yule

Zimski solsticij – Yule

 

YULE, drugim imenom SATURNALIA, slavi se u vrijeme kada je dan najkraći, a noć najduža, hladno doba, a slavi se noćas, 21.12.

Međutim, ovo je i sretno vrijeme jer se Kolo godine okreće prema svjetlosti pa je stoga ovo vrijeme svetkovine svjetlosti, vrijeme kad završava stara godina. Božica u liku Velike Majke rađa Boga, Dijete Obećanja ili Dijete Sunca, koji se rađa svaki puta s ponovnim vraćanjem Sunca. Stoga se u doba Yulea slavi novorođeni Bog, Sunce, Božica Majka i Trostruka Božica, odnosno Božica u svim svojim fazama. Ovo je vrijeme svetkovine obitelji, vrijeme mira i ljubavi i pozitivne energije. Ova vještičja svetkovina uvelike ima sličnosti s kršćanskim slavljenjem Božića. Kuća se kiti zelenilom, pokloni se daju članovima obitelji, kiti se drvce. U poljima se pale krijesovi. Djeca obilaze kuće i dobivaju na dar jabuke u koje se zabadaju češnjevi češnjaka, pri čemu jabuke simboliziraju Sunce, svjetlost i život, a u košare se još stavljaju i grančice zimzelena i stabljike pšenice, a sve se posipa brašnom koje je simbol postignutih uspjeha.

yule

U pećima se spaljuje posebna yulska cjepanica, obično od jasena, koja mora doći sa zemlje vlasnika kuće ili ju obitelj treba primiti na poklon, nikako ne smije biti kupljena. Ukrašava se zelenim grančicama koje se u to doba godine mogu naći, polijeva jabukovačom ili pivom, te posipa brašnom. Potpaliti ju treba komadićem prošlogodišnje cjepanice koja je za tu svrhu sačuvana. Cjepanica treba gorjeti cijelu noć, a nakon toga tinjati sljedećih 12 dana prije nego se ugasi.

Obzirom da danas rijetko tko ima otvoreno ognjište, ušla je u praksu drugačija primjena cjepanice, odnosno komad drva se koristi kao svojevrstan svijećnjak. U hrastovini ili drvu bora izbuše se tri rupe u koje se stavi kombinacija svijeća različitih boja, zeleno-zlatno-crna, crveno-zeleno-bijela i bijelo-crveno-crna, te se ukrašavaju zelenilom, trakama, češnjakom i posipaju brašnom.

Iznad vrata se vješa božikovina i imela, a na stol se stavlja košara s voćem u koje se zabadaju češnji češnjaka. Bilje koje predstavlja ovo doba godine je hrast, imela, sve zimzeleno bilje, osobito bor, kadulja, cedar, lovor i božikovina. Jede se hrana i kolači u kojima ima puno jabukovače, također pečene jabuke i drugo voće, lješnjaci, orasi, svinjetina i puretina, pije se čaj od đumbira, kuhana jabukovača, punč, odnosno jaka, začinjena i slatka hrana.

yule

Zimski solsticij – Yule

U čarolijama se koriste mirisi bora, cedra i cimeta, a boje koje su najviše prisutne su zelena, crvena i bijela, a uz njih i zlatna, narančasta, žuta i srebrna. Stoga je i kamenje ovog praznika u Kolu godine te boje pa se rubini, heliotropi, smaragdi, graniti i dijamanti najčešće koriste. Ovo je vrijeme kad vještice bacaju ljubavne čarolije te čarolije mira, harmonije i sreće.

Božica rađa sina, Boga, na blagdan Yule. Yule je također i zimski solsticij. To je vrijeme najvećeg mraka na zemlji, odnosno, to je doba kada je dan najkraći u cijeloj godini. S obzirom da je wiccanskom vjerovanju Bog koga je rodila Božica, sunce, odnosno Bog sunca – smatra se da se na taj dan i sunce ponovno rađa. Božica mukom prolazi kroz zimsko doba svoga konačnog porođaja te se nakon toga odmara. Wiccani tada pale svijeće i sva druga dostupna svjetla, u znak slavljenja rođenja njihova Boga.

yule

 

Dea Devidas

– Čitam karte i pišem o tome što pokazuju i govore. U ovoj inkarnaciji, od svoje pete godine ih proučavam – vizualno, filozofski, simbolički, astrološki, mitološki… ezoterno i egzoterno. Prakticiram jogu, tehnike disanja, meditaciju… život u trenu i u toku, ponekad uz pehar čaja, a ponekad uz kalež vina. Osim s kartama, vrijeme provodim s obitelji, mačkama i stablima.

 

Izvor: elementi.space

 

Foto: Unsplash, Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.