4 načina kako pomoću umjetnosti prevladati anksioznost

koronavirus
Konjukcija Saturna i Plutona: virus koji će promijeniti svijet
21. ožujka 2020.
sirova juha za imunitet
Sirova juha za imunitet
24. ožujka 2020.
 

Ovih potpuno neobičnih dana, kad je sve u restrikcijama i neizvjesnosti, ljudi su diljem Zemlje pod većim stresom nego ikada. Mnogi su u strahu, prisutni su napadi panike i anksioznosti.

Na Budi Dobro redovito donosimo tehnike pomoću kojih možete smanjiti anksioznost i uspostaviti mir. Od već svima poznate meditacije pa preko tapkanja, ovih dana anksioznost prvenstveno uzrokovanu pandemijom koronavirusa te potresom u Zagrebu, možete probati pobijediti i umjetnošću.

Kada se bavimo bilo kojim vidom umjetnosti naš um počinje usporavati, koncentracija se usredotočuje i osjećamo više prisutnosti. Umjetnost nam tada postaje most prema meditativnom stanju. Izražavanje na kreativne načine zaista može poboljšati život. Evo naših prijedloga 4 vrste umjetnosti koje su odlični saveznici u borbi protiv anksioznosti.


 

1. Vizualna umjetnost pomaže tijelu u samoiscjeljenju

Promatrati djecu kako otkrivaju svijet zaista je posebna privilegija, ako gledate širom otvorenih očiju i srca. Među prvim stvarima koja ih s posebnim žarom privuče je crtanje. Apsolutno su neustrašivi s bojicama i kistovima. A predanost u tom stvaralaštvu je ono nešto što većina odraslih tijekom života izgubi, a nikada ne bi smjela. Također, ono što se javlja kako odrastamo je i osjećaj srama i mišljenje da to što crtamo nije dovoljno dobro ili lijepo. Takav način samovrednovanja većinu odraslih potpuno odmakne od izražavanja kroz vizualnu umjetnost, što je ogromna šteta, jer se neke stvari i emocije ne mogu riječima ili postupcima nikada izraziti, kao što se mogu kroz vizualni prikaz.

Postoje istraživanja koja su pokazala da je ženama oboljelima od karcinoma dojke stvaranje umjetnosti i terapija umjetnošću zaista pomogla, jer su se time usredotočile na pozitivna životna iskustva što im je omogućilo da zadrže društveni identitet koji nije definiran bolešću.

Druga studija je pokazala da su bolnički pacijenti koji su bili okruženi vizualnom umjetnošću te glazbom osjećali mnogo manje boli u usporedbi s onima koji nisu.

 

 

2. Glazba je odličan saveznik u borbi protiv stresa

Danas nam je glazba dostupnija nego ikada prije. Često je i besplatna, a uz nove tehnologije i pametne telefone ona ide tamo gdje idemo i mi. Izbor glazbe je beskrajan, što nam omogućava da s lakoćom izaberemo ono što nam u tom trenutku odgovara, što nas podiže, gdje se prepoznajemo i što možemo doživjeti kao svoje iskustvo.

Postoje brojne studije o dobrobiti glazbe kao terapijske metode, zbog čega samo ju uvrstili i na našu obveznu listu self-carea.

Dokazano je da glazba budi snažne osjećaje i oslobađa dopamin, pomaže smanjiti anksioznost, otpustiti bol, melankolična glazba pruža osjećaj nostalgije, transcedencije i u konačnici pomirenja i spokoja, glazba stvara povezanost, a čak može i povećati imunitet.

 

 

3. Ples je terapeutski

Uz glazbu je neraskidivo vezan i ples, za koji znamo da razvija sve energetske centre te nas oslobađa blokada na tjelesnoj, mentalnoj i duhovnoj razini. Iako smo sada svi prigrlili #ostajemdoma, unutar svojih domova i dalje možete plesati. Plešite sami, s ukućanima, s djecom... Plesanje s drugima je svojevrsna grupna meditacija. Kada se predamo zvuku i pokretu mi smo zaista u sadašnjem trenutku, kojeg inače vrlo teško postižemo. Zato, plešite više!

 

 

4. Ekspresivno pisanje je oslobađajuće

Ekspresivno pisanje nam omogućuje da analiziramo i verbaliziramo osjećaje koji se često nalaze u našoj podsvijesti. Pisanje je povezano s kreativnošću i duhovnom sviješću te pomaže da prepoznamo vlastite osjećaje, da radimo s njima i na njima, omogućuje nam da poboljšamo odnose i u konačnici naučimo nove stvari o sebi.

Svi mi imamo umjetničku stranu, u svima nama čuči plamičak kreacije, koji čeka da ga raspirimo u životnu vatru. Koji god oblik tvoja kreativnost imala, osvijesti ju, jer umjetnost je sredstvo koje možemo upotrijebiti za iscjeljivanje samih sebe te u konačnici i drugih oko nas.

 
 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.