proizlazi iz potrebe da se zaštitimo. Često je primamljivo krenuti putem “lakšeg otpora”, reći nešto što nije istina kako bismo se izvukli iz neugodne situacije, no sjetimo se da je odgovorno priznati svoju pogrešku i iskreno se ispričati. Dugoročno ćete se osjećati lakše i slobodnije samo govoreći istinu. Na taj se način motivirate učiti iz svojih grešaka da biste bili bolji, a ljudima koji vas okružuju šaljete poruku kako vam mogu vjerovati.

Razlikujte svoje mišljenje i istinu. Je li ono što govorite zapravo istina ili je samo odraz vaše vlastite perspektive? Perspektiva je sklona promjeni i mijenja se zajedno s nama. Ovo važna razlika! Naš ego često želi izraziti svoja mišljenja kao konačnu istinu, ali to nije Satya.

Svakodnevni život prepun je izazova i situacija u kojima smo nekad i van ravnoteže, što znači da povremeno zaboravljamo na primjenu Satye. Zaboravljamo svoju praksu yoge van mjesta na prostirci i to je u redu. Zahvalite si svaki put kad se sjetite ovog načela, čak i kroz situaciju u kojoj možda niste ponosni na sebe. Svjesnost se vježba i samorefleksija igra veliku ulogu u našoj praksi. Ona podrazumijeva vrijeme i pažljivo razmatranje svojih misli i riječi, tako da način na koji izražavamo istinu pomaže, nadahnjuje, podiže drugo ljudsko biće i njeguje naš odnos.

 

 

Petra Sever

 

Foto: Pexels