parallax background

Susret s Jastvom ili Ljubavi

smoothie veljača
SMOOTHIE VELJAČA NA BUDI DOBRO: Zeleni jutarnji smoothie
4. veljače 2021.
pomalo podcast
Pomalo Podcast Marie Wasler s urednicom Budi Dobro Indirom Juratek
5. veljače 2021.

 

Arhetip Jastva je naše pravo ja koje se u snovima pojavljuje kao dijete ili mandala.

U sliku Jastva spada i naša tamna strana ili sjena, međutim ona predstavlja nesvjesnog čovjeka koji teži zadovoljenju nagonskih potreba. Dakle, naše se Jastvo manifestira u relativnom svijetu u suprotnostima, a ona dobiva svoje moralno zaoštravanje u području ljudskog djelovanja. Jastvo se pokazuje i u slici suprotnosti Anime i Anumusa odnosno ženskog i muškog.

Kako djeluju suprotnosti Anime i Animusa?

arhetip jastva

Možemo li svog partnera kritički promotriti? Vidjet ćemo da je naše promatranje druge strane pod utjecajem opsesivnosti. Zato je bitno promotriti realnije svoja raspoloženja i sagledati sebe u drugačijem svijetlu.

Ipak ništa nam ne znači kad otkrijemo gdje onaj drugi griješi. Važnije od svega jest da vidimo gdje sami griješimo, jer se tada nešto može uraditi. Ono što kod drugog možemo poboljšati je najčešće od sumnjive koristi i malo kada to može koristiti drugome.

Anima i Animus se pojavljuju u nedobrodošlom pojavnom obliku kao opsjedajući zli duhovi. Međutim, oni imaju pozitivan aspekt. Svojom sugestivnošću predstavljaju unutarnja božanstva, pokazujući nam svojom pozitivnom i negativnom manifestacijom prirodu, kako vanjskog, tako i unutarnjeg svijeta. Oni nam služe za alkemijsko ili psihičko sjedinjenje muške i ženske energije te odrastanja kojim postižemo puninu ljubavi koja ne može biti spoznata ako se zasniva na lokotima koje ljudi ostavljaju na ogradama i novčićima bačenim u zdenac.

Ljubav je previše inteligentna da bi se svodila na sreću i nesreću. Jastvo i ljubav su jedno, ali oni ne boluju od naših krivih predodžbi stvarnosti i usmjerit će nas prema tom putu milom ili silom. Naše opiranje nema smisla iako cijeli svijet živi tako da se opire tom putu.

 

Možda te zanima tekst Brak i strast između Anima i Animusa. 

 

 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.