parallax background

Automatske misli: Kako ih osvijestiti, zamijeniti i momentalno se osjećati bolje?

probudi se
(pro)budi se – “Najzdraviji odgovor životu je radost”
24 siječnja, 2022
kupka
FEEL GOOD: Zobena kupka za mekanu, nježnu i svilenkastu kožu
25 siječnja, 2022

 

Naše misli utječu na to kako se osjećamo i doživljavamo svijet oko sebe. Tijekom dana, kroz glavu nam prođe 60.000 – 80.000 misli. Što su automatske misli, kako nastaju i kako ih zamijeniti boljima, saznajte u nastavku teksta.

Automatske misli su one koje nam se pojavljuju u glavi kao odgovor na okidač (triger). Mogu učiniti da se osjećamo kao da smo izgubili kontrolu nad vlastitim mislima. Ispunjavaju nas tjeskobom, krivnjom i drugim negativnim emocijama.

Dakle, za svaku misao, potrebni su nam okidači emocionalnih reakcija. To mogu biti osobe, događaji, iskustvo ili nešto drugo što u nama izaziva reakciju nad kojom najčešće nemamo kontrolu. Takvi okidači su rezultat naših životnih iskustava. Na ilustraciji ispod pogledajte primjere okidača, koje automatske misli mogu uzrokovati i primjere novih misli kojima bismo ih mogli zamijeniti.

automatske misli

Sve misli vjerojatno nikada nećemo moći iskontrolirati, međutim, mindfulnessom možemo raditi na njima. Mindfulness je osnovna ljudska sposobnost da budemo potpuno prisutni, svjesni gdje smo i što radimo, a ne pretjerano reaktivni ili preopterećeni onim što se događa oko nas. Za početak, potrebno je prepoznati okidač. Najčešće izaziva i fizičku reakciju. Osobno, negativni okidači mi najčešće uzrokuju grčeve i bol u želucu. Zatim osvijestite misli koje vam automatski dolaze te ih pokušajte zamijeniti onima koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

 

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.