parallax background

Vasana – nesvjesna klica iz koje nastaje naše Ja

27. prosinca 2017.
božićni filmovi
7 najdražih božićnih filmova
24. prosinca 2017.
godišnji horoskop
Veliki godišnji horoskop za 2018. godinu
30. prosinca 2017.
 

Pojam nesvjesnog susrećemo mnogo ranije od Freuda i Junga. U indijskoj filozofiji problem nesvjesnog nalazimo u Patańđalijevim Yogasūtrama i u buddhističkoj teoriji abhidhamma.

 

Patańđali smatra da se nesvjesno manifestira u nesvjesnim klicama vāsanāma, iz kojih nastaje naše Ja. Dakle naše Ja, ne vidi nesvjesnu pozadinu svog nastanka te stvara krivu percepciju stvarnosti, a onda i patnju.

Prema Patańđaliju, vāsanā je nesvjesni obrazac koji se manifestira kroz tok psihe. Vāsane su nezamjetljive, sublimirane i u vidu klica, pa ih je teško uočiti, a samim tim i podrediti. Pojam vāsane možemo usporediti s Jungovim arhetipovima zbog toga što vāsane nemaju nužno porijeklo u prošlim životima nego i u biologiji naše vrste kojoj pripada tijelo bića. Tu analogiju iznosi Patańđali u Yogasūtrama IV/10 padi:

”(I ti su dojmovi, tj. vasane) bez početka jer je nagon za održanjem vječan (tāsām anāditvam caśiso nityatvāt).”

Primjer vāsane je vezanost djeteta za roditeljske arhetipe iz djetinjstva, gdje je pravilo da se arhetipska osobnost oblikuje prema arhetipskoj ideji roditelja istog spola, dok se idealni partner traži kroz arhetipsku ideju roditelja suprotnog spola. Na ovim se odnosima zadržava medicinska psihijatrija, ali to je za Junga samo jedno područje aktualizacije arhetipova, u ovom slučaju i vāsanā.

 

Kod Patańđalija, nesvjesno sadrži i dojmove (samskāre), koje nastaju iz vāsanā. Samskāre su podsvjesni dojmovi koji odgovaraju posljedicama akcije. Psihološkim rječnikom rečeno, ljudsko ponašanje jest neprestano aktualiziranje nesvjesnog kroz razna stanja iskustva. Pošto vāsane imaju svoje ishodište u sjećanju time se naglašava njihov sublimirani karakter. Život nije drugo do jedno neprestano pražnjenje vāsanā koje preko vrttija (psihomentalni vrtlozi) postaju uočljive. Vāsane određuju specifičan karakter svakog pojedinca i to određenje je u skladu s njegovom nasljednom i karmičkom situacijom.

Sve ono što određuje kako neprenosivu specifičnost osobe, tako i strukturu ljudskih instikata, ima podrijetlo u vāsanāma, odnosno u nesvjesnom. To nesvjesno se prenosi bilo na ‘neosoban’ način iz generacije u generaciju (preko jezika, običaja i civilizacije – etnička i povijesna transmisija), bilo izravno (karmičkom transmigracijom). Znatan dio ljudskog iskustva vodi podrijetlo iz tog rasnog i intelektualnog naslijeđa, iz tih oblika aktivnosti i misli stvorenih igrom vāsanā. Prema Patańđaliju te podsvjesne sile određuju život većini ljudi. Jedino jogom one mogu biti spoznate, kontrolirane i ‘spaljene’.

Kako vidimo, Patańđali vāsanāma daje isto značenje kao i Jung arhetipovima kolektivnog nesvjesnog koje predstavlja i nasljeđe koje se prenosi iz generaciju u generaciju. Patańđali vjeruje da se s praktičnom yogom može uspješno djelovati na nesvjesno, pa i to da se uz pomoć tehnika objedinjavanja stanja svjesnosti ona može i pokoriti. Jung je smatrao da se kroz snove dolazi do tih sadržaja i da ih kroz razgovor osvještavamo. Na nama je da shvatimo ovu stvarnost i da o njoj manje razmišljamo, a više djelujemo kada radimo s nesvjesnim.


 

Nikola Žuvela

vedski-jyotish.net


 

Nikola Žuvela

Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.


 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.