parallax background

Lunarna eklipsa u Škorpionu – ples sa sjenkom

Besplatna radionica: Kako poboljšati komunikaciju s tinejdžerima
14. svibnja 2022.
camu camu
Uloga vitamina C kod borbe protiv sezonskih alergija
16. svibnja 2022.

 

Pomračenja Sunca i Mjeseca osvjetljavaju područja naših života koje je potrebno obrisati ili očistiti, te donose prekide, gubitke i odvajanja koja su neminovna za naš boljitak i rast.

Eklipse su tu da nam osvijetle sve ono trulo, staro, dotrajalo, što je potrebno napustiti zarad evolucije naše duše. Otkrivaju nam za što se prečvrsto držimo i što mora biti napušteno da bismo pomogli našoj duši da ide k boljem i kvalitetnijem životu u materiji. Pokazuju nam gdje je potrebno predate se, kao i gdje je vrijeme da nešto napustimo i krenemo u drugom pravcu.

Totalno pomračenje Mjeseca događa se 16. svibnja oko 6 h ujutro po lokalnom vremenu na 25°Škorpiona. Kako je energija južnog čvora razarajuća i intenzivna, s lakoćom nas spušta u podzemlje i poziva na ples sa sjenom. Energija škorpiona djeluje kao jedan vrtlog tame u kome je teško prepoznati izlaz i vidjeti svjetlo i zato u narednih nekoliko dana možemo osjećati sve i ništa i biti preosetljivi na sadržaje i buku koja dolazi izvana, jer pojačava na maksimum buku koja već dugo stvara nemir iznutra. U prijevodu: jako će se drmati i slamati čvrsto formirani mehanizmi samoobrane i emocionalne zaštite. U narednih 6 mjeseci će se zato pokazati u kojoj mjeri smo sposobni da se suočimo sa sobom i prigrlimo sjenke koje žive u nama. Jasnije će se vidjeti kako plivamo bukom, kao i jesmo li spremni prepustiti se nepoznatom i radimo na tome da se oslobodimo naučene potrebe da kontroliramo sve ono nad čim suštinski nemamo moć.

Glavna pitanja u narednih 6 mjeseci bit će:
• Koji su to strahovi koji mi prave blokade da uživam i budem prisutan u sadašnjem trenutku?
• Na koji način mi uvjerenja o tome štao je vrijedno imati ili postići u materiji, praktično koriste ili služe?
• Radim li što volim? Kako se osjećam dok obavljam svoj posao?
• Koji dio prošlog Ja mi je teško ostaviti u prošlosti?

Utjecaj eklipse će najviše osjetiti fiksni znaci (Bik, Lav, Škorpion, Vodenjak), a intenzivnije oni kojima se podznak, Sunce ili Mjesec nalaze u posljednjoj dekadi nekog od ova 4 fiksna znaka.

eklipsa

U narednih 6 mjeseci radit ćemo na popuštanju unutrašnjih kočnica, (pre)puštanju kontrole i napuštanju dotrajalih uvjerenja o načinu na koji potražujemo materijalnu/emotivnu sigurnost. Lunarne eklipse potiču i intenzivno emocionalno pražnjenje, pa su oscilacije u ponašanju i raspoloženju sastavni dio njenog utjecaja, jer nam se tada izbacuju na površinu sve emocije koje smo uspješno sakrili ili potisnuli, zbog nedostatka kapaciteta ili sposobnosti da se s istim ranije susretnemo.

Lunarna eklipsa agresivno izbacuje na površinu neiscjeljene dijelove sebstva i traži poduzimanje određenih unutrašnjih akcija koje su neophodne da bismo se oslobodili i otvorili prostor za nešto puno kvalitetnije i bolje.

Uoči lunarnih eklipsi nam stvari ili prirodno i spontano same od sebe otpadaju i odlaze, ili nam se javlja spremnost i volja za promjenama, za koje vjerujemo da nam mogu pomoći i da nas oslobađaju. Obratite pažnju što je to što se uoči ove eklipse ponavlja ili vraća (pogotovo iz studenog/prosinca2021. Ili prethodne serije eklipsi na osi čvorova Bik-Škorpion 2013/2014.godine) jer se upravo tu kriju odgovori što je potrebno učiniti u narednom periodu da bismo pomogli sebi u izgradnji kvalitetnijeg načina života.

Sve što je trulo i dotrajalo u nama, zbog čega nismo u stanju jasno vidjeti i prepoznati vlastitu vrijednost, s ovom eklipsom može se prodrmati i postepeno mijenja svoj naučeni oblik. Energija ove eklipse poziva na rad na dubokim traumama, strahovima, seksualnim, emotivnim i kreativnim blokadama, preispitivanje odnosa prema vlastitom tijelu, ali i rad na uvjerenjima o kontroli i uživanju.

U tranzitnoj postavci ove eklipse će dosta biti naglašen Merkur kao i treći stupanj Blizanaca, kojeg vezujemo za informacije, praktičnost i komunikaciju te je ovo i slika emotivnog oslobađanja koje ide kroz direktnu, iskrenu i jasnu komunikaciju, kako sa sobom, tako i s drugima. Merkur pravi lijep aspekt s Plutonom pa je to i transformacija načina na koji komuniciramo jedni s drugima, ali i promjena narativa, koja se prirodno rađa kroz svijest da određene riječi koje svakodnevno koristimo djeluju ružno i rogobatno i da je došlo vrijeme da promijaene svoj oblik.

eklipsa

Venera do Kirona u Ovnu je i slika ranjenog ženskog principa koji se želi transformirati, osnažiti i prepustiti kontrolu, odvojiti od potrebe da prisvaja, posjeduje i dominira.

Mars do Neptuna je i slika potrebe za kreativnim stvaralaštvom u materiji, razvijanje ojsećaja vjere i povjerenja u sebe i svoje potencijale, razvijanje ideja i planova za budućnost – iako nam pasivna energija ovog aspekta obara energiju i utječe na fokus i volju, ona potiče svojevrsne unutrašnje akcije kojima je namjera bolje povezivanje sa sobom, kroz instaliranje osejćaja povjerenja i podsjećanja da je sve u što vjerujemo vrijedno borbe i truda. Ovaj aspekt nam jasnije pokazuje gdje smo u iluziji, a gdje nas sputavaju naša previsoka očekivanja i držat će nas u poziciji niskog starta sve dok u potpunosti ne vidimo precizno pravac svog budućeg djelovanja i jasno definiramo namjeru.

Tranzitni Saturn u Vodoliji kvadrira svjetla i čvorove i skreće fokus na bitne društvene teme i socioekonomska pitanja, kao i ulogu pojedinca u današnjem društvu. Kroz sukobe s nadređenima ili preispitivanje vlastitog osjećaja moći/autoriteta, zahtjevat će da preuzmemo odgovornost za stanje u kojem se trenutno nalazimo. Saturn će dugo biti u kvadratu s čvorovima pa će na nivou kolektiva pokretati potrebu za osobnim preispitivanjem odnosa sigurnosti i slobode u današnjem društvu. Ova planeta nam neće dozvoliti da predugo budemo uspavani i ušuškani u onome što je naučeno, poznato i sigurno, a retrogradni Merkur je tu da nam pripomogne da se kroz iskrenost prema sebi suočimo s istinom o tome kakvo mjesto želimo zauzeti u ovom društvu.

Određeni pojedinci će, pokrenuti energijom ovog Saturna, naučiti da je važno izgraditi drugačiji osjećaj sigurnosti i stabilnosti koji nije utemeljen u sistemu u kojem trenutno živimo i to će na kolektivnom planu biti praćeno raznim oblicima prirodnih nepogoda, oscilacija na polju financija i ekonomije, političkim previranjima, buntu građana i borbi za dominaciju i prevlast. Sigurno je da će mnogi pod utjecajem ove eklipse prepoznati kako se osećaju dok rade to što rade, što zaista vrednuju u životu i žele li tako i dalje nastaviti živjeti. Saturn u kvadratu s čvorovima je stoga i pitanje – preživljaš li trenutno ili živiš?

Tranzitni Jupiter je 10. svibnja ušao u znak Ovna i u narednih nekoliko mjeseci (i tijekom skoro cijele iduće godine) aktivirat će potrebu za usvajanjem novih znanja, uvjerenja i načina razmišljanja, koji pomažu i usmjeravaju naše djelovanje kaonom što osjećamo da je za nas istina. Jupiter u Ovnu je slika dosljednosti u borbi za vlastita uvjerenja i sigurno je da će određenim pojedincima pomoći da jasnije vide/razumiju smisao u svemu što čine i rade.

 

Ivana Pavić

– Astrologija je put moje duše i koristeći stečeno znanje i osobno iskustvo, nastojim da kroz astrološke konzultacije, edukacije i kreativno pisanje, podstaknem i sebe i druge na prepoznavanje oosbnog puta i na bolje razumjevanje svijeta koji živi unutar svakog od nas

Za više posjetite @mooonspoting

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.