ZEN tarot – Projekcije

Kako pružiti suosjećajnu i zdravu podršku?
15. srpnja 2023.
Sve blagodati zelenog čaja
16. srpnja 2023.

 

Muškarac i žena na ovoj slici su okrenuti jedan drugome, ali ipak se ne mogu jasno vidjeti. Svatko od njih projicira sliku koju je konstruirao u svom umu, prikrivajući pravo lice osobe u koju gleda.

Svatko od nas može se naći u projekciji filmova koje smo sami konstruirali vezano za događaje ili ljude oko nas. To se događa kada nismo potpuno svjesni naših očekivanja, želja i osuda; umjesto da preuzmemo odgovornost za njih mi ih uporno pokušavamo pripisati drugima.

U kino dvorani gledamo platno i film kako se vrti na njemu. Nikada se ne osvrćemo da bismo vidjeli otkuda dolazi projekcija. Ono što vidimo na platnu nije film. Film postoji samo tamo negdje iza. Ono što mi vidimo je projekcija. Tako je i tvoj um iza svega, a um je projektor. Ali ti uvijek gledaš u druge, jer drugi se platno.

Kada se zaljubiš osoba se čini predivnom u svakom pogledu. Kada tu istu osobu mrziš najružnija ti je na svijetu i nikada ti nije jasno kako ista osoba može biti i predivna i ružna.

Jedini put da dođeš do istine je da odbaciš pomoć uma, jer um može kreirati jedino san. Kroz tvoje uzbuđenje san počinje izgledati kao stvarnost. Ako si preuzbuđen onda si otrovan, nisi svoj. Tada je sve što vidiš samo tvoja projekcija. A svjetova postoji koliko i umova, jer svaki um živi u svom vlastitom svijetu.

Projekcija može biti vražja ili božanska, uznemirujuća ili ugodna; nevažno je jer je to samo projekcija koja nas sprječava da vidimo stvarnost kakva ona zaista je. Jedini izlaz iz ovoga je da prepoznamo igru. Kad god osjetiš da u tebi raste osuda prema nekome, zapitaj se – pripada li meni zaista ono što vidim u drugima? Je li moja vizija čista ili zamagljena oblakom onoga što zaista želim vidjeti?

zen tarot

OSHO ZEN tarot je putokaz koji ti pomaže osvijestiti točku postojanja u kojoj se sada nalaziš i nudi odgovor na pitanje – kuda dalje? Za osobno čitanje javi se na indira@budidobro.com

 

Indira Juratek

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.