udruga plantaža osječka postaja

Udruga PLANTaža oživjela najstariju osječku tramvajsku postaju

 

Osječka udruga PLANTaža treću godinu za redom spašava najstariju osječku tramvajsku stanicu pretvarajući ju u galeriju na otvorenom.

Projekt Urbane intervencije koji provodi udruga PLANTaža ima cilje urediti i popularizirati zaboravljene i napuštene lokacije u užem osječkom središtu. Ideaja je usmjerena k propitivanju prostornih odnosa spojem arhitekture i “ulične” umjetnosti te interakcije objekata i lokalne zajednice.

Osmišljavanjem i odabirom “uličnih” umjetničkih radova želi se naglasiti javni prostor grada kao prostor stvaranja društvenih i alternativnih kulturno-umjetničkih smjerova.

udruga plantaža

udruga plantaža

“Ove godine odlučili smo se na suradnju s Vedranom Klemensom, koji je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i grafički dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. Njegov nas je opus osvojio na prvu, kao i predložena tema. Iako smo njegove radove mogli i dosad viđati na billboardima, ovo je prvi put da je izloženo jedno njegovo djelo koje nije napravljeno u komercijalne svrhe. Kao temu ilustracije predložili smo lik poznate osječke plemkinje Pauline Herman, poznatije pod nadimkom Mačkamama, prema kojoj se naziva i dio grada. Ovime smo i tu rado prepričavanu priču približili centru grada i dali priliku turističkim vodičima da ju upravo ispred galerije na otvorenom približe gostima našeg grada”, ističe Vedran Grizbaher, voditelj projekta.

udruga plantaža

udruga plantaža

Umjetnička ilustracija Vedrana Klemensa predstavljenaje prije nekoliko dana u okviru Osječkog ljeta kulture, a projekt Urbane intervencije financijski su podržali Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Vedran Klemens slobodni je ilustrator, grafički dizajner i art direktor, a s njegovim radom se možete upoznati na Instragramu – @klemensovo ili behance.net/klemens

 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.