pomrčina sunca

Totalna solarna eklipsa – 2.7.2019. – Bez mraka ne bismo vidjeli zvijezde

Totalna solarna eklipsa (pomrčina Sunca) se događa 02.07.2019. godine u 21.22 h po lokalnom vremenu. Eklipsa će biti vidljiva na južnoj zemljinoj polutki, tj. u Južnoj Americi i na Pacifiku.

Sa stanovišta astronomije, solarne eklipse nastaju kada se Mjesec nađe između Sunca i Zemlje i potpuno ili djelomično blokira prolazak sunčevih zraka prema površini Zemlje.
S astrološkog stanovišta, solarna eklipsa nastupa kada se Sunce, Mjesec i jedan od Mjesečevih čvorova nađu u pojasu koji obuhvaća maksimalno 18*30’ Zodijaka.
Ovaj fenomen je zabilježen još u drevnoj Kini i Babilonu, gdje je tumačen kao loš omen (znak). Nagovještavao je smrt vladara, poraz vojske, sušu i glad.
U vrijeme eklipsi je povećan broj prometnih nesreća, suicida, dolazi do naglih vremenskih promjena, a kako Sunce u astrologiji predstavlja srce, povećan je i broj srčanih udara i iznenadnih smrti.
Eklipse su tu da ruše sisteme, one su neminovna promjena i novo vrijeme koje dolazi s njima. No, ne treba strahovati, solarne eklipse su potpuno prirodna pojava, dešavaju se nekoliko puta godišnje.

 

Današnja solarna eklipsa događa se u znaku Raka

Ova solarna eklipsa se dešava u znaku Raka, te je treća po redu od ukupno 5 u ovoj godini. Eklipse u vodenim znakovima generalno donose problem s vodama na globalnom planu – poplave ili nestašice vode, izlijevanja rijeka, problem s klizištima itd. Pored toga, za eklipsu u znaku Raka se vjeruje da donosi probleme običnom stanovništvu, pojačanu agresiju, loše političke dogovore, objavu rata, problem u pomorskom i zračnom prometu, širenje zaraznih bolesti, probleme s hranom i bolesti želuca itd. Priznat ćete, nije baš najljepša simbolika, no kao što je već napisano, eklipse su indikatori nužnih promjena, a nijedan promjena nije laka. Regioni koji će biti zahvaćeni i najviše osjetiti nabrojane efekte su: Pacifik i Južna Amerika (zona vidljivosti), te Nizozemska, Škotska, Sjeverna i Zapadna Afrika, Kanada, dijelovi SAD-a, te neki veći gradovi u Italiji, poput Venecije, Đenove, Palerma, Milana (sve ove regije se astrološki dovode u vezu sa znakom Raka).

Ako govorimo o osobnom planu, ljudi na našim prostorima neće toliko osjetiti efekte ove eklipse, jer smo van zone vidljivosti, ali će oni svakako biti prisutni. Najviše promjena mogu očekivati oni rođeni sa znakom, podznakom ili Mjesecom u znaku Raka, kao i oni kojima je ascendant solarnog povratka (godišnjeg horoskopa) u Raku. Ukoliko spadate u neku od ovih kategorija, u narednih nekoliko mjeseci možete očekivati važne životne promjene kao što su: promjena mjesta boravka, promjena posla, trudnoća, rješavanje imovinskih pitanja itd.

Za ostale, važno je da pogledate u koju kuću vam pada ova solarna eklipsa (ukoliko nemate dovoljno iskustva u astrologiji, uvijek se možete obratiti svom astrologu).

pomrčina sunca

Provjerite gdje u vašoj karti pada znak Raka, pa ako se kod vas eklipsa nađe u:

Prvoj kući ili na natalnom Suncu: Promjene na zdravstvenom planu, moguće intervencije, osjetljiv živčani sistem. Važan preokret vezan za mušku figuru u vašemž ivotu (otac, muž, djed, direktor)

Drugoj kući ili nanatalnom Jupiteru: Novčani gubici, neplanirani troškovi, ograničenja i osjećaj trpljenja, ali i realizacija nekih poslovnih konstrukcija.

Trećoj kući ili na natalnom Merkuru: Problemi u komunikaciji, kašnjenje pisama, mailova, sms-ova, zagubljeni ključevi, dokumenti, pošiljke poslane na pogrešnu adresu, pogrešno udaren pečat itd. Problemi s braćom, sestrama, rodbinom i susjedima. Preporučuje se oprez u prometu.

Četvrtoj kući ili na natalnom Mjesecu: Promjene u domu, odlazak starih ili dolazak novih članova obitelji. Renoviranje ili preseljenje, kraj jedne životne faze. Sukobi i emotivna uznemirenost.

Petoj kući ili na natalnoj Veneri: Problem u emotivnim vezama, zatvaranje vrata prošlosti. Svađe, problem sa zdravljem djece, loš period za trudnoću. Promjene u kućnom budžetu.

Šestoj kući: Stagnacije na poslovnom planu, teret dužnosti, sukob s neprijateljima, rješavaju se kronične zdravstvene tegobe, problemi s probavnim traktom.

Sedmoj kući: Sukob s partnerom, težak period za bilo kakvu vrstu partnerskog odnosa (bilo emotivni, bilo poslovni), partner prolazi kroz težak period u životu.

Osmoj kući ili na natalnom Saturnu: Rješavanje pitanja vezanih za naslijeđe, ali i opterećenost porezima, dugovima, kreditima… Suočavanje sa smrću i prolaznošću, problem s partnerom (gubitak podrške).

Devetoj kući: Problemi sa zakonskim procedurama, promjena uvjerenja, udarci sudbine, letargija…

Desetoj kući: Promjena statusa, sukob s nadređenima, gubitak časti i ugleda, ugrožena pozicija, problem u domu, moguć sukob s ocem.

Jedanaestoj kući: Ugrožena prijateljstva, spletkarenje, ali i građenje novih ciljeva i planova, slijepo nadanje, promjene u odnosu sa starijim bratom ili sestrom.

Dvanaestoj kući: Povlačenje u sebe, potreba za izolacijom, depresija i nesanica, problem koji će se najlakše riješiti uz aktivan rad.

 

Miloš Tomić

 

Foto: Unsplash