parallax background

Put do promjene nosi ovih šest važnih koraka

jesensko čišćenje
Jesensko čišćenje: prilagodba uzbudljivom i čarobnom godišnjem dobu
listopad 4, 2021
mladi mjesec u vagi
Mladi Mjesec u Vagi 6.10.2021. – spajanje sa sobom
listopad 6, 2021

 

Potreba za drugačijim životom, smislenijim i zdravijim, najčešće se veže uz satisfakciju koju ćemo ostvariti promjenom. Promjena je ono što dijeli naš sadašnji život od života koji se nalazi s druge strane, života blagostanja. U nastavku vam donosimo šest važnih koraka nakon kojih ćete zasigurno živjeti promjenu.

Vrlo često čujemo rečenicu: „Mijenjam se.“ Ono što sam dosadašnjim iskustvom naučio, jest da ta tvrdnja ne drži vodu. Postoji li uopće proces promjene ili je sve što ostaje sama promjena. Osobno smatram da ili smo promijenjeni ili nismo, ili smo još uvijek u starom životu koji čeka na našu hrabrost ili smo stupili u život gdje smo poduzeli potrebnu akciju kako bismo stigli do cilja. Stoga, krenimo putem ovih šest koraka i doživimo promjenu.

promjena

6  koraka do promjene

1. Odluči što želiš promijeniti

Nekako je logično da se stvaranje ideje o promjeni našlo na prvom mjestu. Zapitajte se koji je to životni segment koji vas obeshrabruje i ne da vam živjeti blagostanje. Nalazi li se on u financijama, obitelji, društvenom životu, potrebi za ljubavnim životom, u poslu ili u nečem drugome? Kada odredite koji je to životni segment, proširite potragu za nečim konkretnim. Na primjer, imate izazove u poslu. Je li to plaća, jesu li to radni kolege, zadaci koje morate odraditi, smještaj radne jedinice koji je predaleko? Dolaskom do konkretnog izazova koji traži promjenu, završili ste s prvim korakom.

2. Poduzmi akciju

Drugi korak je na putu do promjene je akcija. Zapitaj se što možeš učiniti već sada kako bi se osjećao bolje. Zatraži pomoć drugih ako je potrebno. Ukoliko niste zadovoljni s plaćom, akcija može biti razgovor s poslodavcem. Ukoliko niste zadovoljni s poslom općenito, akcija će biti potraga za novim poslom, kupnja oglasnika ili pretraživanje internetskih stranica na kojima se poslovi nude. U ovom koraku, akcija ne mora biti nešto što će instantno promijeniti vaš život, već nešto čime ćete se pokrenuti i započeti priču o promjeni.

promjena

3. Ostani predan/na//posveti se cilju

Nakon učinjene prve akcije, razmisli koji bi mogao biti sljedeći potez. Ukoliko prethodno spomenuti poslodavac ne želi ni pričati o povećanju plaće, što možete učiniti? Hoćete li potražiti novi posao ili možda drugi, sporedni, koji će vam također nositi zaradu? Hoćete li se obratiti nekome drugome, tko je na vrhu poduzeća? Bitno je ostati predan tom cilju i ne odustati ukoliko na početku naiđemo na odbijenicu. Potražite druge načine kako ostvariti cilj. Promatrajte svoje stanje iz više perspektiva.

4. Ocijeni sebe i svoje stanje

U ovom koraku objektivno stavite na papir vašu predanost cilju. Zapišite koje ste akcije već poduzeli, a koje biste još mogli. Ocijenite, na primjer, zaslužujete li za svoj rad veću plaću. Razmislite jeste li barem na putu da doživite promjenu ili i dalje tapkate u mjestu. Koristite li svoje slobodno vrijeme da biste radili na cilju ili ga tratite na manje važne stvari? Odredite prioritete. Što morate odraditi prvo, a što može čekati? Jesu li vas poduzete akcije osnažile i dale vam snagu da ustrajete ili osjećate emociju obeshrabrenja?

promjena

5. Prekini (smanji) loše navike i uvjerenja

Ukoliko težite promjeni, stare navike i uvjerenja vam neće doprinijeti. Naprotiv, one će vas držati na mjestu i neće vas puštati da krenete dalje. Tako postajete rob svojih navika. Napravite reorganizaciju vlastitog vremena. Uvedite nove navike i metode koje vam mogu pomoći da se osjećate bolje. Uvedite jutarnju meditaciju, zahvalnost i/ili afirmacije. Razmislite koja uvjerenja imate o sebi i svojem cilju. Smatrate li da je ostvariv ili ne? Živeći stare (loše) navike i uvjerenja vam ne doprinosi. Procijenite što vas koči.

6. Postani promjena koju želiš živjeti

Zadnji korak, ujedno i najvažniji jest da postanete promjena koju želite živjeti. Ponašajte se kao da je ona već ostvarena. Osjetite emocije promjene. Osjetite tu slobodu. Osjetite snagu koja je prožeta adrenalinom jer ste uspjeli ostvariti ono što vas sputava. Osjetite moć i želju za dodatnim samoostvarenjem. Još jedna bitna stavka je da doprinesete društvu ostvarenjem te promjene. Što možete učiniti kako biste podijelili vlastitu sreću? Ima li vaša obitelj ili društvo koristi od vaše promjene i kako im ona može služiti? Je li vas promjena učinila posvećenijima? Njegujte promjenu. Ostanite joj vjerni. Prihvaćajte nove navike i uvjerenja, neka oni postanu ono što će vas voditi na putu do ostvarenja.

 

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.